Skocz do zawartości

[Wypadki] Co pomaga w gojeniu ran.

Ubotek

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

W sumie dawno mnie tu nie było, wiec witam wszystkich.

Co polecicie na szybsze gojenie ran a dokladniej szlifów po kostce/asfalcie - czyli przytarte, ktore pokryte sa limfa i nie chca sie goic.

Wczoraj zrobiłem sobie taka rana 5x5cm... i chciałbym to jakoś zagoić jak najszybciej oraz zeby nie zostały blizny.

Znajdzie się coś bez recepty co działa czy trzeba iśc do lekarza po coś "mocniejszego".

Ewentualnie jakieś domowe metody, tylko sprawdzone, bo nie chce być królikiem doswiadczalnym : )

Pozdrówka

Ubotek

Popytaj o kit pszczeli. Nie sądzę, żeby był dostępny w aptece, ale u pszczelarzy jak najbardziej. Jest to kit zalany spirytem. Naturalny. Zakleja rany, dezynfekuje. Poradzi sobie ze wszystkimi rodzajami ran. Niestety trzeba trochę pocierpieć przy aplikacji.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kit_pszczeli

https://pszczelnictwo.com.pl/cid_0__id_43.html

Nawet, jeżeli przed " zdobyciem " i sporządzeniem ( zalany w spirytusie musi stać co najmniej 10 dni ) kitu warto się w coś takiego zapatrzeć na przyszłość.

Świeże, "czyste" szlify - woda utleniona i po bólu. Nie bandażować, nie przykrywać i zgoi się jak na psie.

Jak rana jest zapaskudzona, widać obrzęk czy stan zapalny - maść Tribiotic. Kompozycja 3 antybiotyków, każdy działa na inne bakterie i nic nie ma prawa przeżyć :-).

http://www.aptekaslonik.pl/prod_info.php?c=21&products_id=3199

PS. Jeden ze znajomych maratończyków (żona lekarka) regularnie szczepi się przeciw tężcowi - pałeczki tężca siedzą w glebie, kurzu i błocie, a na maratonie rzadko zdarza się "czysta" wysiadka z roweru.....

Nie takie głupie chyba, nie ?

No to ja dorzucę jeszcze Bepanthen , zwłaszcza na miejsca które "pracują". Jeśli strupy się robią na "zgięciach skóry" to strupy pękają i krwawią co wydłuża proces gojenia. Bepanthen sprawia że rana jest elastyczna Natomiast nie dezynfekuje rany. Moim zdaniem działa rewelacyjnie.

Najlepsze środki przyśpieszające gojenie ran to moim zdaniem środki dla dzieci. Zamiast spirytu Octenisept. Taki sam efekt ale nie ma bólu i można stosować często np. po przemyciu rany, zdjęciu opatrunku itp. Do tego jak pisał farmer Bepanthen krem (nie maść bo to jest dosłownie do dupy.. znaczy do niemowlęcej pupki [świeży ojciec więc wiem o co kaman]). Lub jeśli chcemy oszczędzić jest teraz także Bepanthen krem Plus ma właściwości odkarzające ale Octenisept przydaje się także na zadrapania odzwierzęce typy KOT gdzie nie ma sensu smarować całych pleców kremem ;)

Akurat ja faktycznie jestem lekarzem:) Rana, żeby się zagoić, musi być przede wszystkim czysta. A żeby była czysta, to musi zostać oczyszczona, a potem chroniona przed zabrudzeniem. Trzeba oczyścić otarcie, najpierw pod bieżącą wodą, potem np octeniseptem i gazikiem, potem można nałożyć maść z antybiotykiem, chociaż zwykle nie jest to potrzebne. I polecam jednak nałożenie opatrunku, bo chroni przed zabrudzeniem i przed wyschnięciem, co nie sprzyja gojeniu. Czyli jeszcze raz- to nie octenisept, nie kit pszczeli, nie atybiotyk goi- rana goi się sama, musi być tylko czysta, chroniona przed wyschnięciem, ponownym urazem czy zabrudzeniem.

• 3 tygodnie później...

Po ostatnim upadku i kilku konkretnych ranach spowodowanych lądowaniem ślizgiem na szutrze zastosowałem na sobie następujący sposób leczenia. Na miejscu upadku wodą z bidonu opłukałem ranę a w domu, po dokładnym oczyszczeniu rany Tribiotic i suchy opatrunek jałowy, częste jego zmiany, do mycia używać szarego mydła typu Biały Jeleń, A kiedy przestanie się sączyć z rany i zacznie przysychać stosować Alantan, aby nie mieć twardego strupa, który zacznie pękać i krwawić, a zarazem wydłużać leczenie. A tak poza tym jeśli musicie użyć wody utlenionej to nie stosujcie jej na ranę tylko wokół niej. Na ostatnim szkoleniu z pierwszej pomocy i ppoż. ratownicy tłumaczyli, że woda utleniona podana bezpośrednio na ranę może nie pomóc a jedynie powodować podrażnienia, które później utrudniają gojenie. Ale jak to mówią w reklamach przed zastosowaniem leku "Skontaktuj się z lekarzem ..."

Ja mogę polecić żel solcoseryl (dostępny bez recepty) całkiem fajne i szybkie efekty daje.

Rewelacyjny jest Neosporin i jest dla mnie niezbędnym wyposażeniem apteczki rowerowej. Po wypadku stosowałam go zamiennie z alantanem na bardzo brzydkie obtarcia. Niestety jest niedostępny na rynku Polskim (można kupić na ebayu).

Mnie też uczyli żeby wywalić wodę utlenioną z apteczki i zamiast tego używać soli fizjologicznej ale to było dawno i nieprawda :P

Jeśli ktoś chce regularnie przemywać jakąś wiekszą ranę wodą utlenioną, to jednak nie jest dobry pomysł. Sól nie dezynfekuje, dlatego lepiej używać inne specyfiki które zostały tu już wymienione.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...