Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] Odboje miedzy sprężyną

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w jednym ze swoich rowerów mam amortyzator przedni zoom- nic specjalnego, staroć ma z 5-6 lat, ale działa nadal dobrze przy okazji malowania rozebrałem go i po jednej stronie w sprężynie ma dwa takie białe odboje, czy nie powinny one być rozłożone na strony tzn, jeden lewą sprężynę drugi na prawą , a nie oba w jednej ?? Co stanie się jeżeli to przemienię, będzie większy skok ?

Jeśli nie będziecie zabardzo wiedzieć o co chodzi to mogę dodać fotki napiszcie jak coś .

Przypuszczam, że to elastomery...

Ale daj fotkę to się upewnimy

Producent przewidział elastomery do jednej goleni ale... różnie to bywa... chcesz żeby amor lepiej chodził to poeksperymentuj... wyjmij je całkiem, może lepiej będzie działał. Możesz też spróbować zalać go olejem, wtedy powinien trochę zmięknąć (lepiej wybierać mniejsze dziury)

Przypuszczam, że to elastomery...

Ale daj fotkę to się upewnimy

Producent przewidział elastomery do jednej goleni ale... różnie to bywa... chcesz żeby amor lepiej chodził to poeksperymentuj... wyjmij je całkiem, może lepiej będzie działał. Możesz też spróbować zalać go olejem, wtedy powinien trochę zmięknąć (lepiej wybierać mniejsze dziury)

09082012177.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

09082012178.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

09082012181.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

Witaj, tak to wygląda, niestety, ale olejem zalać nie mogę ponieważ na końcu tej rurki w której jest sprężyna, przy tym płaskowniku w który wkręca się koło jest dziurka po obydwu stronach- od spodu, chyba po to żeby woda wyciekła gdyby coś się do środka nalało :) Mógłby zaspawąć tą dziurkę tylko czy to mu nie zaszkodzi, nie będzie się zbierać woda ?

kup inny amortyzator, bo z tym nic nie zrobisz. lepiej znajdz jakas uzywke na allegro za 50zl chociazby.

Ten fajnie działa, po prostu przy rozbiurce do malowania zauważyłem te odboje i się pytam po co one są ograniczają skok czy jak ??

Te czarne to standardowe odbojniki, ten szaszłyk został dołożony pradopodobnie przez poprzedniego właściciela bądz jak jest od nowości to rozwiązanie jak z lat 90tych..., możesz go wyjąć i zobaczyć czy bedzie bardziej miękko. Oczywiście wszystko ładnie przesmaruj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...