Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Co to za amortyzator? RS Duke? Manitou?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Brat kupił sobie używany rowerek. Sprzęt całkiem całkiem, stan w porządku. Niestety amortyzator chodzi dosyć słabo. Chciałbym go rozebrać, wymienić oleje i po pierwsze spuścić trochę powietrza, bo gdzieś wyczytałem że RS Duke (a taki był w opisie) jest powietrzny. Niestety nie mogę odkręcić nakrętki na zawór na goleni, po pewnym momencie słychać jakby cała komora w środku się kręciła przy kręceniu korkiem. Blokada działa. Szukałem schematów, ale co do RS Duke to tam wszystko wygląda inaczej. W tym amorku dolne golenie są na 100% od Duke'a. Za to górne, a przede wszystkim korona i pokrętło tłumika wygląda jak od manitou. W którymś takie widziałem. Poniżej link do zdjęć, kto coś wie niech napisze, przyda się.

https://picasaweb.google.com/103219250538203717900/RSDuke?authkey=Gv1sRgCKO15oPstJj-HQ#

Pozdrawiam

Dzięki za informacje. Czyli mam rozumieć że jest spore prawdopodobieństwo, że w środku siedzi sprężyna? A czy ten black ma może fabrycznie trochę oleju w dolnych lagach? Pytam, bo zanim rozkręcę chciałbym wiedzieć czego mogę się spodziewać. Ogólnie wg was co może siedzieć w środku? Duke ma jakieś pierścienie olejowe?

Na dniach go może rozkręcę i dam znać co w środku siedziało.

Dobra, dobrałem się do niego dzisiaj. W środku jest zwykła sprężyna. Wszystko wyczyściłem, pierścienie nasączyłem tylko nie wiem jak przeserwisować tłumik. Olej bezpośrednio wycieknie po odkręceniu korka na górze goleni czy może trzeba coś więcej rozbierać? Miał ktoś okazję taki tłumik rozbierać? Chodzi o tłumik z tego blacka bo góra jest od blacka tak jak wyżej wszyscy mówili.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...