Skocz do zawartości

[obręcz] przednie koło

dymas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pewien dylemat a mianowicie - chcę zmienić hamulec przedni z V - XT na hydrauliczne. Przednie koło jest na obręczy Campagniolo (oczywiście pod V) z piastą LX. Wiadomo, że głównym problemem ludzi w kapitalizmie jest brak pieniędzy dlatego cały proces wymiany obręczy, piasty i hamulców chciałem rozłożyć w czasie (a tak na marginesie kiedy najlepiej kupować sprzęt rowerowy? jesień zima?) i narodził się taki oto pomysł.

Teraz składam przednie koło - nowa piasta, szprychy, obręcz a za 2-3 miesiące kupuję hamulce. Czy można złożyć koło na obręczy mavic 317 ale JESZCZE pod V żeby można było śmigać i do tej obręczy założyć za 3 miesiące hamulce hydrauliczne ?

peace

Napisano

A w czym ma to przeszkadzać? Pomijajać względy estetyczne, obręcz tylko i wyłącznie pod hamulce tarczowe, różni się tym iż nie ma odpowiedniej powierzchni ciernej dla okładzin V-brake. Na allegro są przecież koła i pod hamulce tarczowe i v-brake. Aby mieć tarcze wystarczy odpowiednia piasta, aby mieć V-brake odpowiednia obręcz - tyle.

Napisano

Ok dzięki chciałem się tylko upewnić.

Idąc tym tropem wypuszczanie przez firmy obręczy danego modelu pod V i tarcze jest zabiegiem czysto marketingowym" Bo równie dobrze wszystkie obręcze mogły by być tylko w wersji pod V - które notabene pasują i pod V i pod tarcze. No ale biznes musi się kręcić.

peace

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...