Skocz do zawartości

[spinka] jaka do 9s i 10s, jaki rozkuwacz

djdan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym założyć do swoich rowerków spinki, żeby szybciej i łatwiej móc czyścić napęd. W jednym mam napęd 9s (łańcuch HG73), a w drugim 10s (łańcuch HG74). Potrzebuję również rozkuwacza. Jakie polecacie spinki do wymienionych łańcuchów (grupa SLX) i rozkuwacz? Nigdy nie rozkuwałem łańcucha, więc instrukcja też by się przydała.

Z góry dzięki!

Pozdrawiam!

djdan

Napisano

Witam

Ja używam MULTIKLUCZ KELLYS 8 FUNKCJI (2509749785) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. mam napęd na 8 i 9ke ale do 10-tki chyba też podejdzie.

Spinki to sram do 9-ki to złota a do 10-tki to czarna np SRAM POWER LOCK spinka 10-rzędowa POWERLOCK !!!! (2488843915) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Czasami jest problem przy nowej spince z rozpięciem ale lekkie wyginanie na boki lub małe obcęgi i po kłopocie, jeżeli spinka jest lekko wyrobiona to rozpinasz bez problemu. Złote spinki stosowałem zarówno do łańcuchów sram jak i shimano deore i xt.

Napisano

Kupiłbym tą drugą spinke, a rozkuwacz jest OK :) Obsługa rozkuwaczem taka trudna wcale nie jest. Ja gdy pierwszy raz miałem w ręku rozkuwacz to odrazu sie domyśliłem jak on działa. Spinke nawet dasz rade rękoma zdjąć i nałożyć. Mi się udaje ;)

Napisano

Ja mam w dwóch łańcuchach 9rz. spinki Sram, w jednym Connex i wielkiej różnicy jak dla mnie nie ma. Sram rozpina się równie łatwo, przynajmniej dla mnie - a jest dużo tańszy. Rozkuwacz mam w multitoolu Crank Brothers - rozpiąłem już z 10 łańcuchów i nie widać śladów zużycia. Jeśli narzędzie nie pracuje w warsztacie rowerowym to takie z dobrego multitoola jest wg mnie zupełnie wystarczające, a można je mieć zawsze przy sobie na wyjazdach.

Napisano

kkSliwa5 przecież ta 2 spinka jest taka sama jak 1, tylko że jest na 10s. A ja w 1 rowerze mam napęd 9s, a w 2 10s

Czyli generalnie polecacie to co wam wysłałem w linkach?

gandw1, ten multitool CB mi się podoba, ale cena jak dla mnie za duża.

Chyba jeszcze dziś zamówię sobie ten zestaw

Napisano

Ja używałem tylko spinek SRAM i potwierdzam to co ktoś wcześniej napisał, że bardzo ciężko się je rozpina.

No ale jak nie masz zamiaru tego robić codziennie to nie widzę problemu.

Napisano

Ja mam connexa i dobra spinka miałem łańcuch lx działało elegancko teraz mam slx 10s i też praca bez problemu tak że jak za 7-9zł taka spinka jest łatwa w użyciu i nie rozpieła mi się jeszcze nigdy :D

Napisano

Tylko problem w tym, że ja rozpinam łańcuch jak jest zasyfiony, żeby go wyczyścić, dlatego zamówiłem sobie te connexy

Dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam!

Można zamknąć temat

Napisano

Ja używam u siebie w 9rz connexa tylko tego szarego do HG-93 i juz jakies 400-500km jest OK i łatwo się spina i rozpina. Do 2 innych rowerów 7rz i 8rz kupiłem też connexa spinki i też super się sprawują, także powinieneś być zadowolony :)

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Napisano

Dzięki. Kiedyś tam, jak składałem jeszcze inny mój rower, to kupiłem łańcuch (też SLX) razem ze spinką w komplecie i to była właśnie (chyba) ta connex. Sprawowała się dobrze i mam nadzieję, że teraz też będzie ^_^

Pzdr!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...