Skocz do zawartości

[suport] BB-EX PRO Accent - jakie łożyska ?

amidar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

jakieś 2 tygodnie temy wymieniłem środek suportu w moim Slx-ie na BB-EX PRO Accenta. Przejechałem na tym ok 1000km i... poleciały łożyska. Możecie polecić jakieś sęsowne i ew gdzie je można szukać, średnio mam ochotę na wymianę łożysk co 1000km (2 tygodnie). Rozumiem że accent dał najtańsze co się dało i pewnie stąd problem, ale wolałbym coś trwalszego. Oryginalny suport Shimano wytrzymał mi ok 5000km. Liczyłem na to, że te rozwiązanie jest lepsze i tańsze...

Problem pewnie polega też na moim stylu jazdy i terenie po którym się poruszam a to jura, góry, i na codzień hałdy (mieszkam w Katowicach, dziennie jeżdżę do pracy w Gliwicach cześciowo terenem własnie przez hałdy), więc mam sporo kamieni, błota, piasku i wszystkiego co jest w stanie szybko załatwić napęd.

Napisano

Niestety nie powiem ci jakie siedzą tam łożyska (najlepiej wyjąć i pomierzyć) ale co do nowych, wytrzymałych łożysk to mogę ci polecić łożyska ceramiczne- drogie ale dobre :)

Napisano

Wbrew nazwie to nie są łożyska tylko całe suporty, jeden z nich mam i się nie sprawdził, łożyska wy...y się po 600-700km. Z opisów wynia , że powinny tam być łożyska o średnicy wewnętrznej 25mm, zewnętrznej 37mm i szerokości 7mm, ale niestety accent nic na ten temat nie pisze. W każdym bądź razie myślę, że starczy mi już wynalazków tej firmy, za drogo to wychodzi. W tej chwili rower jest w serwisie, wymieniają suport na zwykłego XTR-a, myśle, że posłuży minimum 5000km (tyle przejechałem wcześniej na SLX-ie). A Accenta zostawię i sprawdzę po nim jeszcze raz jak uda mi sięznaleźć odpowiednie łożyska

Napisano

Wbrew pozorom accent nie robi zlych kpmponentow ... U mnie ten accent smiga juz od okolo 2000 km i ma sie swietnie.

Przy zakupie korby kazalem sobie wymienic shimano na accenta wlasnie ze wzgledu na dostepnosc zamiennikow samych łożysk.

Shimano niestet nie ma standardowych łożysk i skazujesz sie na wymiane calego suportu lub ostrą konbibacje aby zmiescic standardowe łozysko

Pozdro

TapaTalk'nięte z Andka

Napisano

Dokładnie wysokość łozysk shimano to 6 mm, które bardzo cięzko dostać, a tak kupujemy takie i kładziemy do accenta bez problemu mają 7 mm

6805 obustronnie zamkniete czyli RS

Wymiana łozysk w takim suporcie to 15 minut roboty raptem i za 20 zł mamy pięknie działający suport.

Wyzej wymienione łożyska do shimano tez mozna wcisnać bez problemu, tylko pozbywamy się tego dziadowskiego "uszczelnienia" korek zewnetrzny zostaje gdyz kasuje luz na osi.

Swoją droga suport XTR czym rózni się od Deore? Nazwą?

Napisano

Wbrew pozorom accent nie robi zlych kpmponentow ... U mnie ten accent smiga juz od okolo 2000 km i ma sie swietnie.

Przy zakupie korby kazalem sobie wymienic shimano na accenta wlasnie ze wzgledu na dostepnosc zamiennikow samych łożysk.

Shimano niestet nie ma standardowych łożysk i skazujesz sie na wymiane calego suportu lub ostrą konbibacje aby zmiescic standardowe łozysko

Pozdro

TapaTalk'nięte z Andka

Niby tak, ale jeżeli mam wymieniać łożyska co 700km to zysk jest żaden... SLX wystarczył na 5000km a kosztuje ok 50zł. W tym czasie jeżeli łozyska by tak padały musiałbym je 7 razy wymieniać. Więc 7*6 to już 42zł + robocizna w serwisie (chyba że robił bym to sam) + koszt samego rozwiązania Accenta 115 zł. Jeszcze raz mu dam szansę jak zarżnę XTR-a, ale to pewnie nastąpi dopiero w przyszłym roku.

Tak z ciekawości 6805 są w wersji ceramicznej ?

Napisano

Złudne jest myslenie ze XTR gwarantuje żywotność na poziomie 5000 km ... ;-)

Jednemu wytrzyma nawet 10000 km innemu padnie po jednym blotnistym maratonie ...

Nie raz sie slyszalo o padajacym suporcie shimano po przebiegu niecalych 1000 km kilka razy z rzedu i w wielu wypadkach ci użytkownicy kupuja wlasnie accenta czy tokena ze względu na dostepność łożysk.

Pozdro

TapaTalk'nięte z Andka

Napisano

Dokładnie wysokość łozysk shimano to 6 mm, które bardzo cięzko dostać, a tak kupujemy takie i kładziemy do accenta bez problemu mają 7 mm

Wymiana łozysk w takim suporcie to 15 minut roboty raptem i za 20 zł mamy pięknie działający suport.

Wyzej wymienione łożyska do shimano tez mozna wcisnać bez problemu, tylko pozbywamy się tego dziadowskiego "uszczelnienia" korek zewnetrzny zostaje gdyz kasuje luz na osi.

Swoją droga suport XTR czym rózni się od Deore? Nazwą?

W przypadku suportów nie mam pojęcia czym się róznią poza wagą - jakieś 20g między SLX a XTR. Być może róznica będzie jeszcze na uszczelnieniu łożysk, ale to już moje dywagacje. łudzę się że ten XTR wytrzyma przynajmniej tyle co SLX... zobaczymy. Jak do tej pory przejechałem na nim jakieś 70km, za wcześnie by powiedzieć cokolwiek, poza tym że nic nie skrzypi, rzęz itpi

• 4 miesiące temu...
Napisano

Moje doświadczenia z suportami są dokładnie odwrotne :)

W zeszłym sezonie jeden sh*tmanowski padł po przejechaniu 1500 km a kolejny po ok 5000 km.

W tym roku na wiosnę założyłem accentowski. Jestem z niego bardzo ale to bardzo zadowolony. Przejechałem na nim 9300 km w terenie mieszanym. Jeżdżę intensywnie i sprzętu nie oszczędzam więc łatwo nie miał. Ostatnio zaobserwowałem delikatny luz oznaczający konieczność wymiany łożysk. sh*tmanowskie nie miały delikatnego luzu, one były rozklekotane jak stara prostytutka - najgorszemu wrogowi nie polecę :)

Napisano

Cześć.

Czy ktoś używał suportu accent BB-90,jaka jest jego trwałość w porównaniu do suportów shimano klasy deore.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...