ColibeR Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Witajcie Nadszedl dzien w ktorym moj wysluzony GT po wielu przygodach wyzionął ducha więc czas na zakupy ( wiem, najgorszy z mozliwych na kupowanie roweru ale co zrobic ). Tak wiec po przegladnieciu sporej ilosci rowerkow i opini wybor padl na dwa i tu moja prosba o pomoc w wyborze. wzrost 182, waga 77, teren - lekkie / srednie gory GHOST SE 5000 ( preferuje Shimano wiec SE 6000 odpada ) parametry: TUTAJ vs CUBE ACID 2012 paramerty: TUTAJ i jeszcze zestawienie 2 rowerków obok siebie: TUTAJ Oba rowery w podobnych granicach cenowych ( duszek troszke drozszy ), fajnie aby rower mial w perspektywie mozliwosc ew. rozbudowy. Kazda opinia bedzie dla mnie cenna wiec z gory serdecznie dziekuje za pomoc w wyborze. pozdrawiam
kemot1974 Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 witam, tak naprawdę to musi Ci leżeć geometria tych rowerów, oba porównywalne, wg mnie- mogę być nieobiektywny lepszy sprzęt po stronie CUBE ( zwłaszcza amor). Tak jak piszesz, oba do dalszej rozbudowy. Osobiście jeżdzę CUBE ( aktualnie full) i jestem zadowolony. Jeżeli masz mozliwość sprawdzenia obu rowerów, to proponuję to zrobić. Nie miałem okazji śmigac na GHOST-ie, CUBA polecam ( swojego tez powoli rozbudowuję). Witajcie Nadszedl dzien w ktorym moj wysluzony GT po wielu przygodach wyzionął ducha więc czas na zakupy ( wiem, najgorszy z mozliwych na kupowanie roweru ale co zrobic ). Tak wiec po przegladnieciu sporej ilosci rowerkow i opini wybor padl na dwa i tu moja prosba o pomoc w wyborze. wzrost 182, waga 77, teren - lekkie / srednie gory GHOST SE 5000 ( preferuje Shimano wiec SE 6000 odpada ) parametry: TUTAJ vs CUBE ACID 2012 paramerty: TUTAJ i jeszcze zestawienie 2 rowerków obok siebie: TUTAJ Oba rowery w podobnych granicach cenowych ( duszek troszke drozszy ), fajnie aby rower mial w perspektywie mozliwosc ew. rozbudowy. Kazda opinia bedzie dla mnie cenna wiec z gory serdecznie dziekuje za pomoc w wyborze. pozdrawiam
Rulez Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Amor w Ghoście wydaje się być lepszym wyborem niż ten z Cube (na Recona narzeka znacznie więcej osób niż na RST), tarcze hamulcowe w Ghost mają większą średnicę co przy tej klasie hamulców ma znaczenie i rama - nie tak krótki wynalazek jak w Cube, rama Ghost jest bardziej uniwersalna ...
JeruTheDamaja Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Posiadam rower Cube Acid z 2011 roku. Nie ma lekkich tras pod moim tyłkiem. Co jemu polecam, to przyjmuje bez problemu. Może RS Dart3 nie ma dobrej opinii ale na razie nie narzekam na niego. Geometria mi pasuje jak najbardziej nawet z mostkiem na "-". Dodam, że wzrost i wagę mam podobną i rozmiar 18''
Rulez Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Jeśli nie narzekasz na Darta to nie masz wielkich wymagań ... rama Acid 18" dla wzrostu 182 to średnio rozsądny pomysł ...
JeruTheDamaja Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Nie mam wymagań bo wracam do formy, a dobrze się czuję w tym rozmiarze Co do amorka, to nie przeszkadza mi na razie ale na następny sezon wymiana. Wcześniej jeździłem na Treku 19,5" w 2000r. i przy tym samym wzroście rama 18" Cube mi pasuje Zatem wróćmy do tematu
Rulez Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Wracając do tematu, Cube Acid to wynalazek ...
JeruTheDamaja Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Wynalazek? Tak samo jak każda inna marka... Kiedyś na MozoPro przejechałem tysiące kilometrów w tym zawody, góry. Teraz jak bym wyjechał na MozoPro, to bym był cieniasem? Nie każdego stać na górną półkę ale co z tego jak ktoś rowerem z górnej półki pomyka dla szpanu? Ja lubię ten sport i nawet na swoim wynalazku mogę już teraz nie jednego pogonić. Cube Acid, to nie wynalazek, tylko rower MTB i obrażasz wszystkich co mają rowery podobnej klasy.
Rulez Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Na szczęście tu jest wybór, nie musi kupować wynalazku, może kupić Ghosta.
JeruTheDamaja Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Widzę, że konwersacja prowadzi do niczego... Kupuj Ghosta i będziesz gościem Mentalność nie zna granic...
ColibeR Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Napisano 6 Sierpnia 2012 oj Panowie Panowie tylko spokojnie czy ktoś sie orientuje czy w Cube tez jest podwójnie cieniowana rama ?
pedros Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Jeśli możesz dołożyć, to zastanów się od razu nad Ghostem SE 8000 Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl lepszy amor ,przerzutki SLX,XT i manetki SLX, a jak powalczysz, to realnie mogą Ci opuścić 10-12%(wiem, bo sam dostałem propozycję na maila). W ubiegłym roku Ghost od września miał promocję " minus VAT", ale podobno w tym roku był niesamowity bum w Europie na rowery i ponoć taka promocja się nie powtórzy. Jak kupisz "ducha", to pochwal się na forum i opisz wrażenia z jazdy. Pozdrawiam. Adam.
Rulez Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Nie w tym Cube rama nie jest cieniowana, podwójnie cieniowana jest w modelu LTD który ma inną geometrię ...
ColibeR Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Napisano 6 Sierpnia 2012 @pedros masz racje, patrze na to porownanie 5000-8000 TUTAJ roznica w cenie nie taka straszna ale poniewaz niedlugo bede modernizowal rowerek dziewczynie wiec bedzie okazja zeby podmienic kilka rzeczy na lepsze. Dzieki za sugestie z cenami i oczywiscie dam znac jeśli duch zacznie straszyc.
ColibeR Napisano 14 Sierpnia 2012 Autor Napisano 14 Sierpnia 2012 Wybór padł na Ghost SE 5000. Jeździłem obydwoma ale o wiele lepiej czułem się na duszku, to zdecydowanie kwestia ramy która w SE mi poprostu bardziej odpowiada a po małym odchudzeniu części myślę że będzie jeszcze lepiej. Na razie przejechane około 200km i raczej plaski teren, niedługo potestuję w górach. jeszcze w wersji prawie sklepowej ( dodane rogi i koszyk )
Michauuu Napisano 14 Sierpnia 2012 Napisano 14 Sierpnia 2012 Hmm... Nie wiedziałem,że przednia przerzutka może być 10 biegowa...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.