Skocz do zawartości
  • 0

rowerek do 3500k

Gość Pavell

Pytanie

Gość Pavell
Napisano

Witam. Na wstępie napiszę że jestem laikiem w sprawach rowerów, ale planuję coś zakupić w najbliższym czasie. Od razu napiszę że nie zamierzam brać udziału w żadnych maratonach czy XC, rower ma być tylko i wyłącznie do pojeżdżenia po mieście (60%) i po terenach niekoniecznie górzystych (40%) ponieważ mieszkam na mazurach :) Z tego co ostatnio czytam w sieci to bardzo dobre zdanie ma osprzęt SLX ,XT i SRAM x7-x9.

Bardzo podoba mi się Kross Level A7 , chyba sprzętowo też ciekawy, ale to typowo rajdowy rower. Na mazurach jest dużo terenów piaszczystych leśnych z korzeniami i kamieniami, ale czy to wytrzyma moje 95KG wagi przy wzroście 179cm? W tym sklepie bardzo ładną cene ma A8 ale czy warto? Kross LEVEL A8 2012

Może doradzicie mi coś z doborem rowerku i rozmiaru ramy (noga 81cm) i oby osprzęt był dość dobry i wytrzymały.

patrzyłem jeszcze na :

Unibike EXPERT

MERIDA MATTS TFS 500-D 2012

Merida Matts Trail 800-D 19' 2011

MBIKE RENEGADE DSX 19" 2012

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja bym wziąl MERIDA MATTS TFS 500-D 2012 lub 800d.500d ma ladniej pomalowana rame moim zdaniem,na tych ramach z tego co mowia jest dosc wyprostowana sylwetka czyli dla Ciebie chyba lepiej,nie bedzie cie tak szyja,plecy itd bolały.

Gość Pavell
Napisano

Ja bym wziąl MERIDA MATTS TFS 500-D 2012 lub 800d.500d ma ladniej pomalowana rame moim zdaniem,na tych ramach z tego co mowia jest dosc wyprostowana sylwetka czyli dla Ciebie chyba lepiej,nie bedzie cie tak szyja,plecy itd bolały.

Tak fajna ta 500D ale z tego co czytam widelec nie wytrzymuje cięższych osób zbytnio:( A moje 95kg to już trochę :P

Napisano

Na jakiego grzyba mu rower MTB do jazdy po mieście!

Gość Pavell
Napisano

Na jakiego grzyba mu rower MTB do jazdy po mieście!

No nie zawsze po mieście. Chodzi o to ze na mazurach trzeba zwykłymi drogami dojechać gdzieś gdzie można poszaleć.. nie zawsze będę brał samochód i woził rowerek w "trudniejszy teren" tylko teraz moje pytanie : czy Rock Shox Recon Silver Soloair 120 wytrzyma moją wagę??

Gość Pavell
Napisano

Jeśli będziesz jeździł też po trudniejszych trasach to owszem, weź traila 800D, sam mam ten rower. Możesz poczytać mój temat http://www.forumrowerowe.org/topic/112858-rower-merida-matts-trail-800d-17/

Recon wytrzyma Twoją wagę, tarcza może trochę tylko trochę pobrzęczeć- ogólnie jest naprawdę u niego nieźle ze sztywnością dzięki 32mm goleniom.

No i przekonałeś mnie :) Właśnie na niego miałem ochotę, ale powiem szczerze że gdyby nie wygląd ramy w JOLENE1 wybrałbym Rometa :) Zawsze kwestie wyglądowe też wpływają na decyzję :)

Rowerek zamówiony dziś za nawet niezłą cenę 3000zł :) nie wiem tylko czy rama nie będzie za duża bo wziąłem 19" a z wyliczeń oraz wzoru wychodziło mi 18,20" :)

Napisano

Tutaj też się nie zgodzę :P

Ciśnienie ustawia się pod SAG a nie tabelkę- inaczej praca widelca jest beznadziejna

A miałem dziś kombinować ze swoim RS i szukałem akurat info :) znalazłem to, więc wrzuciłem:P zatem szukam dalej :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...