kowal962 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Witam mam taki problem, że pękła mi sprężyna stalowa w wyżej wymienionym widelcu. Od miesiąca staram coś ugrać z dobrymi sklepami rowerowymi(Velo) ale okazuje się, że nigdzie nie ma zamiennej sprężyny do tego widelca. Moje pytanie brzmi czy ktoś wie gdzie można dostać taka sprężyne? Może ktoś po wymianie na taką o innej twardości posiada na zbyciu? Bo jak na razie na velo już nie mam co liczyć w temacie, Być może pasuje taka od wersji 29er wszak skok ten sam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 wiekszosc "gory" w 29 jest taka sama jak w 26" wiec powinna w sumie. mam sprezyne od XCR jesli chcesz... pozatym dorobienie to ok 50zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal962 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 wiekszosc "gory" w 29 jest taka sama jak w 26" wiec powinna w sumie. No właśnie, jednakże różnią sie numerami w serwisówce, nad dorobieniem myślałem tylko jak patrzyłem na firmy co to robią, to do wybory jest kilka rodzajów drutu. Weź bądź mądry i dobierz, żeby to tak samo chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Różnią się numerem jako całyzestaw - sprężyna z prętem plastikowym, sama sprężyna jest taka sama, zamów byle jaki zestaw i weź z niego sprężynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal962 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 tak myślałem dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Nie wiem ile ważysz tu masz samą sprężynę - twardość średnia (jest też twarda w zestawie z prętem) : części - Rowery, części i akcesoria rowerowe, sklep i serwis rowerowy - roweryokey.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal962 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 82/83 kg + ekwipunek to bedzie koło 88 kg. Także wezmę twardą sprężynę bo widelec za bardzo nurkował przy hamowaniu. Właściwie po korone mimo ciśnienia 100-105 psi. Szkoda, że w tym sklepie co tu link wkleiłeś są sprężyny tylko pod skok 80mm i 140 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Podejrzewam, że sprżyna twarda jest taka sama dla skoku 130/140 mm jak i 100 mm ... spręzyna odpowiada tylko z rozpoczęcie ugięcia , za skok odpowiada długość goleni i plastikowy pręt . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal962 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Różnią się ilością zwojów, sprężyny dla skoku 130/140 są po prostu dłuższe, także nie przypasują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Jeśli masz średnią to skąd wiesz ile zwojów ma twarda 100 mm, ta twarda ma również 6 : http://roweryokey.pl/sprezyna-twarda-minute-29-80.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal962 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 no moja też ma 6, na amazonie sa sprężny do wersji 80 i 120 i rożnią się iloscią zwojów więc po tym wnioskuję, że te od wersji 130/140 nie bedzie pasować. A różnice w twardosci wg mnie wynikaja z zastosowania drutu o różnej średnicy(choć bardzo chciałbym się mylić i miło zdziwić jeśli te od wersji z większym skokiem pasowały by do mojej setki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 kowal962, a próbowałeś w warszawskim Plusie? Swego czasu byli autoryzowanym przedstawicielem Manitou Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal962 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 nie znam, coś więcej na temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Tutaj : http://www.manitou.com.pl/ Jeśli się dodzwonisz poproś z serwisem, serwisantem jest gość o imieniu Darek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal962 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 to już jutro. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Tak myślę, że dzisiaj to już trochę za późno ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal962 Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 No niestety w Polsce jest to towar nie do dostania, przynajmniej ja nie znalazłem, dlatego zamowiłem sprężyne na CRC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal962 Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Jeśli ktoś jest ciekaw czy sprężyna od minute 29 pasuje do wersji 26 to potwierdzam, że pasuje . Jest co prawda okolo 1 cm dłuższa, ale jak sie okazuje nie ma to żadnego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.