szwyniu Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Witam. Wczoraj kupiłem licznik Giant Axact 13w. Po ustawieniu licznika na wyświetlaczu nie pokazuje się aktualna prędkość. Ciągle jest 0,00 km/h. Nie wiem czy coś źle zamontowałem, czy też urządzenie, które ma za zadanie sczytywać obroty koła jest jakoś uszkodzone (możliwe, że jest to też wina magnesu). Czy jest ktoś w stanie mi pomóc? Powiedzieć co źle zrobiłem i co powinienem poprawić? Szczerze mówiąc to mój pierwszy licznik bezprzewodowy, więc wina pewnie leży po mojej stronie .
MokryxD Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Albo coś nie łapie sygnału, albo masz magnes za daleko od nadajnika.
szwyniu Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Napisano 6 Sierpnia 2012 Albo coś nie łapie sygnału, albo masz magnes za daleko od nadajnika. Magnes jest zamontowany mniej więcej na wysokości środka nadajnika, na szprysze. Odległość nadajnika od komputerka to trochę ponad 50 cm, gdzie instrukcja dopuszcza 70 cm. Zna ktoś może więcej szczegółów co do ustawienia magnesu względem nadajnika i nadajnika względem komputerka? Podejrzewam, że w tym tkwi problem, ale brak mi pomysłów na rozwiązanie.
soltys82 Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 A jak daleko masz magnes od czujnika? W sensie w jakiej odległości madnes mija nadajnik?
szwyniu Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Napisano 6 Sierpnia 2012 Chyba nie zrozumiałem pytania. Nadajnik mam przymocowany do amortyzatora, a magnes na szprysze. Skoro nadajnik jest nieruchomy a szprycha się obraca, to chyba nie da się ustalić jednej odległości, czyż nie? ^^
MokryxD Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Jaka jest odległość w najbliższym punkcie magnesu od nadajnika?
soltys82 Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Chodzi o to, że magnes może zbyt daleko mijać nadajnik i zostać niezauważonym.
nemo2009 Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Chyba nie zrozumiałem pytania Szwyniu,a instrukcja do licznika była?
szwyniu Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Napisano 6 Sierpnia 2012 W momencie gdy magnes jest na wysokości czujnika, to odległość między nimi wynosi ok 6 cm. Za duża? Edit. Próbowałem skręcić nadajnik maksymalnie w stronę koła, ale nic to nie zmieniło.
soltys82 Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 6 cm to raczej za dużo. A przy skręceniu nadajnika max w stronę koła jaka odległość zostaje? realnie chyba powinna być w okolicach 0,5-1 cm
szwyniu Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Napisano 6 Sierpnia 2012 Troszkę ponad cm. Spróbuję ściągnąć nadajnik i magnes możliwie najniżej. Tam widelec schodzi bliżej koła, więc po skręceniu nadajnika powinienem uzyskać pożądaną odległość. Dzięki za sugestie. Dam znać jak to sprawdzę.
nemo2009 Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Troszkę ponad cm. S Odległość między magnesem,a nadajnikiem powinna wynosić 1-3 mm.
szwyniu Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Napisano 6 Sierpnia 2012 Próbowałem różnych "miniodległości". Bez zmian. W pewnym momencie nadajnik nawet stykał się z magnesem, ale niczego to nie zmieniło. Rower wciąż "stoi w miejscu" w trakcie jazdy. Obecnie nadajnik jest ustawiony w takiej pozycji http://i46.tinypic.com/2ziot8l.jpg
soltys82 Napisano 8 Sierpnia 2012 Napisano 8 Sierpnia 2012 to nie bardzo wiem co może być przyczyną, zakładam, że bateria jest wsadzona w nadajniku?
szwyniu Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Napisano 13 Sierpnia 2012 Problem rozwiązany. Licznik może sczytywać obroty koła tylko z jednej strony magnesu. Wystarczyło obrócić magnes i skierować nadajnik maksymalnie w jego stronę ^^. Wszystkim, którzy próbowali pomóc dziękuję!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.