Skocz do zawartości

[Hamulec Przód] Jaki wybrać do 400zł?

sutil50

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Stoję przed zmianą hamulców w moim rowerze, mam trochę ograniczony budżet więc najpierw chcę wymienić przedni. Aktualnie mam Hayes MX4 z tarczą 180mm. Czytam po różnych tematach i nie mogę się zdecydować. Jeden poleca Avidy, Shimano, Formuly a drugi na nie narzeka. Nie wiem co wybrać, co będzie i dobrze hamowało i nie będzie awaryjne. Na razie myślę nad dwoma hamulcami: Avid Elixir 5 i Formula oro k18. Proszę o waszą pomoc mam do wydania 400zł.

Wskaż palcem kto tu na forum avidy poleca :)

I ciekawe kto w tej kwocie marudzi na shimano :)

Jako stały serwisant nie polecam avidów.

Jako były wieloletni użytkownik formuli k i r1 polecam shimano :)

W tej cenie załapiesz się na slx, xt nowe modele.

A jaka wielkość na przód?

I pytanie do tobo jeszcze. Co było nie tak z formulami i czy avidy elixiry od 2011r w górę też spotyka się w serwisie? Czy one są aż tak bardzo awaryjne bo jak czytam o ich modulacji i sile hamowania to opinie mają bardzo dobre.

Co do wielkości tarczy to zależy ile ważysz, ja mam prawie 90kg więc tarcza 180mm.

A jeśli chodzi o same hamulce to zależy gdzie jeździsz i jak, bo jeśli nie uprawiasz jakieś dużej i ostrej jazdy to polecam Ci Deorki M596.

Za niecałe 400zł masz komplet na przód i tył a dodatkowo od tego roku mają one mechanizm servo wave, który działa rewelacyjnie i nie wiem czy jest sens brać wyższą grupę i sporo dokładać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...