sutil50 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Witam. Stoję przed zmianą hamulców w moim rowerze, mam trochę ograniczony budżet więc najpierw chcę wymienić przedni. Aktualnie mam Hayes MX4 z tarczą 180mm. Czytam po różnych tematach i nie mogę się zdecydować. Jeden poleca Avidy, Shimano, Formuly a drugi na nie narzeka. Nie wiem co wybrać, co będzie i dobrze hamowało i nie będzie awaryjne. Na razie myślę nad dwoma hamulcami: Avid Elixir 5 i Formula oro k18. Proszę o waszą pomoc mam do wydania 400zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Wskaż palcem kto tu na forum avidy poleca I ciekawe kto w tej kwocie marudzi na shimano Jako stały serwisant nie polecam avidów. Jako były wieloletni użytkownik formuli k i r1 polecam shimano W tej cenie załapiesz się na slx, xt nowe modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sutil50 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Czyli ani formuli ani avidów? To powiedz mi jeszcze jaką tarcze. Jeżdżę lekki FR a rower to Ns Core 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 6 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 XT na pająku albo avid HS1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sutil50 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 A jaka wielkość na przód? I pytanie do tobo jeszcze. Co było nie tak z formulami i czy avidy elixiry od 2011r w górę też spotyka się w serwisie? Czy one są aż tak bardzo awaryjne bo jak czytam o ich modulacji i sile hamowania to opinie mają bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marrik Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Co do wielkości tarczy to zależy ile ważysz, ja mam prawie 90kg więc tarcza 180mm. A jeśli chodzi o same hamulce to zależy gdzie jeździsz i jak, bo jeśli nie uprawiasz jakieś dużej i ostrej jazdy to polecam Ci Deorki M596. Za niecałe 400zł masz komplet na przód i tył a dodatkowo od tego roku mają one mechanizm servo wave, który działa rewelacyjnie i nie wiem czy jest sens brać wyższą grupę i sporo dokładać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gugool Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Polecam Slx'y. Posiadam je i złego słowa powiedzieć nie mogę. Do Fr minimalnie 180mm/ Można nawet wstawić 203, zależy od tego ile zjeżdżasz i jaki masz amortyzator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 SLX plus Avid HS1 180mm tyle w temacie. Zresztą było już takich tematów milion. Avidy awaryjne, formule jak dla mnie mają mega nieergonomiczną klamkę i duuuży skok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.