Skocz do zawartości

[oddychanie] jak pracować, by nie dostać kolki?

SadurUniBike

Rekomendowane odpowiedzi

Nos(in)Nos(in) , Usta(out)Usta(out)

I tak w kółko podwójne krótkie wdechy nosem wydechy ustami oczywiście jak juz nam trochę puls skoczy, bo nie ma sensu tak szybko oddychać przy ślimaczej jeździe.

A jak nie da rady nosem, bo zatkany czy coś to też ustausta - ustausta.

@UP kolkę dostaniesz jak będziesz źle oddychać ...

No raczej sam organizm wymusza odpowiednie oddychanie, troszke mozna pomoc, ale generalnie imho wazniejsze jest np. nie garbienie sie (maksymalne ulatwienie wymiany tlenu), czy oddychanie przepona. Ale takie rzeczy powinno sie robic instynktownie, zeby moc skupic sie na samej jezdzie. A kolka jest wtedy jak jest czlowiek najedzony i go trzesie :D (czy to jazda po trzesacej nawierzchni, czy bieg, czy nawet jazda na koniu, czy skakanie na skakance itp itd)

W miarę możliwości oddychać tylko nosem, choćby z powodu takie aby syfu nie wpuszczać z powietrza (nos zatrzymuje brudy). Poza tym przez oddychanie gębą szybciej można zaziębić drogi oddechowe. Ale ale... to porady dla tych co jeżdżą spokojnie, albo na długich maratonach. Przy szybkich odcinkach czasem gęba sama się otwiera. I to jest normalna sytuacja :)

Ale bzdury, ale bzudy. Poprawne oddychanie podczas wysilku fizycznego (kazdego) jak mi trener powiedzial powinien wygladac tak wdech nosem i wydech ustami, takie oddychanie jest najzdrowsze i ponoc niweluje zmeczenie.

to weź kamerkę, i nagraj jak twój trener przy wysiłku anaerobowym nie krótszym niż 3min oddycha nosem a wydycha ustami.

Sry efekt odwrotny do zamierzonego, bzdury w sensie tego co on gada, zle sie wyrazilem. Jak bym wiedzial jaki powinien byc prawidlowy oddech to bym tu nie zagladal :-) . On jest trenerem pilki noznej moze w nodze i na rowerze inaczej powinno sie oddychac?

• Mod Team

OMG, sam piszesz, że pływacy mają swoje techniki a teraz pytasz, czy na rowerze inaczej się oddycha niż podczas gry w nogę... :/

Kolego, mniej treści, więcej sensu, bo widzę, że nie tylko tu piszesz głupoty :c

Czy w piłce nożnej jesteś cały czas (powiedzmy tak jak na maratonie, powiedzmy 2 godziny) ciągle w ruchu? Przecież to zupełnie inny rodzaj wysiłku, nie wiem jak w ogóle chcesz to porównywać :/

Jak każdemu wiadomo w wysiłku trzeba się napracować płucami jak to prawidłowo robić żeby nie dostać kolki.

NOS? NOS-USTA? USTA-NOS ? USTA?

Ja wprawdzie miałam kolkę ostatni raz w szkole średniej, ale jeżdżącym ze mną się to zdarza, rzadko, ale się zdarza. Zwykle mówią, że np. przejedli się wcześniej i/lub za krótką rozgrzewkę zrobili, ale czasem się przejedzą i nic. Nie jest łatwo o ustalenie przyczyny kolki, to raczej próba trafienia, a i tak nie wiadomo, czy celna. Wydaje mi się, ale to też tylko próba trafienia, że bardziej wytrenowani nie miewają kolki lub miewają ją rzadko.

Ja bym powiedział, że dopasowany do kadencji, to jest np. miarowe 3 wdechy - 3 wydechy, ale wiadomo, jak kręcisz z kadencją 100-110, to nie utrzymasz takiego tempa oddechu.

Pablito od jakiego czasu jeździsz na rowerze? Kolka to objaw częsty u osób początkujących, więc jak bym się raczej zbytnio nie przejmował. Z czasem jak będziesz regularnie trenował, to nie będziesz łapał kolki.

Dzieki za odpowiedz lukas85, nie nie jestem poczatkujacym na forum to swiezak :-) Ale zauwazylem ze wlasnie czasami mnie kolka lapie gdy sie spokojnej rozgrzewki nie chce zrobic a gdy sie dobrze rozgrzeje to prawie nigdy nie mam. Przewaznie jezdze na szosie i jak zlapie mnie kolka to tylko na poczatku jazdy potem to juz sie tylko lapie kilometry :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...