sebaw11 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Witam. Posiadam Krossa Level A2 ( specyfikacja w profilu) z amortyzatorem XCR. Ostatnio zastanawiam się nad wymianą go na sztywny widelec. Możecie jakiś tani polecić, nie jestem w temacie z tymi widelcami. Może Mosso ? Co w ogóle sądzicie o temacie sztywniaka w MTB ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel13 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 czemu chcesz sztywniaka ?? Jeździsz dużo po płaskim ? Jeżeli jakiś drogi to karbonowy może być ;0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 to jest raczej rama pod 100mm, wiec przy sztywniaku bedzie bardzo plasko, ale pewnie da sie jezdzic... ale pytanie brzmi: czemu chcesz zmienic, jak jezdzisz, i czy lubisz swoje nadgarstki jesli cos wiecej niz asfalt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Może takie coś http://www.rower242628.pl/p/58/22/-pro-lite-ferrara-widelec26-mtb-carbon-karbonowe-widelce-czesci.html sporo ładniejszy od mosso i takie coś, jak masz v-brake http://www.rower242628.pl/p/58/24/adapter-v-brake-pro-lite-ferrara-do-widelca26-mtb-karbonowe-widelce-czesci.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaw11 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Mam Obecnie XCR, zaczyna łapać luzy, więc pomału planuję jego zmianę. Jeżdzę amatorsko po lesie, mieście i raz w roku w Wiśle po górach. OK 70% asfalt, reszta teren i las Szukam jak najtańszej opcji. Działanie XCRa mi wystarcza, gdyby nie te luzy. Więc co polecicie @Piksel.- Świetny, ale jednak szukam czegoś taniej. W tej cenie brałbym już amortyzator a nie sztywniaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Swego czasu wrzuciłem do swojego marina sztywny stalowy widelec zamiast amorka. Tak to mniej więcej wyglądało: http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/5707-wisla/ Plusy: - redukcja wagi, rowerek rzeczywiście stał się szybszy, - usztywnienie i obnizenie przodu, podjazdy na stojąco były wygodniejsze bo mniej bujało, - cena (nie stać mnie było na amorka a wideł kupiłem za 30zł) Minusy: - usztywnienie ;-) przy zjazdach po wertepach nadgarstki dostawały po d.... - obnizenie przodu, zjazdy mniej przyjemne ;-) Ogólnie rzecz biorąc coś za coś. Ponadto aluminiowe widelce gorzej tłumia od stalowych czy karbonowych. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaw11 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Swego czasu wrzuciłem do swojego marina sztywny stalowy widelec zamiast amorka. Tak to mniej więcej wyglądało: Wisła - wypady rowerowe - Galerie - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa Plusy: - redukcja wagi, rowerek rzeczywiście stał się szybszy, - usztywnienie i obnizenie przodu, podjazdy na stojąco były wygodniejsze bo mniej bujało, - cena (nie stać mnie było na amorka a wideł kupiłem za 30zł) Minusy: - usztywnienie ;-) przy zjazdach po wertepach nadgarstki dostawały po d.... - obnizenie przodu, zjazdy mniej przyjemne ;-) Ogólnie rzecz biorąc coś za coś. Ponadto aluminiowe widelce gorzej tłumia od stalowych czy karbonowych. Pozdrawiam Widzę moje tereny na zdjęciu Co do amorka to znam + i -. Chciałbym się zmieścić w ok 300zł. I znowu musiałbym się pchać w drugiego XCRa lub właśnie MOSSO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Mam Krossa a4 z mosso wzmocnionym carbonem.Lepiej mi się jezdzi niż jak miałem amora.Nie żałuję decyzji o zmianie na sztywniaka.Przód roweru jest mega sztywny,nie tracę energii na podjazdach.Lepiej mi się przyspiesza.Rower jest ciut zwrotniejszy na wskutek zmiany geometrii całości.W lesie niestety daje po łapach i trzeba to przeboleć.Pomaga częsta zmiana ułożenia rąk na kierze.Do sztywniaka przekonał mnie NINER AIR CARBON na targach w Kielcach.Jeżdże 75% asfalt i 25% las.Reszta ewentualnie na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 http://allegro.pl/spinner-sw7-26-jak-sid-first-teflon-powietrzehit-i2548643412.html za 380 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Tak wygląda a4 z Mosso Carbon Wrap No i fotka nie weszła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.