rAmf95 Napisano 5 Sierpnia 2012 Napisano 5 Sierpnia 2012 Witam, z tej strony Rafał Mój problem jest o tyle dziwny, że podczas ruszania z miejsca wydawany jest jeden dźwięk jakby się coś łamało. Nic w tym dziwnego gdyby nie fakt, że rower wydaje się być zdrowy tj. wszystko jest w porządku. Problem nie występuje gdy ruszam bardzo wolno; natomiast jeżeli ruszę dość gwałtownie słyszalny jest ten głośny dźwięk. Próbowałem dokręcić śrubki przy pedałach (aha dźwięk słyszalny jest z okolic pedałów [tego łącznika]) pomogło na jedną jazdę gdy dojeżdżałem do domu znowu go usłyszałem. Już nie wiem czego to może być wina, oraz jak to naprawić. Do punktu naprawy nie pójdę gdyż raz zostawiłem rower na 2 tygodnie to 3/4 części koleś wymienił, i od tamtej pory jestem wrażliwy na tym punkcie. Poniżej załączam zdjęcia aby rozjaśnić o co dokładnie chodzi. Jeżeli ten temat, źle umiejscowiłem przepraszam
kinder85 Napisano 5 Sierpnia 2012 Napisano 5 Sierpnia 2012 Jeżeli była jakakolwiek poprawa po dokręceniu tej śruby to prawdopodobnie wyrobiły ci ramiona korby (ta część która łączy te ramiona z suportem) i niestety trzeba będzie chyba wymienić korbę. Tak się niestety dzieje jak korba złapie luzu i się jej nie dokręca, są tacy co dobijają tę korbę przez jakieś drewienko młotkiem i dopiero dokręcają ale to pomaga tylko na trochę a można przy okazji uszkodzić jeszcze suport i kto wie co jeszcze, a korba dalej się będzie wyrabiała. Tak czy inaczej wymiana korby jest raczej nieunikniona tak więc lepiej to zrobić od razu;) Na szczęście tego typu korby (mocowane na tzw,. kwadrat) nie są drogie p.s- ale nie opieraj się w 100% na mojej opinii bo mogę się mylić, najlepiej jednak udać się do jakiegoś fachowca
rAmf95 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Napisano 5 Sierpnia 2012 Jeżeli była jakakolwiek poprawa po dokręceniu tej śruby to prawdopodobnie wyrobiły ci ramiona korby (ta część która łączy te ramiona z suportem) i niestety trzeba będzie chyba wymienić korbę. Tak się niestety dzieje jak korba złapie luzu i się jej nie dokręca, są tacy co dobijają tę korbę przez jakieś drewienko młotkiem i dopiero dokręcają ale to pomaga tylko na trochę a można przy okazji uszkodzić jeszcze suport i kto wie co jeszcze, a korba dalej się będzie wyrabiała. Tak czy inaczej wymiana korby jest raczej nieunikniona tak więc lepiej to zrobić od razu;) Na szczęście tego typu korby (mocowane na tzw,. kwadrat) nie są drogie p.s- ale nie opieraj się w 100% na mojej opinii bo mogę się mylić, najlepiej jednak udać się do jakiegoś fachowca A nie wiesz w jakiej cenie może być taka korba ?
kinder85 Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Za 50-60zł już da radę kupić Ale najlepiej ceny zna wyszukiwarka
m0rdeczka Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 A ja stawiam na sam suport. Stukanie podczas jazdy występowało pojedynczo ? Tj pukało jeśli np prawa noga był w górze. U mnie też właśnie suport padł i stuka, dzień później nie stuka i tak dziwnie jakby się naprawił ,ale to suport.
rAmf95 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Napisano 6 Sierpnia 2012 Skoro suport jest do wymiany mogę to zrobić sam, czy muszę rower do punktu naprawy oddać ? ;/ PS, dziś zrobiłem 60km i tylko 3 razy pykło tak na około 0,5 sekundy.
kinder85 Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Na początku pisałeś o trzasku "jakby się coś łamało" gdy ruszasz czyli naciskasz mocniej na pedał, stąd moja diagnoza. Jeżeli jest to pykanie to faktycznie to suport. Naprawić wszystko możesz sam jeżeli umiesz Do tego trzeba specjalnego klucza do ściągania korb, imbusu który jak wnioskuję masz skoro dokręcałeś korbę, klucza do odkręcania suportu i odrobiny smaru, jeżeli masz te narzędzia jest to stosunkowo prosta sprawa i bez problemu w internecie znajdziesz instrukcję jak to zrobić p.s- dobrze też do tego zdjąć łańcuch ale na upartego zrobisz to bez ściągania
rAmf95 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Napisano 7 Sierpnia 2012 Na początku pisałeś o trzasku "jakby się coś łamało" gdy ruszasz czyli naciskasz mocniej na pedał, stąd moja diagnoza. Jeżeli jest to pykanie to faktycznie to suport. Naprawić wszystko możesz sam jeżeli umiesz Do tego trzeba specjalnego klucza do ściągania korb, imbusu który jak wnioskuję masz skoro dokręcałeś korbę, klucza do odkręcania suportu i odrobiny smaru, jeżeli masz te narzędzia jest to stosunkowo prosta sprawa i bez problemu w internecie znajdziesz instrukcję jak to zrobić p.s- dobrze też do tego zdjąć łańcuch ale na upartego zrobisz to bez ściągania Może wydam Ci się idiotą który chce iść na łatwiznę ale mam pytanie czy mógłbyś podać link lub ewentualną nazwę części jakiej mam szukać, bo takowy zabieg przeprowadzam pierwszy raz.
kinder85 Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Tu masz te klucze na allegro, wybrałem najtańsze ale jak nie prowadzisz profesjonalnego serwisu to Ci w zupełności wystarczą ; http://allegro.pl/ma...2532969342.html http://allegro.pl/kl...2531050382.html są to oczywiście same główki tak więc będziesz potrzebował np żabkę (klucz francuski) albo jakiś płaski klucz żeby nimi kręcić. A tu link z opisem jak to wymienić: http://blogrowerowy....wkladu-suportu/ z tym że ty punkt 12 pomijasz i na tych zdjęciach jest troszkę inny suport i korba ale różnią się tylko kształtem mocowania korby do suportu ( Ty masz kwadratowy a w linku jest gwiazdka) i dla Ciebie nie ma to znaczenia bo cała operacja odbywa się tak samo ogólnie jak dokupisz jeszcze jakiś smar to będzie Cię to kosztowało pewnie tyle co w serwisie ale osobiście wychodzę z założenia że lepiej kolekcjonować doświadczenia umiejętności i narzędzia niż płacić innym bo to zawsze może się przydać w przyszłości
Raffal72 Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Ja bym na twoim miejscu zaczął od wkręcenia pedałów z innego roweru i sprawdzenia czy się coś zmieniło. Mój kumpel miał ostatnio przypadek trzasków z pedałów.
Fenthin Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Zanim wydasz pieniądze, jedno pytanie. Ten dźwięk powstaje niezależnie od tego, czy stoisz czy siedzisz na siodełku?
rAmf95 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Napisano 7 Sierpnia 2012 Tylko i wyłącznie jak ruszam z miejsca. Jak jadę np. jak dziś ~60km nie było nic słychać, tylko 1 usłyszałem ten dźwięk.
Fenthin Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 W takim razie ja zdjąłbym korbę, odkręcił pedały i suport, wyczyścił wszystko i założył z powrotem. I podobnie sztyca oraz siodełko. Być może gdzieś dostał się piasek.
tobo Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Dźwięk powstaje jeden raz, przy ruszaniu - prawdopodobnie w ten sposób likwidujesz/generujesz naprężenie, które powstaje w rowerze (np w suporcie) po dłuższej przerwie od jazdy. Tak samo bywa ze sztycą, jej mocowaniem, siodłem - wykonując powtarzający się ruch trzasków nie słychać, pojawiają się przy np hamowaniu.
kinder85 Napisano 8 Sierpnia 2012 Napisano 8 Sierpnia 2012 Co prawda to prawda, na początek najlepiej wszystko rozkręcić przeczyścić i nasmarować. Faktycznie brud na sztycy potrafi wydawać dźwięk przypominający trzask ale występuje on częściej niż przy ruszaniu, na każdym dołku np jak tyłka nie podniesiemy, sam nie dawniej niż tydzień temu ten problem miałem i starczyło tylko przetrzeć sztyce i delikatnie smarem potraktować. Co do suportu to tez myślę że częściej ten dźwięk powinien występować gdyby problem tkwił w jego uszkodzeniu, może faktycznie starczy smar
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.