Skocz do zawartości

[SPD] Jakie wybrać buty oraz pedały

jasinski21444

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Znalazłem na wakację pracę a więc za jakieś 2-3 tygodnie będzie przypływ gotówki. W związku z tym poszukuję jakiś butów oraz pedałów w systemie spd .

Warunki

Buty takie aby dało się jeździć w zimę i lato jeżeli się da , jeżeli nie to w zimę przejdę na platformy i wtedy proszę o doradzenie butów na lato/wiosna/ może jesień

Cena za buty + pedały do 200-250zł ew 300zł .

A i przy jeździe na platformach układam stopy nie prosto na pedale tylko mam stopy przesunięte do zewnątrz .

W 300 zł chyba raczej ciężko będzie się zmieścić, sam szukałem czegoś w miarę i wydałem 450zł (buty Shimano M087 do tego PD-M540) ale widzę że na allegro http://allegro.pl/listing.php/search?buy=4&category=16414&change_view=1&order=p&string=m087można je już za 250 zł kupić.Buciki jak na razie spisują się świetnie a w zimę raczej też dadzą rade ale o tym przekonam się niebawem :D

Co do ułożenia stóp to bloki przykręcając możesz ustawić jak chcesz więc z tym problemu nie będzie.

Ja uważam, że w zastosowaniach zimowych i letnich wyjątkowo lepiej poradzą sobie buty typowo turystyczne, sportowe są z zbyt cienkich materiałów, które w kontakcie mrozem nie będą sprzyjały utrzymywaniu ciepła, turystyki są w tym przypadku zdecydowanie bardziej uniwersalnym rozwiązaniem, w dodatku sznurówki dadzą możliwość założenia ciut grubszej skarpety.

uchodzi przez otwory dlatego większość osób zimą stosuje wkładki z folią termiczną, a ochraniacze nie dają wiele, ot kawałek materiału, który chroni przed wiatrem, zdecydowanie turystyki są w tym przypadku cieplejsze i bardziej uniwersalne ale każdy zrobi jak uważa.

W każdych butach mtb będziesz w stanie mniej lub bardziej wygodnie chodzić, to są buty mtb, a więc producent zakłada możliwość podejścia pod wzniesienia, gorzej jest w przypadku butów szosowych ze względu zarówno na to z czego z stworzony jest blok jak i samej budowy podeszwy buta. W butach które podałeś nie powinno być większych problemów.

za 300zł :)

299zł dałem za mt-42 i pedały M520

Normalnie w sklepienie a nie na allegro, więc moglem pomierzyć i pomarudzić co zawsze sobie cenię.

I w tych butach spokojnie pochodzisz wprawdzie na schodach musisz uważać ale ogólnie chodzi się w nich nad podziw dobrze praktycznie nie czuć że są bloki. (Spacerek przez całą starówkę w Krakowie nie stanowił problemu ani nawet uciążliwości)

Jak dla mnie trochę lepiej by mogły być wentylowane ale w sumie są odkąd je kupiłem takie pierońskie upały że i tak nieźle dają radę.

MT-33, wygladają jak wyglądają (kwestia gustu), ale ja kupiłem i jestem zadowolony, bo siateczka dobrze się sprawdza i są dość przewiewne. Pytanie, co z zimą? - myślę że skarpetki narciarskie i te buty(czy dowolne inne turystyki) i jesteś w domu. Do tego M540 pedałki i zestaw cenowo wygląda tak: buty na allegro kolo 200, a pedały 140zł.

Nie polecam Ci M520, pomimo przystępnej ceny ok. 90zł, ponieważ musisz mieć klucz 15, żeby je zamontować, natomiast do M540 wystarczy klucz imbusowy.

Pozdrawiam!

Nie polecam Ci M520, pomimo przystępnej ceny ok. 90zł, ponieważ musisz mieć klucz 15, żeby je zamontować,

520 można zamontować zarówno za pomocą klucza płaskiego - co ułatwia ich ściągnięcie ale można jest także zamontować za pomocą imbusa jak każdy wyższy model ;)

MT-33, wygladają jak wyglądają (kwestia gustu), ale ja kupiłem i jestem zadowolony, bo siateczka dobrze się sprawdza i są dość przewiewne. Pytanie, co z zimą? - myślę że skarpetki narciarskie i te buty(czy dowolne inne turystyki) i jesteś w domu. Do tego M540 pedałki i zestaw cenowo wygląda tak: buty na allegro kolo 200, a pedały 140zł.

Nie polecam Ci M520, pomimo przystępnej ceny ok. 90zł, ponieważ musisz mieć klucz 15, żeby je zamontować, natomiast do M540 wystarczy klucz imbusowy.

Pozdrawiam!

ahahhaha < wybaczcie za ten śmiech, ale ja ogólnie tym tokiem myślenia nie polecałbym Ci roweru bo musisz mieć klucze imbusowe, klucze płaskie, ściągacz do korby, rozkuwacz do łańcucha itd. nie pomijając tego co iza napisała, że można montować je imbusem . . .

mt-42 jest na sznurówki, co daje nam możliwość ich rozwiązania się

jak każdy wyższy model

z tym, że w 520 jest imbus 6, a w wyższych imbus 8, więc nie dokładnie tak samo, ale mniejsza o to. ;)

Pytanie, co z zimą? - myślę że skarpetki narciarskie i te buty(czy dowolne inne turystyki) i

Nie da rady.Mam dwie pary butów: sh m087 i sh mt32, w tych drugich jeżdżę zimą, próbowałem sposobu podanego wyżej i jest katastrofalnie zimno, nawet podczas 0.5h jazdy.Ihmo ochraniacze absolutnie konieczne, nie ma opcji, żeby jeździć bez.

Ja proponuję zakupić pedały 520 i dołożyć do lepszych butów, seria mt nie jest szczytem marzeń jeśli chodzi o sztywności i nawet amator to poczuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...