Mlodziutki Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Witam a więc tak mam 19 sierpnia znaczące dla mnie zawody bo chciałbym się paru ludziom pokazać itp Ale nie wiem jak się dokładnie przygotować robię coraz bardziej intesywne treningi ale czy to wystarczy ? Mam takie szczęście że do miejsca zawodów mam 10 km i trasę znam Każdy element trasy codziennie próbuje go przyswajać i robić coraz lepiej Jak myślicie co jeszcze zrobić by mieć jak najlepszą lokatę na zawodach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Od jak dawna trenujesz? Czy zrobiłeś bazę w tym sezonie? Jakiego typu to są zawody?Xc, Maraton? Jeśli cały rok przespałeś, a dopiero na kilka tygodni przed zacząłeś jeździć, to nie ma cudów, w 2 tygodnie formy nie osiągniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlodziutki Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Trenuje od maja niestety zawaliłem robienie bazy w zimę może raz w tygodniu grałem w piłkę i tyle a zawody to xc trasa ok 7 km i chce przypomnieć że mam w miarę łatwą kategorię 10-14 lat ale mogę się zdziwić więc wolę się przygotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Nie wiem na jakim poziomie to są zawody, ale jeśli startują tam zawodnicy z licencją to się możesz zdziwić jak jeżdżą 14 latki... Na takim wyścigu obowiązuje jedna zasada:albo jedziesz w trupa całość, albo przegrywasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Hehe przygotowanie do zawodów na 2 tygodnie przed - życzę powodzenia... , jeżeli nie zrobiłeś bazy i nie przejechałeś w okresie przygotowawczym mikrocyklu treningowego składającego się z robienia intensywności, wytrzymałości oraz regeneracji nic nie zdziałasz. W tak krótkim okresie czasu raczej trzeba się skupić na regeneracji a nie intensywności - jeżeli będziesz robił na odwrót to się zajedziesz. Okres do tygodnia przed zawodami to już w ogóle lajcik. Co do samego poziomu to rzeczywiście kategoria M0 w której startujesz jest zwykle słabo obsadzona i nawet bez zbytniego przygotowania może udać ci się stanąć na podium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Zależy kto przyjedzie na te zawody. Bo są 14-letnie "koksy" które dały by sobie radę nawet w starszych kategoriach. Jeśli prędzej zbyt dużo nie trenowałeś, to kilka intensywnych jazd, z podjazdami, ok 1,5 h przeplatanych jakimiś lekkimi rozjazdami, 4 dni przed zawodami pojeździj lekko, w przed dzień zawodów zrób wprowadzenie do wyścigu- 45 minut, w czym będzie 20 minut lekko-5 minut mocno, ale nie na maksa, 5 minut trochę mniejsze obroty, 15 minut totalny luz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Przed zawodami się kolego nie jeździ a jak już to naprawdę lekko do 0,5 h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Grand231- powiem tylko tak: nie znasz się, to się nie wypowiadaj. Organizm trzeba przygotować do wysiłku i ot tak jak sobie na wyścig przyjedziesz to się nic nie zdziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 · Ukryte przez safian, 6 Sierpnia 2012 - Brak powodu Ukryte przez safian, 6 Sierpnia 2012 - Brak powodu Nie ten temat. Odnośnik do komentarza
SadurUniBike Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 W tak krotkim czasie to powodzenia, lecisz w trupa do konca albo nic nie zdolasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Grand231- powiem tylko tak: nie znasz się, to się nie wypowiadaj. Organizm trzeba przygotować do wysiłku i ot tak jak sobie na wyścig przyjedziesz to się nic nie zdziała. No chyba ty kolego się nie znasz, więc nie wprowadzaj zamętu, jeżeli przez miesiąc nic się nie robiło to co ci da zajeżdżanie się w trupa na tydzień przed. Zresztą wystarczy porozmawiać z ludźmi uprawiającymi sport zawodowo, sami mówią że tydzień przed zawodami to zupełny lajcik z jednym czy dwoma mocniejszymi ale krótkimi akcentami a nie forsowanie organizmu i tak jak piszesz przyzwyczajanie organizmu do wysiłku - bo niby co to jest przyzwyczajanie do wysiłku, chyba dotyczy dla osób, które w ogóle nie trenują. Zresztą w sezonie nie zajeżdża się organizmu na treningach ale utrzymuje formę wypracowaną przez zimę/wiosnę, i praktyczne trzeba by było nic nie robić przez 2 tygodnie żeby spaść z formą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Zawodowcy jeżdżą na zawody co tydzień więc raczej nie jeżdżą lajtowo cały czas. Tu jeśli nic nie robił cały czas, tylko lekko jeździł, jest zregenerowany w 100% i tygodniem się nie zajedzie. Oczywiście jak odpuści, gdy będzie miał dość, a nie będzie na siłę robił wszystkiego co się da. Taki trening zwiększył by mu formę, ale tylko chwilowo i tego nie kwestionuje, bo bez bazy tak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Zawodowcy jeżdżą na zawody co tydzień więc raczej nie jeżdżą lajtowo cały czasAle w temacie piszemy o przygotowaniu się na jedne zawody a nie jazdę na maratony co tydzień, chociaż i wtedy kluczowa jest odpowiednia regeneracja z weekendu na weekend, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Jeśli prędzej zbyt dużo nie trenowałeś, to kilka intensywnych jazd, z podjazdami, ok 1,5 h przeplatanych jakimiś lekkimi rozjazdami, 4 dni przed zawodami pojeździj lekko, w przed dzień zawodów zrób wprowadzenie do wyścigu- 45 minut, w czym będzie 20 minut lekko-5 minut mocno, ale nie na maksa, 5 minut trochę mniejsze obroty, 15 minut totalny luz 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlodziutki Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 No chyba ty kolego się nie znasz, więc nie wprowadzaj zamętu, jeżeli przez miesiąc nic się nie robiło to co ci da zajeżdżanie się w trupa na tydzień przed. Zresztą wystarczy porozmawiać z ludźmi uprawiającymi sport zawodowo, sami mówią że tydzień przed zawodami to zupełny lajcik z jednym czy dwoma mocniejszymi ale krótkimi akcentami a nie forsowanie organizmu i tak jak piszesz przyzwyczajanie organizmu do wysiłku - bo niby co to jest przyzwyczajanie do wysiłku, chyba dotyczy dla osób, które w ogóle nie trenują. Zresztą w sezonie nie zajeżdża się organizmu na treningach ale utrzymuje formę wypracowaną przez zimę/wiosnę, i praktyczne trzeba by było nic nie robić przez 2 tygodnie żeby spaść z formą. Ale ja normalnie trenowałem a nie nic trenowałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Ale ja normalnie trenowałem a nie nic trenowałem . Napisz to po polsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlodziutki Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 No napisałeś tak : "jeżeli przez miesiąc nic się nie robiło to co ci da zajeżdżanie się w trupa na tydzień przed." Ty wychodzi na to że ty myślisz że ja nic nie robiłem. A ja normalnie trenowałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Ja nie myślę że nic nie robiłeś ale jeżeli piszesz że zacząłeś trenować w maju to nie ma szans dobrze się wytrenować z pominięciem okresu przygotowawczego i wyrobienia bazy. I dla tego nawet już w twoim położeni raczej nic nie zmienisz stąd mój wniosek że lepiej postawić na wypoczęcie i świerzość niż katorżnicze treningi aż do zawodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker80JG Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Mam pytanko. Ja tez przygotowuje sie ale do bikemaratonu w karpaczu pod koniec wrzesnia. Jeżdze od 3 tygodni w miare regularnie średnie 50 km dziennie w tlenie. Urozmiacam oczywiscie trasy. Szuter i dukny leśne tez są. Wcześniej jezdziłem malo bo praca nie pozwala. W poprzednich latach startowałem w maratonach wiec co do techniki jazdy itd mam jakies tam pojęcie. Jak najlepiej trenować by przejachac maraton na srednim dystansie w miare normalnie by nie paść na zwawał a nie być tez ostatnim mam 32 lata wiec moja kategoria łapie chyba 40 latków wcześniej jezdziłe w kat do 30 lat wiec młodzież dawała ogień. Nie wiem wiec jaki tempo wyższa kategoria ma. NIe pisze o dystansie mini bo kiedyś go jezdziłem ale zabawa szybko konczy sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Ja nie myślę że nic nie robiłeś ale jeżeli piszesz że zacząłeś trenować w maju to nie ma szans dobrze się wytrenować z pominięciem okresu przygotowawczego i wyrobienia bazy. I dla tego nawet już w twoim położeni raczej nic nie zmienisz stąd mój wniosek że lepiej postawić na wypoczęcie i świerzość niż katorżnicze treningi aż do zawodów. Ale nikt tu nie pisze o szczycie formy, ale o mozliwej poprawie w danym okresie czasu. W tym wypadku po prostu jak chce poprawic na ile to mozliwe, to to jest wlasciwa droga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farmer Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 biker80JG w M3 tempo jest też konkretne zwłaszcza na dłuższych dystansach. Z wiekiem rośnie wytrzymałość. Ja mam 33 lata i tych nawet 50 latków co wycinam na zawodach XC to na dłuższych maratonach nie mogę wyprzedzić. Często nawet nie mogę się im utrzymać na kole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.