Skocz do zawartości

[Suport] Dobór wałka, przy zmianie korby z cztero na trzy rzędową?

stanrad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam dość nietypowy i rzadko spotykany problem, wierzę więc, że spotka się z dużym zainteresowaniem.

Posiadam stary rower MTB, i choć zawsze o niego dbałem i wymieniałem zużyte części gdy była taka potrzeba, przyszedł jednak czas na poważną reanimację. Muszę wymienić w nim cały napęd. Suport, korbę, kasetę i łańcuch.

Problem polega na tym, że mufa posiada rzadko spotykany już gwint włoski. Wymiary suportu to 70x130mm i w tym wszystkim znajduje się niesamowicie zajechana czterorzędowa korba firmy "THUN". Chciałbym więc wymienić ją na coś lepszego i bardziej zestandaryzowanego, mam na oku korbę SHIMANO FC-M411 na kwadrat lub FC-M442 na OCTALINK. Pojawia się więc tutaj moje pytanie. Do wymienionych korb polecane są suporty z wałkami o długości kolejno 123mm i 118mm dla linii łańcucha 50mm. Wałek w moim suporcie ma, aż 130mm. Czy kupując suport do nowej trzy rzędowej korby, powinienem patrzeć na długość wałka w moim starym suporcie, czy przyjąć preferowaną przez producenta długość wałka odpowiadającą nowej korbie jako słuszną? I czy w takim przypadku nie ma znaczenia, dla doboru suportu, czy to korba cztero, czy trzy rzędowa?

Ktoś miał taki problem, wie jak należy postąpić w takiej sytuacji?

post-157320-0-15489700-1344085312_thumb.jpg

Ten wałek popularnie nazywany jest osią :)

Pozostałbym przy sugestiach producenta co do długości kompatybilnej z danym typem korby.

Typowe korby miewają osie chyba do maksymalnie 127 mm, ty masz korbę z czterema zębatkami więc to kompletnie nie daje wyobrażenia o kompatybilności.

Ten wałek popularnie nazywany jest osią :)

Pozostałbym przy sugestiach producenta co do długości kompatybilnej z danym typem korby.

Typowe korby miewają osie chyba do maksymalnie 127 mm, ty masz korbę z czterema zębatkami więc to kompletnie nie daje wyobrażenia o kompatybilności.

A wiesz może, czy jest duża różnica w "głebokości" osadzenia osi w zamocowanej korbie na system OCTALINK w porównaniu ze zwykłym kwadratem? 118mm a 123mm w teoretycznie tej samej korbie, to duża różnica. a w porównaniu z moimi 130mm mimo tych czterech rzędów wydaje się być zbyt dużą różnicą, aby zachować poprawną linię łańcucha.

Aby poprawnie dobrać suport potrzebne są:

1. szerokość oraz rodzaj gwintu w mufie (w tym przypadku ITAL)

2. parametry nowej korby- sugestię producenta odnośnie długości osi (najpopularniejsze to 113mm, 118mm oraz 126mm)

3. typ "wielowpustu"- kwadrat, octalink, isis, powerspline itp.

Reszta, w tym starą korbą, nie zawracaj sobie głowy. To bez znaczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...