Gość Machor Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Witam - mam pytanie czy mają moi znajomi rację że Shimano ze względu na konstrukcję są najlepsze - najmocniej trzymają i lepiej dać sobie spokój z bezsensownym odchudzaniem wagi na zamkach kosztem jakości połączenia ? Z czego to wynika ? Dzięki Machor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Odpowiedź jest jasna. Krzywka w zamku Shimano jest w perzeciwieństwie do innych patentów wykonana ze stali. To znaczy mimośród jest stalowy i pracuje też na stalowej powierzchni. To powoduje, że zamek bardzo mocno trzyma, połączenie jest sztywne i np widelec równo pracuje. Inne zamki (na ogół wszelkie te stosowane przez maniaków wagi) mają bezsensowny patent gdzie aluminiowa krzywka która jest częścią rączki zamka obraca się jako mimośród po plastikowej podkładce. Choćbym nie wiem jak mocno zapiąć taki zamek nie będzie trzymał tak mocno jak stalowy patent Shimano bo plastik nie jest tak twardy i się poddaje naciskowi np w czasie działania na widelec sił bocznych. Przy siodełku nie ma to znaczenia ale przy kołach ogromne. Na dodatek krzywka Shimano jest ukryta w obudowie a plastikowe dziadostwa są na zewnątrz a więc narażóne na piach, brud itp. pzdrv Mentos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Z tego co widzę dwa pierwsze posty zostały wysłane z tego samego IP - ocb ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas0211 Napisano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Mimo wszystko uważam, żę są lepsze zaciski niż Shimano. Chociażby DT. Jak dla mnie bardzo precyzyjnie wykonane, zresztą sama firma DT nie robi bubli. Czytałem jakis artykuł o ich prodkukcji i z pewnościa dbają o jakoś. Polecam te zaciski!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Z tego co widzę dwa pierwsze posty zostały wysłane z tego samego IP - ocb ? chcial sie popisac wiedza, sam zadal pytanie i na nie odpowiedzial a tak serio to mogli obaj napisac z jednej kafejki/biblioteki etc lub maja zmienne ip i jednemu przydzielili to samo, ktore zwolnil drugi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 a tak serio to mogli obaj napisac z jednej kafejki/biblioteki etc lub maja zmienne ip i jednemu przydzielili to samo, ktore zwolnil drugi. Biorąc pod uwagę nietypowego providera i miejscowość z której wysłano posta - szczerze wątpie. No i IP nie jest zmienne. Nie, żebym się czepiał, ale jest to... zastanawiające. A jeśli chodzi o odchudzone zaciski - ZTCW np. w Tune nie ma żadnego plastiku. Całe stalowe stosuje też m.in. Miche. IMO zaciski Shimano to żadna rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Biorąc pod uwagę nietypowego providera i miejscowość z której wysłano posta - szczerze wątpie. No i IP nie jest zmienne. Nie, żebym się czepiał, ale jest to... zastanawiające. nie moglem tego wiedziec- mi sie ich ip nie wyswietla moze po prostu brat odpowiada na posty brata A jeśli chodzi o odchudzone zaciski - ZTCW np. w Tune nie ma żadnego plastiku. Całe stalowe stosuje też m.in. Miche. IMO zaciski Shimano to żadna rewelacja. nie to, zebym wierzyl prasie, ale robili kiedys test w ktoryms z rowerowych periodykow (bodajze bB) i zacisk shimano xt wypadl dosc przecietnie. tansze modele sa pewnie jeszcze slabsze. w kazdym razie nie jest to taka rewelacyja, jak to opisuje, z calym szacunkiem, mentos. ps. cos jestem nie na czasie: co to znaczy ZTCW (napisz mi w wolnej chwili na pw, zeby tu juz nie smiecic)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Z tego co widzę dwa pierwsze posty zostały wysłane z tego samego IP - ocb ? Na pewno nie z mego kompa (firmowy) nikt mi się nie logował przez ostatni miesiąc !!!. Może być to adres serwera na którym pracuje w mojej firme 150 osób , albo serwera obsługującego łączność z siecią który stoi w Niemczech i obsługuje całą Europę. Ale Spoko, już znalazłem gościa który o to pytał. Taki kumpel, amator z wymyśloną na raz ksywką któremu doradzałem kiedyś jakiego bajka kupić. . Ale dobrze bo zaczęły go widzę bardziej rowerki wciągać. Pozdrówka Marek - zarejestruj się. Tylko pytanie do admina - co wówczas , będziemy co chwilę dostawać zastrzeżenia że posty 2 zarejestrownych członków są z tego samego IP ????. chcial sie popisac wiedza, sam zadal pytanie i na nie odpowiedzial a tak serio to mogli obaj napisac z jednej kafejki/biblioteki etc lub maja zmienne ip i jednemu przydzielili to samo, ktore zwolnil drugi. najpierw pomyśl potem pisz, chodź sam sobie potem odpowiedzi udzielasz - bez sensu przepraszam nieszkodzi Wyjaśniłem i proszę już ze mnie zleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość_Mentos_* Napisano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Proszę tą info piszę właśnie niezalogowany z kompa kumpla który siedzi obok dla jasności - i jakie macie IP ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Droga Skrzynio, jak widzę nie ma żadnego sprostowania bo Ci zapewne głupio. Jestem po rozmowie z szefem działu IT w mojej firmie. Jako, że publicznie i zupełnie niepotrzebnie zrobiłeś ze mnie "wała", który sam sobie odpowiada, a jestem zarejestrowanym członkiem forum, na dodatek 118 osób ten wątek czytało proszę o sprostowanie !!! Skoro technicznie tego nie rozumiesz spieszę przekazać informację, którą sam właśnie uzyskałem. Każde urządzenie sieciowe ma swoje IP, nawet sieciowa drukarka. Natomiast nie zawsze takie IP jest widoczne na ogólnodostępnej sieci, bo zależy to od firmy która ma wewnętrzną sieć. IP mojego komputera jest tzw. prywatnym i wewnętrznym IP, którego ty nie widzisz. To co widzisz to zapewne IP servera umieszczonego w Niemczech z którego korzysta kilka tysięcy pracowników mojej firmy w całej Europie. W związku z powyższym domagam się sprostowania i to w odp. formie: Umieść je w tym wątku pod tym textem (może być krótko – sorry, przyznaję rację), oraz jako ogólny nowy temat w dziale „Koła” z tytułem „[sprostowanie do wypowiedzi Mentosa] wątek - Zamki Kół Shimano” i w texcie napisz krótko, że w przytoczonym wątku jest krótkie sprostowanie. Każdy może się mylić i liczę na honorowe rozwiązanie, wówczas i nie żywię urazy. Pozdrawiam Mentos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 najpierw pomyśl potem pisz, chodź sam sobie potem odpowiedzi udzielasz - bez sensu na zartach sie nie znasz czy emotikonek nie rozrozniasz? to forum jest ogolnodostepne; mozecie nawet w 10 z jednego kompa pisac i w zasadzie nic komukolwiek do tego. ja nawet nie widze potrzeby wyjasniania sprawy, a ty robisz wielki problem i zadasz sprosowan. peace kolego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 6 Kwietnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Mentos wyluzuj z tymi przeprosinami, nikt z ciebie tu nie robi wała jak to pięknie napisałeś, jeśli masz co do tego wątpliwości to przeczytaj jeszcze raz posty skrzyni... W pierwszym zapytał "ocb" a w drugim napisał że jest to "zastanawiające" i miał absolutną racje bo taki przypadek sam widze pierwszy raz i pomyślałbym tak samo i także o to zapytal. tym bardziej że odpowiedź nastąpiła zaledwie po 3minutach. Sam przyznasz że to niecodzienny przypadek. Nikt cie tu nie oskarża i tym bardziej nie będzie przepraszał. Ps. a teraz proszę o przejście do sedna tematu, a od wszelkich wątpliwości jest dział Technical suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 jak widzę nie ma żadnego sprostowania bo Ci zapewne głupio. Mylisz się Myślę, że za dużo sobie wyobrażasz. Domagasz się? Wybacz, ale "domagać się" czegoś ode mnie to może np. pracodawca, ale na pewno nie Ty. Zapytałem "o co biega", bo jak zauważył Lookas odpowiedź na posta pojawiła się tego z tego samego IP i to już po trzech minutach. To jest zastanawiające i nie widzę w tym co napisałem niczego niestosownego. Nie uważam, abym musiał pisać jakieś "sprostowania i to w odp. formie", zwłaszcza, jeżeli ktoś zwraca się do mnie "Droga Skrzynio". Tyle ode mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamoreks Napisano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Sam napisał i już 1.Nie zalogowany. 2.Identyczne IP. Wymierzam karę 3 dni nie jeżdżenia na rowerze. Wniosek:Być może decyzja sędziego jest błędna, ale zawsze ma racje. To wyżej żart. A co do zacisków to są lepsze/takie sam niz/jak shimano. Ale ne te plastikowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Mylisz się Myślę, że za dużo sobie wyobrażasz. Domagasz się? Wybacz, ale "domagać się" czegoś ode mnie to może np. pracodawca, ale na pewno nie Ty. Zapytałem "o co biega", bo jak zauważył Lookas odpowiedź na posta pojawiła się tego z tego samego IP i to już po trzech minutach. To jest zastanawiające i nie widzę w tym co napisałem niczego niestosownego. Nie uważam, abym musiał pisać jakieś "sprostowania i to w odp. formie", zwłaszcza, jeżeli ktoś zwraca się do mnie "Droga Skrzynio". Tyle ode mnie. Krótko i ostatnia raza: - „Droga Skrzynio” – napisałem z uśmieszkiem więc nie wiem o co chodzi i jak miałem napisać, nie znam Twego imienia ??? - pisząc „domagam się” pisałem potem, że wystarczy mi napisanie jedynie „sorry, racja”. Tak dużo kosztuje Cię przyznanie, że ktoś ma rację ? Tym bardziej, że jesteś moderatorem. - nie pisałem w rozumieniu, że mnie oskarżasz ale, że zaraz po Twej informacji pojawia się info choć skwitowana buźką „chcial sie popisac wiedza, sam zadal pytanie i na nie odpowiedział” co przyznasz jednoznacznie mimo wszystko wskazuje, że jestem osłem co sam sobie pisze i odpowiada. - napisałem też, że uznam przyznanie mi racji jako honorowe rozwiązanie i nie żywię urazy. Skoro jednak brakuje Ci odwagi do choćby napisania 2 słów to po prostu szkoda. Sporo starszy od Was jestem ale wiem, że zwłaszcza w dzisiejszych czasach można mówić co się chce a potem się olewa czy ma to dla kogoś znaczenie czy nie, czy coś to powoduje czy nie itp. Ja się obracam wśród ludzi, którzy umieją po prostu powiedzieć np „sorry - mój komentarz/pytanie mogło faktycznie zasugerować niepotrzebnie to i to” i sprawa zamknięta. Na koniec i tak dostrzegam pozytyw bo mimo wszystko coś nas łączy – rowerki. pzdrv Mentos P.S. Szkoda tylko, że gościa zraziliście, stwierdził że jak mają takie sugestie o IP z ust moderatora padać sugerujące niepotrzebnie to i to, to dziękuje za takie forum. Ma swoje lata i doświadczenie w życiu - 48) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vader Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 wracajac do zaciskow jezdzi ktos na zaciskach BBB Wheelfixed na imbus?? jak takie cos trzyma kolo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 jezdzi ktos na zaciskach BBB Wheelfixed na imbus?? Mam takie tylko Tranz-X'a. Gniazdo na imbus jest trochę miękkie i zaczęło się już troszkę wyrabiać pomimo używania dobrej klasy imbusów... Kilka sezonów powinny wytrzymać. Koło trzymają dobrze i są lekkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 sorry ze OT, ale posty/wymagania niejakiego Mentosa sa conajmniej smieszne. tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Mam takie tylko Tranz-X'a. Gniazdo na imbus jest trochę miękkie i zaczęło się już troszkę wyrabiać pomimo używania dobrej klasy imbusów... Kilka sezonów powinny wytrzymać. Koło trzymają dobrze i są lekkie smile.gif skoro i tak potrzeba klucza to czy nie lepiej (lzej) zalozyc po prostu nakretki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 a czym je odkrecisz na trasie w razie zlapania gumy?wazac ze soba klucz plaski raczej malo zyskasz na wadze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templariusz Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Nie chce sie wtracac, ale chcialem zauwazyc: Machor - 3.04.2006, 18:14 Mentos - 5.04.2006, 18:17 Wracajac do tematu, co z zaciskami Sram ? tez sa dobre ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 skoro i tak potrzeba klucza to czy nie lepiej (lzej) zalozyc po prostu nakretki? Gdzie tam można dać jakieś nakrętki ? One wyglądają tak: - gniazdo na imbus jest w osi. Waga 63,2g. Imbusy i tak mam zawsze ze sobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamoreks Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Ja tam wole "motylki" Szybkozamykacze są wygodne tego się nie ukryje . A za wygodę trzeba zapłacić te kilka gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 a czym je odkrecisz na trasie w razie zlapania gumy?wazac ze soba klucz plaski raczej malo zyskasz na wadze sad.gif w sumie racja i dodatkowo maleje ryzyko kradziezy kola podobaja mi sie te zaciski. byc moze tez sobie takie kupie. Gdzie tam można dać jakieś nakrętki ? na te zaciski nie. ale mozna zalozyc na oske kola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Machor Napisano 10 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Drodzy moi, jestem sprawcą całego zamieszania, za które Was przepraszam, ale przede wszystkim Mentosa. Wróciłem właśnie z nart i rozmawialiśmy na ten temat. Mnie się dał poznać jako zapalony rowerzysta i kompetentna osoba i muszę go wziąć w obronę, bo wiem o co mu chodziło. W efekcie komentarza „skrzyni” kolejny po nim komentarz zostawił wrażenie, że sam sobie odpowiada, co nie jest prawdą !. Wytłumaczył a niektórzy dalej się czepiają ? O te parę minut teraz Wam chodzi ? Jest maniakiem jak Wy i co teraz wiem, często to forum śledzi a takie komentarze dalej nakręcają niepotrzebnie sprawę. I może w zły sposób domagał się sprostowania by to wrażenie usunąć, ale słusznie, co do zasady. WY TEŻ BYŚCIE TAKIEGO WRAŻENIA ZOSTAWIĆ PO SOBIE NIE CHCIELI !!!. Też nie rozumiem skąd taki problem w przyznaniu mu racji i zdziwienie innych? Każdy z Was chyba potrącił gdzieś kogoś niechcąco mówiąc po prostu „sorry”, bo to po prostu wypada powiedzieć, gdy coś tam komuś się ubrudzi czy go zaboli. Nikt przecież nie twierdzi wówczas, że było to specjalnie? Tak samo wg mnie postąpić mógłby „Skrzynia”. Skomentował sprawę tak a nie inaczej, ktoś inny w efekcie tego zostawił takie a nie inne wrażenie na członku Waszego forum który przecież sprawę wyjaśnił, więc też nie rozumiem, czemu krótkie „sorry - miałeś rację” stanowi taki problem ? Pozdrawiam serdecznie wszystkich Machor P.S. Mentos – fakt mam 48 lat, ale nie czuję się taki stary :-D, co do uczestnictwa w tym forum to nie przesadzaj, przecież ze 3 osoby tylko są „przeciw” Tobie - nie generalizuj, choć to fakt i przykre, że moderator jest wśród nich i całą sprawę zaczął a nie umie skończyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.