Skocz do zawartości

[koła]MTB XC do ~600zł

Vujo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W takiej sytuacji ja zawsze powiem weź CrossRide :)

Od początku sezonu śmigam na nich i po tym co ze mną przeszły stwierdzam ze są pancerne moja waga około 73 kg.

Przy takiej kwocie na koła stawiałbym na pancerność właśnie i nie do końca szukałbym sporo lżejszych kół ...

Podpytaj o to

http://allegro.pl/komplet-kol-mavic-crossmax-xl-i2532474109.html

Pozdro

Napisano

Nie ze gorsze ... porównywalne :)

Subiektywnie CrossRide ładniejsze.

Jeszcze jedno CrossRide mają płaskie szprychy ... niby dają niższy opór czołowy nie wiem czy odczuwalnie bo nigdy nie śmigałem na tym samym rowerze na kołach z płaskimi i z okrągłymi szprychami ... ale wiem jedno jak dostaniesz mocny podmuch z boku ( np jak wyjedziesz zza krawędzi budynku, lasu ) to to poczujesz :).

Jak będziesz kupował CrossRide zwróć uwagę na to aby sprzedawca dołączył podkładkę pod kasetę ... w tych kołach jest koniecznie potrzebna.

A te 100g urwiesz kupując lżejsze opony ... chyba ze już teraz masz tak lekkie ze nie masz na czym urywać :)

Pozdro

Napisano

Jeśli chcesz jak najniższej wagi, składane koła będą lepsze. Jeśli jednak nie jesteś maniakiem lajtowania roweru, Crossride są dobrą opcją. Całkiem sztywne, stosunkowo lekkie, taki złoty środek.

@rzezniol Wiele rowerów z CrossRide juz widziałem, ale przy tym z osłoną pod kasetę jeszcze nigdy. Możesz wyjaśnić, czemu jest taka niezbędna?

Napisano

Nie mówiłem o osłonie którą tam widać na jakimś zdjęciu tylko o podkładce pod kasetę.

Mavic w CrossRide ( nie wiem jak w innych modelach) ma szersze bębenki i trzeba zastosować pod kasety 8,9,10 podkładkę ... analogicznie jak daje się podkładkę za kasetę 7rz np na bębenkach shimano 8,9,10.

Pozdro

Napisano

Ok rzezniol rozumiem, że te koła są mega wytrzymałe. Opony zmieniam w przyszłym roku, więc na pewno trochę zbiję z wagi. Ale nie wiem czy potrzebuję tak mocnych kół. Coś lżejszego by się znalazło?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...