Tofi Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Mam trekkinga i w związku z irytującą nawierzchnią ścieżek rowerowy pojawiło się u mnie pytanie, które kieruję do właścicieli wielkiego koła - czy ktoś może testował big apple w ramach i widelcach dla 700C? Pomijam sam fakt wymiany kół, bo to oczywiste że 19mm to za mało, ale czy nie bedzie mi obcierać o ramę? Z tego co patrzyłem to największe bigapple mają 48mm więc to tylko 6 mm na stronę i 13 na promieniu. błotniki mam full do chyba 45 mm więc nie powinno być źle, ale wolę się upewnić zanim kupię koła i opony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wszoltysik Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Treking trekingowi nie rowny, ja do Unibike włozyłem 1,75 większa by nie weszła. Weź suwmiarkę i pomierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Katalogowo największe mają 60, najmniejsze 50. Ile w praktyce - pewnie mniej. Czy wejdzie, to trzeba sobie pomierzyć, bo w jedną ramę max to 35, a w inną i 52 wejdzie. A po co zmieniać koła? W 19 spokojnie wejdzie opona 2". Z błotnikami będzie raczej kłopot. Mam pełne o szerokości 45mm i opony 700x35 bez problemu wchodzą, a przy zimówkach 700x42 potrafi szorować o drut. Miarka (najlepiej suwmiarka) w dłoń i sprawdzasz. Możesz sobie też wyciąć z kartonu szablon przekroju opony i spróbować tak przymierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Dokładnie tak, jak poprzednicy mówią. Jedyne problemy to rozstaw widełek i błotniki. Na obręcz 17mm opona 2.25 wchodzi bez żadnych problemów, czemu więc mniejsza nie miałaby się zmieścić na szerszą obręcz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 (edytowane) Na swojego mieszczucha założyłem 29"x2.0 :) bryka aż milutko Edytowane 4 Sierpnia 2012 przez venom2000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Nie widzę problemu by ta opona usiadła na obręczy 19 mm. Używałem ich przez chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 A po co zmieniać koła? W 19 spokojnie wejdzie opona 2". chociażby dlatego, że piasty smaru nie widziały od 2250km, a statystycznie raz na tydzień, przez pół roku, nie jechałem w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 (edytowane) Piszczą, skrzypią piasty? Skoro nie, najwyżej je otwórz, nasmaruj i ciesz się dalej kółkami. W starym rowerze miałem z tyłu piastę FH-RM30 (najniższa półka, ani to uszczelnione, ani nic). Pierwszy serwis miała dobrze po 5kkm i to tylko dlatego, że uszkodził się bębenek. Od strony napędu smar rzeczywiście był brudny. Od drugiej czyściutko. A rower ciągle widział błoto. I wiesz co? Choć już nie przeze mnie, ta piasta nadal jest używana. Edytowane 4 Sierpnia 2012 przez Fenthin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 To trochę dziwne to błoto, takie "przyjazne" bo na moim lokalnym podwórku padają jak muchy. W Polsce deszcz pada chyba pod innym kątem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 (edytowane) Może akurat szczęście. Przednia HB-RM40 padła bardzo szybko. A błotko jak błotko, różne się zdarzało : Edytowane 4 Sierpnia 2012 przez Fenthin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Ja często bardzo się dziwię czytając informacje na forum, szczególnie gdy dotyczą eksploatacji w gorszych warunkach, np deszczowych. Moja "niska" piasta shimano zdechła z tyłu w ciągu jednej zimy dwa razy. Drugi raz reanimacji się nie podejmowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 (edytowane) Wiesz, jak jest z tanimi częściami. Jedna wytrzyma eksplozję bomby atomowej, a druga padnie po 100km. Choć częściej to drugie. //A, ta fotka wyżej jest moja, wiosna 2011. Straszny syf, błoto zalepiało wszystko. Edytowane 4 Sierpnia 2012 przez Fenthin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Mam 60-662 Duze Jablka na obreczy o zewnetrznej szerokosci 25mm(Bontrager Ranger) i suwmiarkowo wyszlo mi 59mm. Koles ma wersje 50-622 i wyglada na anorektyczna przy moim balonie! W poniedzialek bede mogl pomierzyc Jego kapcie, pod warunkiem ze przytoczy sie na rowerze do roboty... Tak jak sugerowali Koledzy wyzej, bierz suwmiarke i zobacz ile miejsca masz w zapasie...a propos "48mm więc to tylko 6 mm na stronę i 13 na promieniu" to tez nie jest tak latwo bo oczywiscie sa rozne biezniki, rozne marki i juz wszystkie rozmiary sie rozlaza i wcale nie musi to byc tyle roznicy ile wynikaloby na papierze. Pomysl o butach lub spodniach a najlepiej tiszertach - czy wszystkie masz w tej samej rozmiarowce/czy leza tak samo? POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 (edytowane) "Tofi" ty tak z nudów wymyślasz różne tematy ? czy chociaż jeden z tematów które założyłeś zmienił się w czyn ? miałeś już zmieniać widelec, zakładać spy-bike, teraz chcesz niby zmieniać obręcze , opony, chyba się bardzo nudzisz w tym UK i wymyślasz dyrdymały ... Edytowane 4 Sierpnia 2012 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 5 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 eeee, przepraszam eeee, a czego dotyczy ten temat? No bo zaczęło się od opon, przeszło przez koła, piasty i nasze patriotyczne błoto, a po powyższym komentarzu są duże szanse na przepychanki. Może tak nieśmiało powiem - do rzeczy?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Temat do zamknęcia, zmierzyłem i przy hamulcach jest wsystko ok, ale przy dolnej rurze tylnego trójkata mam równo 48mm (6,37 mm od brzegu opony 35mm), a im dalej (większy promień koła), tym wężej. miałeś już zmieniać widelec, zakładać spy-bike widelec w szfie na dole, a spy bike na pułce, nawet mam wszystkie narzędzia do wymiany, łącznie z nabijakiem gwiazdek, ale temat raczej jeszcze poleży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Tofi:Big Apple jest dosyc, hm, spiczasta opona wiec teoretycznie jest szansa na upchanie jej w ramie...jutrem pstrykne kilka fot, i pomierze dwucalowe jabluszko kolesia! A jak zamkna temat to skrobne Ci na Priv... Dzieki dla MOD'a za przywolanie towarzystwa do porzadku i upomnienie tetryka POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi