Skocz do zawartości

[mleczko] - wiemy że działa, ale czy wiemy DLACZEGO ?


slav4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanko takie stricte teoretyczne, bo chemik ze mnie żaden :-)

Wiadomo że uszczelniacz w butelce nie zasycha; w szczelnej oponie z dnia na dzień też nie, natomiast ciekaw jestem co powoduje ścinanie się/koagulację mleczka w momencie kapcia ?

 

Pytam nie bez kozery, bo jak dotąd myślałem że mleczko się ścina przy niskich temperaturach jakie powoduje rozprężający się gaz, tym bardziej że niektórzy z producentów wprost ostrzegają przed przechłodzeniem płynu. (nie trzymać w lodówce, nie jeździć w zimie, etc)

Ale tu zagwozdka.... osadzałem niedawno oponę nabojem CO2; nabój zrobił się tak zimny że aż parzył i ten zimny gaz zetknął się z mleczkiem. I co ? I nic. Opona pięknie siadła; mleczko wesoło plumka w środku

Więc co ?

Odparowanie "bazy" i pozostawienie samego lateksu ?

Jakaś nanotechnologia nie do ogarnięcia przez mój mały rozumek ?

Czary ?

 

Jak ktoś się orientuje, to proszę o info.

 

PS.

Na forum jest kolega produkujący mleczko >domowym sposobem<. Mleczko - jak czytam - działa. Ale może wiesz dlaczego ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...