imfast Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Witam wszystkich ! Jestem posiadaczem roweru MTB Kona Fire Mountain z 2011 roku. Jest to pełna seria: Frame Material Kona 7005 Aluminum Butted Size 18" Fork RockShox Dart 1 100mm Crankarms FSA Chainrings 42/32/22 B/B Xerama SP-500 Pedals Wellgo LU-A9 Chain Shimano HG40 Freewheel Shimano HG30 11-32 8 spd F/D Shimano Acera R/D Shimano Alivio SGS Shifters Shimano Altus EZ Fire Integrated Brake Calipers Shimano M445 Hydraulic Disc Front Brake Rotor Shimano 160mm Rear Brake Rotor Shimano 160mm Brake Levers Shimano M445 Hydraulic Headset FSA Handlebar Kona Aluminum Riser Stem Kona Control Seatpost Kona Thumb w/offset Seat Clamp Kona QR Grips Kona Mooseknuckle Saddle Kona XC Front Hub KT Disc Rear Hub KT Disc Spokes Stainless 14g Rims Shining MT-20 Front Tire Kenda 26 x 2.1 Rear Tire Kenda 26 x 2.1 Rower sprawuje się bardzo dobrze - jeżdże głównie w lasach i po ulicach, jednak chce nieco go 'usprawnić'. Na daną chwilę mogę przeznaczyć do 1200zł na ten cel. Własnie z tego powodu nie wiem czy nie lepiej byłoby sprzedać moją Konę, dołożyć troszkę pieniędzy i kupić coś w stylu Kony Blast ale nie wiem jak z kupcem na uzywany rower wiec obstawiam wymiane kilku części na te lepsze. Co chciałbym zmienić w mojej Konie jesli przy niej zostane ? -przerzutki to podstawa - slx czy deore xt ? zostac przy kasiecie 8 rzędowej ? w przypadku zmiany na 9tke musiałbym zmieniać manetki, a wtedy robią się już dodatkowe koszty... -nie mam zaufania do kół, nie pogardziłbym sprawdzonymi obręczami z firmowymi piastami, czy może lepiej zostac przy seryjnych kołach i kupić dobre opony? (są jakieś wzmacniane oponki?) -AMOR! Rock Shox Dart 1 nie jest zły (mało opcji regulacji, a waże 58kg więc słabo) jednak porównując prace amora do tego dobrze znanego mi z motocyklów crossowych - to przydałby się lepszy amortyzator. Chciałbym jak najtańszy ale dobry amortyzator z regulacją powietrzną... Prosze o rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.