Skocz do zawartości

[amortyzator] Manitou Minute Pro - Skrzypienie

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj w tracie szybkiej jazdy po wertepach polną drogą zaczął mi skrzypieć amortyzator - właściwie to nie jest takie normalne metalowe skrzypienie, tylko jakby guma skrzypiała na metalu. Jest to dość głośny i irytujący dźwięk. Czy to możliwe że uszczelniacz tak skrzypi na goleni? Amortyzator jest nowy (przebieg niecałe 200km).

Posmarowałem, niestety nie pomogło, skrzypi dalej, nie przez cały czas, tylko przy nierównościach o konkretnej amplitudzie, głównie na polnych drogach przy prędkości ~20km/h. Pomyliłem się w temacie, model to nie Minute Pro tylko Minute Expert.

A nie jest to po prostu odgłos pracy tłumika (przepływu przez tłumik oleju) ?

Trudno powiedzieć, to jest moje pierwsze doświadczenie z amortyzatorem z prawdziwego zdarzenia i nie wiem jakie odgłosy powinien prawidłowo wydawać. Wydaje mi się jednak że to trochę głośny, no i irytujący odgłos. Poza tym nic złego się nie dzieje, amortyzator pracuje ładnie, odczuwalnie reaguje na zmiany ustawień kompresji, blokada działa. Tylko jak zasuwam po wertepach, to jak Żuk z paką pełną złomu na skrzypiących resorach :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...