Luk33 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Mi na 22 często łańcuch zaciągało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Zaciąga jak zębatki są wyjechane. Młynek 22t zawsze waży tyle samo, niezależnie od grupy i kosztuje od 20zł więc jak dla mnie nie ma najmniejszego problemu zmienić go dwa razy w sezonie, wtedy nie zaciąga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 22 nie da się chyba zajechać, miałem ją dobrą, a zaciągało. Przy 24 używanej, nie mam tego. Możliwe, że to jakiś zbieg okoliczności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Oj da się, da . Zużycie nie musi wcale być bardzo widoczne. Generalnie zawsze jak zaciąga, to jest wina zużytej zębarki, i wymiana rozwiązuje problem. Zresztą w dwutarczach niestety szybko blaty padają w ogóle. Jak w zeszłym roku zajechałem 36t Srama w pół sezonu, to myślałem że on taki trefny, ale teraz widzę, że XT który mam też nie wytrzyma do końca, i to na dwóch łańcuchach. Dlatego wzorem prekursora tematu GhOsTawrc jako następny blat założę kutą stal w postaci średniej tarczy do trekkingowej Acery 38t . 50g cięższe, a nie będę miał nerwów że znika w oczach . Na szczęście korba XT ma standardowo rozstawione otwory, bo z tego co słyszałem z SLX jest już problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rychlapl Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Z punktu widzenia matematyki faktycznie można dopasować kasetę o mniejszej ilości zębów i to samo z zębatką z przodu... ale jest jeszcze poruszony temat zaciągania w błocie i sprawa druga, inaczej się w praktyce prezentuje przełożenie napędu. Może jest to odczucie subiektywne, placebo, jednak z większej zębatki z przodu kręci mi się lepiej. Inny skok obciążenia jest przy zmianach z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Mozebyc i zebatka od Alivio. Do korby SLX 675 pasuje jak trzeba i 36 i 38 . Co do 38 to ja z niej zrezygnowalem z racji tego , że na płaskim terenie jest ok ale gdy zaczynaja sie niewielkie podjazdy ok 5-6% to przy 38z skrecił mi sie juz kilka razy łańcuch ;( na maratonie wiaze sie to z koncem kariery . Do tego blat 36z alivio był mniej zuzuty od blatu 38z alivio po przebiegu 6000 km , poniewaz jezdzi sie na wyzszej kadencji , oczywisciezeby kasety i łancuch tez dostaje bardziej w kosc nie mowiąć juz o kolanach. Przy 100 kg wagi ma to znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi