IwanMT Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Siemanko. Przed kilkoma minutami stwierdziłem, że w sumie dla takiego wielkiego jeźdźca jak ja ( 70kg wagi ) nie będą potrzebne tarcze. Szukam, szukam hamulców do mojego super, extra roweru, który za jakiś czas, bliżej nie określony chce złożyć i znalazłem wyżej wymienione. Oprócz tych deore mam także Avid single digit 7. Możecie powiedzieć, które są lepsze i czy w ogóle jest to dobry pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 xtr rządzi, jeśli tylko cena nie jest przeszkodą, to gorąco polecam, nie ma lepszych v-ek. Sd7 i xt to ta sama półka i w sumie niczym szczególnym się nie różnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IwanMT Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Myślę, że zanim złożę rower to troche czasu minię i może uciułam kasy W takim razie te V-ki biorę. Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Wiesz czym różnią się hamulce XTR od Avidów SD7 ??? Mogę ci powiedzieć ceną i nazwą . Płaci się za 3 literki i tyle . Mogę polecić ci SD7 , w komplecie z klamkami SD7 są zabójczo dobre Dobra modulacja , dobrze pracują w wilgotnych i błotnistych warunkach , tylko jeździć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 22 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Za dobrą pracę w mokrych i wilgotnych warunkach odpowiadają głównie klocki ,znaczek SD7 czy XT to obsługa, skuteczność to klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Wiesz czym różnią się hamulce XTR od Avidów SD7 ??? Mylisz się i to bardzo Hamulce xtr mają równoległe prowadzenie klocków, która daje większą siłę i lepszą modulację bijąc przy tym avida na głowę. Druga sprawa to wykonanie, w avidzie ramiona są na tulejach, a w shimano na łożyskach.Ramiona nie mają luzu i lżej chodzą. Jak dla mnie, jeśli nie masz ograniczeń finansowych wybór jest prosty - xtr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SteveY Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Ja trochę z innej beczki, masz już ramę? Szukam, szukam hamulców do mojego super, extra roweru, który za jakiś czas, bliżej nie określony chce złożyć Brałeś pod uwagę, że obecnie mało która rama ma mocowanie pod V-ki. Przynajmniej z tych powszechnie uznawanych za "extra" Żeby nie było całkiem OT, mam XT V-ki i jak na moje potrzeby hamują ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Jak dla mnie to jest trochę przepłacanie , bo SD7 poradzą sobie równie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 XTRy będą lepsze w ogólnej ocenie (modulacja, wytrzymałość, jakość wykonania...), ale nieproporcjonalnie droższe od SD7 czy XT, które hamują jak na V-brake bardzo dobrze. Za różnicę w cenie nie wiem czy nie wolałbym częściej wymieniać linek, pancerzy i okładzin, które mają w tej klasie hamulców decydujące znaczenie. Aczkolwiek jak masz luźną kasę na XTRa to bież XTRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 mam zwykłe xt-ki i po roku są kluzy na lagach , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 27 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Hamulce xtr mają równoległe prowadzenie klocków, która daje większą siłę i lepszą modulację bijąc przy tym avida na głowę. blablabla... Dodatkowo na tym elemencie pojawiają się luzy i w czasie jazdy na tarce zaczyna to wszystko hałasować. Oddaje głos za prosto i sprawdzoną budową avidów, na sile i modulacji na pewno się nie zawiedziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Warto tylko dodać, że luzy i klekoty miały miejsce w Roku Pańskim 1996 i 1997, czyli w momencie występowania w ofercie Shimano modelu BR-M950. W roku 1998, czyli jak by nie było 14 lat temu, wprowadzono poprawioną konstrukcję BR-M951 i luzy oraz klekotanie znikły na dobre. Dziwię się, że ten mit pokutuje tyle czasu :-) Wg mnie nie ma co porównywać SD-7 oraz XTR, bo to zupełnie dwie inne półki cenowe oraz jakości działania. W przypadku SD-7 i aktualnego XT to praktycznie jedno i to samo; IMHO oba hamulce są kiepskie. Z dwojga złego być może wybrałbym Avid-a, acz w tej klasie szczęk bardziej kierowałbym się kolorem ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Ja mam komplet V'ek klamki xt M770 i vki M770. Wszystko chodzi pięknie siła dobra , stawia na przednim bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Bigos, a wyobraź sobie, że jeździsz podstawową, 210-cio konną wersją Mustanga. Dobre przyspieszenie, samochód daje sporo frajdy z jazdy. Potem wsiadasz do 300 konnego modelu GT i myślisz sobie: kurcze, to jeździ jeszcze lepiej! Podobnie jest z tymi hamulcami. Z tym, że Mustang GT pali tyle ile potrzeba lub ile wlejesz, a XTR kosztuje odpowiednio więcej od XT. Każdemu wg potrzeb a jeśli komuś dobrze jeździ się na XT to niekoniecznie musi je zmieniać. Sam śmigałem kiedyś na LX i był to naprawdę fantastyczny sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Punkxtr rozumiem o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.