Skocz do zawartości

[Trening] Jak przejechać 100 km jednego dnia?

szatancube

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

100km w ciągu dnia? Nie jest to pestka, ale tylko psychicznie i pierwszy raz. 100km to dystans jak każdy inny, to góra 5h jazdy. Nie podchodź do tego jak do stu kilometrów. Podejdź czasowo, np. 5h w siodle i ustal cel, że w przeciągu 5h zaatakujesz odległe miasto czy inną górkę. Słabiej poczujesz się, stań, zjedz, napij się, siku i w drogę. Poczujesz się mocniej, nie dokładaj mocno do pieca, na początku siły oszczędzaj. Z czasem będziesz wiedzieć, kiedy Twój organizm będzie w stanie wykrzesać jeszcze dodatkowe waty energii ;) Grunt, żeby tempo nie było za wysokie, ale i nie za niskie. Ma być równe i tyle starczy tak naprawdę. 100km to tylko symbol, nie straszny dystans :thumbsup:

Napisano

Nie znam się na wydoności organizmu w tym wieku ale czy nie przesadasz ? Nie obraź się - jesteś naprawde b.młody ,nie wiem czy taki wysiłek , takie dystanse są dla Ciebie wskazane .

Ja gdy miałem 15 lat wykręcałem 150km dziennie co drugi dzień, i jakoś żyję...

Napisano

Ja dzisiaj jestem po takiej wyprawie, większość asfalt/kostka, trochę terenu i podjazdów.

Główne spostrzeżenia na następny raz:

-kupić spodenki z wkładką na tyłek, jak wracałem to nie wiedziałem jak się ułożyć w siodle...

-jeden bidon picia to za mało, dwa bidony też mało, najlepiej wziąć kasę i mieć sklepy po drodze.

-jedzenie,będę musiał zakombinować coś na szybką regenerację, po 60km zaczynałem się zastanawiać ile jeszcze wytrzymam, kupiłem batona po drodze i szczerze mówiąc na 10km pomogło lol.

-w którymś momencie złapał mnie mega skurcz w prawym udzie, jak wyprostowałem to myślałem, że już nie rusze nogą:/ poza tym mam dziwne odrętwienie w palcu serdecznym i małym u obu rąk, same opuszki. Nie wiem o co chodzi.

Napisano

Jak komuś zależy to przejedzie nawet i jak pierwszy raz od dłuższego czasu nie siedział na rowerze :) Kuzynka, o dość puszystej sylwetce, która nigdy nie trenowała itd. roweru używała kilka razy w roku poleciała na rajd rowerowy ze szkoły w 3 klasie technikum i przejechała 120 km. Ale jeżeli ktoś ma troche czasu lepiej np. jeździć przez miesiąc i co drugi dzień zwiększać dystans o troche. Nie przesadzajmy, dystans 100 km w jeden dzień to nie jest nie wiadomo jaki wyczyn więc licze, że autor tematu osiągnął cel :))

Napisano

Może trochę odbiegnę od tematu ale dodam trenuję piłkę nożna jeżdżę rowerem tyle co na boisko 25 km i to w wakacje tylko.Mam 17 lat i w te wakacje przejechałem sam 100km po szosie w dość wietrznych momentami warunkach w wysokiej temperaturze na mtb najniższej klasy za jakies 200 zł z giełdy w 3h 30min i w ogóle nie odczułem zmęczenia bardzo lubię kolarstwo i zastanawiam się nad zmianą dyscypliny tylko czy oby nie za poźno co o tym myślicie ?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja nie rozumiem twojego problemu, po prostu idziesz do mamy, mowisz ze dzisiaj jedziesz na dluzsza wycieczke bierzesz dyszke(albo i dwie :D) na sidlo i w droge.

Szerokosci!

• 3 tygodnie później...
Napisano

Myślę, że wiek nie ma znaczenia ale podejście. Przede wszystkim wolne tempo i dobre towarzystwo. A jesli samemu to proponuję zabrać ze sobą dobrą muzykę. Często uzupełniać płyny i robić przerwy. Oczywiście rozgrzewka i w miarę dobre przygotowanie treninogowe a nie powinno być problemów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...