Skocz do zawartości

[dętka] Nietypowe przebicie

Golden

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Dzisiaj po powrocie do domu z treningu (około 40 km po samym asfalcie przejechałem, nawet mało jakichkolwiek kamyczków było) wstawiłem rower do środka i zacząłem się przebierać... Po jakichś 2 minutach od wstawienia usłyszałem dosyć głośny syk (jak z kompresora powietrza albo nawet mocniejszy), który trwał zaledwie 3-4 sekundy... Okazało się że to powietrze z dętki tak szybko uciekło. Po wyjęciu dętki okazało się że zrobiła się dosyć duża dziura (widoczna gołym okiem) o średnicy około 3-4mm. Niemalże idealnie okrągła, jeszcze troszkę i by było kółko :D Wyglądało to mniej więcej tak (wybaczcie rysunek ale mój aparat jest zbyt słaby żeby uchwycić taki mały szczegół):

29473706159103866663.png

czarne dętka, szare dziura

Było to prawie przy samym wentylu (ale już za tym "zgrubieniem" gumy przy nim - nie wiem jak to się nazywa). Od środka, od strony obręczy. Jestem prawie pewien, że w tym miejscu jest szprycha. Symetrycznie (względem wentyla) przy drugiej szprysze (dobrze odmieniłem? :D) też się zrobił mały balonik powietrza i była cieńsza guma, więc tam pewnie też niedługo by pękła.

No i teraz moje pytanie... Czym to mogło być spowodowane? Żadnych opiłków, kamyczków ani nic na 100% nie było ani w tym ani żadnym innym miejscu od środka - dokładnie sprawdziłem. Za słaba dętka czy za cienka opaska (o ile są jakieś różne grubości :D)? Jaką kupić następną dętkę?

Ta była z rubeny, a ja ważę niecałe 70 kg więc nie sądze żeby to od mojej wagi było... Na poprzedniej dętce przejechałem ponad 300 km, na tej zaledwie 150.

Napisano

Wygląda jak przyszczypnięcie krawędzią obręczy (złe założenie), tylko miejsce coś nie pasuje z tego co mówisz?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...