Skocz do zawartości

[Rama] Wybór ramy

f16marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Składam sobie rowerek od podstaw. Obecnie jestem na etapie zbierania funduszy i przyswajania wiedzy. Wiem już mniej więcej co chce, Hamulce tarczowe (Zakupione bo nadarzyła się okazja Hayes Stroker Trail ) , Kółka CrossRide rozmiar 26, amortyzator FOX , Przyzwoita korba ogólnie pozostały osprzęt na poziomie DEORE/SRAM. Rozmiary ramy policzę sobie sam później, tutaj chciałbym się dowiedzieć na co w szczególności zwrócić uwagę i przyswoić typy ram rowerowych

Poszukuję ramy sztywnej

Budżet na ramę to mniej więcej 1000 zł chyba, że jest coś wartego powiększenia tej kwoty.

Podoba mi się mniej więcej coś takiego: http://allegro.pl/cube-reaction-sid-blue-nowa-rama-mtb-20-cali-i2505883436.html . Ale kompletnie nic nie wiem o ramach

Napisano
gólnie pozostały osprzęt na poziomie DEORE/SRAM.

Dobre :)

No jak składasz rower i masz znikomą wiedzę w tym temacie (nie wiem jak z doświadczeniem rowerowym) to czy jest sens ładowania 1000 zł w ramę ?

Jak chcesz oszczędzić, ale i tak mieć ramę z 'wyższych klas' polecam mainstreamową level A7 za 600.

Wracając do osprzętu to upewnij się, że będzie ze sobą kompatybilne twoje deore/sram, bo pamiętaj, że przerzutka tylna sram współpracuje tylko z manetką tej samej firmy i to samo z shimano.

Napisano

Dobre :)

No jak składasz rower i masz znikomą wiedzę w tym temacie (nie wiem jak z doświadczeniem rowerowym) to czy jest sens ładowania 1000 zł w ramę ?

Jak chcesz oszczędzić, ale i tak mieć ramę z 'wyższych klas' polecam mainstreamową level A7 za 600.

Wracając do osprzętu to upewnij się, że będzie ze sobą kompatybilne twoje deore/sram, bo pamiętaj, że przerzutka tylna sram współpracuje tylko z manetką tej samej firmy i to samo z shimano.

Hamulce/przerzutki/korby/piasty/suporty etc. ogarniam i wiem, że wszystko musi być kompatybilne na co patrzeć itp.. Wiele razy zmieniałem całe napędy w rowerach lecz nigdy nie kupowałem nowej ramy, a kupiona raz raczej nie będzie już wymieniana.

level A7 również mi się podoba i tak jak mówisz raczej będę zmierzał w takim kierunku.

Znacie coś fajnego w podobnym przedziale cenowym (700 zł ) ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

@ Edit.

Budrzet uległ powiększeniu (1500 zł) napaliłem się na amortyzowaną ramę coś w takim rodzaju http://allegro.pl/sp...2553596945.html . Nie wiem jak tam z amortyzatorem do ramy o takiej geometrii, więc też proszę o pomoc małą (budżet na amortyzator to 700 zł )

Zamówiłem już hamulce (Hayes Stroker Trail) koła ( Novatec Remerx Magic 26 ) + kasete 9 z łancuchem. Więc teraz pasowały by kupić ramę i amortyzator

Napisano

Jedziesz po bandzie jak wściekły ...

Najpierw celujesz w rasowe maszyny do XC/Maraton ...

Teraz obrót o 180 st i walisz w stronę Enduro ...

Najpierw usiądź i na spokojnie z zimną głową pomyśl jaki rower chcesz, jaką dziedzinę kolarstwa górskiego chcesz uprawiać ...

Pozdrawiam

Napisano

Jazda po górkach, stromych zboczach etc. + drogi, chociaż wolał bym, żeby rower był bardziej przystosowany w góry. Planuje zakupić 2 komplety kół bo Novatec Remerx Magic 26' które już kupiłem zamierzam przeznaczyć na drogę. mieszkam w rejonie Bieszczad.

Ciężko znaleźć mi ramę która przypadł by mi do gustu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...