f16marcin Napisano 2 Sierpnia 2012 Napisano 2 Sierpnia 2012 Składam sobie rowerek od podstaw. Obecnie jestem na etapie zbierania funduszy i przyswajania wiedzy. Wiem już mniej więcej co chce, Hamulce tarczowe (Zakupione bo nadarzyła się okazja Hayes Stroker Trail ) , Kółka CrossRide rozmiar 26, amortyzator FOX , Przyzwoita korba ogólnie pozostały osprzęt na poziomie DEORE/SRAM. Rozmiary ramy policzę sobie sam później, tutaj chciałbym się dowiedzieć na co w szczególności zwrócić uwagę i przyswoić typy ram rowerowych Poszukuję ramy sztywnej Budżet na ramę to mniej więcej 1000 zł chyba, że jest coś wartego powiększenia tej kwoty. Podoba mi się mniej więcej coś takiego: http://allegro.pl/cube-reaction-sid-blue-nowa-rama-mtb-20-cali-i2505883436.html . Ale kompletnie nic nie wiem o ramach
m0rdeczka Napisano 3 Sierpnia 2012 Napisano 3 Sierpnia 2012 gólnie pozostały osprzęt na poziomie DEORE/SRAM. Dobre No jak składasz rower i masz znikomą wiedzę w tym temacie (nie wiem jak z doświadczeniem rowerowym) to czy jest sens ładowania 1000 zł w ramę ? Jak chcesz oszczędzić, ale i tak mieć ramę z 'wyższych klas' polecam mainstreamową level A7 za 600. Wracając do osprzętu to upewnij się, że będzie ze sobą kompatybilne twoje deore/sram, bo pamiętaj, że przerzutka tylna sram współpracuje tylko z manetką tej samej firmy i to samo z shimano.
Mlodziutki Napisano 3 Sierpnia 2012 Napisano 3 Sierpnia 2012 Może taki haibike 18 ale podaj swoj wzrost http://allegro.pl/rama-haibie-nowa-i2507494964.html Podany przez ciebie cube też jest spoko
f16marcin Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Napisano 3 Sierpnia 2012 Dobre No jak składasz rower i masz znikomą wiedzę w tym temacie (nie wiem jak z doświadczeniem rowerowym) to czy jest sens ładowania 1000 zł w ramę ? Jak chcesz oszczędzić, ale i tak mieć ramę z 'wyższych klas' polecam mainstreamową level A7 za 600. Wracając do osprzętu to upewnij się, że będzie ze sobą kompatybilne twoje deore/sram, bo pamiętaj, że przerzutka tylna sram współpracuje tylko z manetką tej samej firmy i to samo z shimano. Hamulce/przerzutki/korby/piasty/suporty etc. ogarniam i wiem, że wszystko musi być kompatybilne na co patrzeć itp.. Wiele razy zmieniałem całe napędy w rowerach lecz nigdy nie kupowałem nowej ramy, a kupiona raz raczej nie będzie już wymieniana. level A7 również mi się podoba i tak jak mówisz raczej będę zmierzał w takim kierunku. Znacie coś fajnego w podobnym przedziale cenowym (700 zł ) ?
f16marcin Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Napisano 13 Sierpnia 2012 @ Edit. Budrzet uległ powiększeniu (1500 zł) napaliłem się na amortyzowaną ramę coś w takim rodzaju http://allegro.pl/sp...2553596945.html . Nie wiem jak tam z amortyzatorem do ramy o takiej geometrii, więc też proszę o pomoc małą (budżet na amortyzator to 700 zł ) Zamówiłem już hamulce (Hayes Stroker Trail) koła ( Novatec Remerx Magic 26 ) + kasete 9 z łancuchem. Więc teraz pasowały by kupić ramę i amortyzator
geq Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 A po jakim terenie chcesz tym rowrem później jeździć?
rzezniol Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 Jedziesz po bandzie jak wściekły ... Najpierw celujesz w rasowe maszyny do XC/Maraton ... Teraz obrót o 180 st i walisz w stronę Enduro ... Najpierw usiądź i na spokojnie z zimną głową pomyśl jaki rower chcesz, jaką dziedzinę kolarstwa górskiego chcesz uprawiać ... Pozdrawiam
dery Napisano 16 Sierpnia 2012 Napisano 16 Sierpnia 2012 Może Author Egoist? Osobiście brałbym tego Cube.
f16marcin Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Napisano 17 Sierpnia 2012 Jazda po górkach, stromych zboczach etc. + drogi, chociaż wolał bym, żeby rower był bardziej przystosowany w góry. Planuje zakupić 2 komplety kół bo Novatec Remerx Magic 26' które już kupiłem zamierzam przeznaczyć na drogę. mieszkam w rejonie Bieszczad. Ciężko znaleźć mi ramę która przypadł by mi do gustu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.