Skocz do zawartości
  • 0

Krzywy hak przerzutki, zla regulacja

Gość Wicked

Pytanie

Gość Wicked
Napisano

Witam!

Mam pytanie: Czy to jest krzywy hak przerzutki? dsc00002uk.th.jpg

dsc00003rv.th.jpg

dsc00002uk.th.jpg

dsc00003rv.th.jpg

Jeśli tak, to czy da się to naprawić domowym sposobem? Jestem na 99% pewny, bo po 1 - trudności ze zmienianiem przerzutek, po 2- na przerzutce 1 hak wadzi o szprychy (!), na 2 i 3 już nie jest tak na szczęście.

2 sprawa- mam rozregulowane przerzutki. O ile przerzutki tylne dzialaja w miare sprawnie (poza 7, nie wiem dlaczego nigdy nie wrzuca- jak to naprawic?) o tyle przerzutki przednie nie wrzucaja z 2 na 3, a jak juz wrzucaja, to z problemem, dlugo sie na to czeka, jakies chrzesty, itd., czasem jest nawet problem z 1 na 2... trzeba pomagac, mocniej dociskac przycisk od przerzutki- co to moze byc? Jak zrobic, zeby wszystko swobodnie wchodzilo- i 7 i te przednie, czyli 1, 2 i 3?

Z góry dziękuję.

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No wyglądało by na to ze hak krzywy, możesz go wymienić koszt 15-100zł (zalezy od modelu) lub wyprostowac, wykręc go z ramy i spróbuj może sie uda tylko uważaj bo to nie jest zwykłe aluminium tylko stop i jest dość kruchy więc nie przecholuj. bardzo dokładny opis regulacji przerzutki tylnej jest na forum w dziale FAQ. Istnieje zasada ze gdy łańcuch z przodu jest na zębatce najmniejszej to z tyłu musi być na skrajnych największych, gdy z przodu na średniej to z tyłu na srodkowych zębatkach kasety, gdy z przodu na najwiękrzej to z tyłu na skrajnie najmniejszeych pamiętaj o tym gdy sie tego nie stosuje to najczęsciej łańcuch szoruje o bok klatki przerzutki przedniej i praca jest zaburzona i trzeszczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...