Skocz do zawartości

[Koła]Dobór szprych o odpowiedniej długości

jagan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Jako iż postanowiłem zakupić osobno obręcze, piasty oraz szprychy ponieważ żadnej sklep nie oferuje takiej konfiguracji kół jakich ja chcę, dlatego zakupiłem wszystko osobno ... wszystko ładnie pięknie, doszedłem do szprych. Korzystam z kalkulatora szprych który podpowiada mi kiedy obliczam długości szprych dla tylniej / przedniej piasty iż raz mam 256mm, drugi raz 258 albo za 3cim razem 260mm, dodam iż posiadam obręcze o asymetrycznym rozkładzie otworów na nyple, a wzór uwzględnia tylko symetryczne rozłożenie. Piasta tylnia: dartmoor free force, przód: dartmoor dee force, obręcze NS bikes fundamental 26".

Proszę pomóżcie ponieważ mam straszny mętlik w głowie z tym związany.

Napisano

jak daje inne wyniki tzn ze inaczej wpisujesz, cudow nie ma wzory sie nie zmieniaja...

asymetria otworow nie ma znaczenia, musisz pomierzyc dokladnie i kupic, co mmy Ci powiedziec? przyslij ja zmierze i kupie a potem przyniose pod drzwi?

Napisano

Nie masz racji PoleK, kalkulatory długości szprych są różne, więc zalecałbym zapoznanie się z instrukcjami. W jednych wpisujesz ERD razem z grubością ścianek obręczy, a w innych jedynie odległość między nimi. Są też takie, które od wyników odejmują 0,5 mm zakładając, że szprychy rozciągną się o podobną długość w trakcie budowy koła. Dlatego Jagan, zapoznaj się z instrukcjami obsługi kalkulatorów, z których korzystasz, a jeszcze lepiej z tematem o doborze długości szprych, gdzie znajdziesz również programy uwzględniające offset obręczy.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jaka jest tolerancja w długości szprych? Wyliczyłem w kilku kalkulatorach długości 259 i 261, a w kalk. Dt Swiss wyszło 256 i 258. Czy różnica +/-2mm to dużo?

Napisano

jeżeli szprycha będzie za krótka po prostu nie nakręcisz na nią nypla, jeżeli będzie za długa będzie wystawać za bardzo. ciężko mówić o tolerancji, zdarza się tak, że szprychy dobierze się dobrze jednak w kilku miejscach będą za krótkie i za długie

Napisano

@tuoomek: dzięki, o to mi chodziło.

A powiedźcie mi jeszcze, czy warto się bawić w przycinanie szprych o 2mm? Czy to nie wpłynie niekorzystnie na wytrzymałość? Zmieniam piastę, a szprychy, które mam aktualnie, są 2mm dłuższe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...