bajus1997 Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Jakoś godzine temu wracając do domu nowiutkim Kandsem 1300 zlapala mnie policja , za brak swiatła lampki itd. Postraszyła mnie mandatem a do tego mnie spisali itd. A Rower kazali odprowadzic do domu , a mialem z 5 km (OCZYWISCIE JAK POLICJA POJECHAŁA ODRAZU WSIAÐŁEM NA ROWER] ;D Czy za takie wykroczenie grozi mandat ? bylo to przed zmrokiem I co jest potrzebne do jazdy po zmroku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 wklepać mogą ,kupujesz światła niech będą nawet nie włączone to w razie czego powiesz że miałeś właśnie włączyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilq Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Albo jeśli masz parę w nogach to jak policja cie zatrzymuje, pokazujesz środkowy palec i jedziesz dalej ;P. Ta opcja jednak wchodzi w gre raczej tylko jeśli masz w pobliżu las lub ścieżki na które policja nie wjedzie radiowozem ;P A na czole wytatuuj sobie HWDP co da Ci dodatkowe 10 punktów do lansu, a po okolicy będą o Tobie krążyły legendy. Twój post zostaje(miałem zamiar usunąć) byś wiedział za co dostajesz ostrzeżenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Ja tam uważam za głupotę jazdę o tej porze bez lampek - właśnie wróciłem wiślanką z żor i po drodze widziałem z 6 rowerzystów - tylko jeden miał światła. Może z godzinę temu jeszcze było jaśniej ale o 21 już zdecydowanie było za ciemno na jazdę bez świateł. Sam zawsze mam lampki na rowerze takie malutkie (ważą może z 20g) ale przynajmniej mnie widać. Zresztą mój ojciec został kiedyś potrącony w okolicach godziny 19-20 jadąc z włączonymi lampkami. Pierwsze o co policja spytała to czy rower ma lampki i kazali je włączyć, mimo że podczas wypadku jedna się urwała i walnęła na asfalt. Generalnie wkurza mnie taka kultura rowerzystów, że jeżdżą bez lampek - to ma być obowiązkowe wyposażenie roweru (podobnie jak dzwonek i odblask z tyłu które akurat uważam za zbędne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajus1997 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 a ja uwazam ze odblask by w zupelnosci wystarczyl , auto swiecace swiatlami w moja strone i tak by mnie widzialo. Moze dla wlasnego bezpieczenstwa warto zamontowac lampki ale czy za ich brak i to przed zmrokiem mozna zostac ukranym grzywna? Dziwne. Noo ale , jescze jedno pytanie:D a jak mnie spisali to znajdzie sie to gdzies w aktach czy cos w tym rodzaju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek383 Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Trzeba było porozmawiać z policjantem o tych tarczówkach w Kandsie A tak na serio to mów jasno jak sprawa wygląda, rower kupiłeś wczoraj i nie zdążyłeś zakupić jeszcze oświetlenie. Wciskając jakieś kity raczej na pewno wystawi mandat, a tak to może zrozumieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Albo jeśli masz parę w nogach to jak policja cie zatrzymuje, pokazujesz środkowy palec i jedziesz dalej ;P. Ta opcja jednak wchodzi w gre raczej tylko jeśli masz w pobliżu las lub ścieżki na które policja nie wjedzie radiowozem ;P Nie ma co, cenna porada z życia wzięta Ja nie toleruję batmanów. Chociażby miałby to być ktoś ze środowiska rowerowego, to batmanom mówię zdecydowane NIE. Omijając już kierowców - czasami sam jadę i w ostatniej chwili zauważam jakiegoś dziadka jadącego na starej damce, oczywiście ubrany na ciemno Piesi na poboczach wąskich dróg też nie są lepsi. Podsumowując - policjanci dobrze zrobili, teraz zapewne nie ruszysz się bez oświetlenia z domu Chociaż zamiast straszyć i spisywać mogliby przy okazji rozdawać w takich sytuacjach kamizelki odblaskowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1988 Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Jak Cie spisali to mają Twoje dane po prostu wpisane w swoje kajeciki. Tak naprawdę to nic nie znaczy i nigdzie dalej to za Tobą nie pójdzie. Teoretycznie może być sytuacja że w tym czasie w tej okolicy byłaby jakaś kradzież, pobicie, włamanie, morderstwo, podłożona bomba, atak terrorystyczny lub porwanie samolotu to mogliby Cie prosić o wyjaśnienia czy nie miałeś z tym nic wspólnego lub czy nic nie widziałeś. Najprościej mówiąc to żaden problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloSki Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Nieee, nikt Ci teczki nie założy Policja prowadzi dzienniczek służby, w który muszą mieć udokumentowane czy coś robili danego dnia. Czasami potrafią spisać ludzi chodzących po mieście po godzinie 22. Co do lampek to kupiłem najmniejsze jakie były LEDki żeby po porostu było mnie widać a nie żeby było widać drogę. Do tego w butach SPD są małe odblaski zastępujące te, które powinny być na pedałach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajus1997 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 A z policjantem rowmowa wygladała tak J [ja] p [policjant] P. Dobrywieczor J noo dobry dobry nie wiem czy taki dobry co sie dzieje p swiateł nie masz a jest ciemno j przeciez jest jasno dobrze widac p wcale ze nie dlaczego nie masz swiatel j rower tyle co przyszedl i nie zdazylem zamowic a to byla jazda testowa p Jasne , dobry cygan z Ciebie J moge Panu pokazac potwierdzenie przesylki P yyyyyy zapraszam do radiowozu J Ok tylko szybko P imie? J Bartosz P nazwisko J .................... Skad jestes i takie tam . pozniej P a teraz rower do domu masz odprowadzic J noooooo dobrze panie Sierżanicie P Nie jestem sierzantem tylko porucznikiem J Przykro mi J Dobranoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Ma rację. Głupie ledy za kila złociszy - i już Cię widać. Mam odblask z tyłu na rurze ciągle zamontowany + nosidełko na lampkę. W pedałach odblaski na kierze lampa. Uwierz że jadąc wieczorem trudno jest zauważyć rowerzystę a jeśli jest ubrany w ciemne ciuchy to już wg. Zawsze mogli Ci kazać spuścić powietrze. Mi raz tak kazali - miałem do wyboru to bądź mandat. Wybrałem powietrze. Panowie się zauważyli że CPN obok. Podjazd dobicie kół i do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Też nie znoszę batmanów na drodze i szkoda, że ci powietrza nie spuścili, bo tak miałbyś nauczkę a tak to masz tylko powód do "pochwalenia" się na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajus1997 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Ja tam rozumie ze powinienem miec swiatelko ale najgorsze jest to ze bylo jeszcze jasno! I tak mialem pompke w plecaku hihi;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Sprawdź, jakie jest ustawowo obowiązkowe wyposażenie roweru, a nie nudź na forum. Skoro coś tam jest zapisane, za brak jak najbardziej możesz zostać ukarany. Proste, logiczne. Koniec, kropka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajus1997 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Jest napisane o odblaskach o swiatlach nie ma nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenzo Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Jest napisane o odblaskach o swiatlach nie ma nic Proponuję ponowną lekturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkor Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Sprawdź jeszcze raz;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miller Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Albo jeśli masz parę w nogach to jak policja cie zatrzymuje, pokazujesz środkowy palec i jedziesz dalej ;P. Ta opcja jednak wchodzi w gre raczej tylko jeśli masz w pobliżu las lub ścieżki na które policja nie wjedzie radiowozem ;P A jak mu braknie pary w nogach to zamiast upomnienia za brak świateł będzie znieważenie policjanta ( ustawowo kara do roku pozbawienia wolności) i nie zatrzymanie się do kontroli ( kara pozbawienia wolności do 30 dni i grzywna do 5 000 zł) Gratuluję pomysłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 P Nie jestem sierzantem tylko porucznikiem I po tym poznajemy niezłą bajeczkę. Otóż w policji nie ma takiego stopnia jak "porucznik". Zatem żaden policjant nie mógł Tobie powiedzieć "jestem porucznikiem". A o światełkach przy rowerze możesz sobie poczytać np. tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nash Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Kiedyś wiozłem 5g znajomemu i lampki uratowały mnie przed trzepaniem ;p Więc lampki jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miller Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Zatem żaden policjant nie mógł Tobie powiedzieć "jestem porucznikiem". A może to Borewicz był? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0rdeczka Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 No słownictwo i gadka też ładna. Już nie mówiąc, że to służba porządkowa, a starsza osoba. Coś ta historia dziwna. Zaraz się okaże, że go ks. Mateusz zatrzymał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Albo jeśli masz parę w nogach to jak policja cie zatrzymuje, pokazujesz środkowy palec i jedziesz dalej ;P. Ta opcja jednak wchodzi w gre raczej tylko jeśli masz w pobliżu las lub ścieżki na które policja nie wjedzie radiowozem ;P Sasiad tak zrobil, przejechal przez przejscie, przed policjantami w nieoznakowanym samochodzie, na prosbe zeby sie zatrzymal, po prostu uciekl. Na drugi dzien, o 7 rano dzielnicowy przywital go z mandatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Za taką gadkę jaka jest w tym dialogu już by się przywalili. Coś tu nie tak. W11 dla 00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablito Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Chyba to sa jakies kpiny ze w kodeksie nie ma nic o swiatlach napisane. Wyraznie obowiazkowe jest przednie swiatlo barwy bialej lub zoltej i tylne barwy czerwonej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.