damian1400 Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Witam, chciałbym was zapytać, czy gdyby np w trasie w 35 stopniowym upale, rozbolała mnie głowa, wziąłbym tabletkę i jechał dalej, czy to jest bezpieczne w takich temperaturach? Mowa o trasach 40-50km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bop3 Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Powiedz więcej, jaka tabletka, jaka ilość? Co boli? Masz czym popić czy nie? Co uważasz za bezpieczne a co nie, jako student farmacji stanowczo odradzam łykanie tabletek przeciwbólowych w bólach kostnych i mięśniowych ponieważ są one objawem urazu, a to trzeba leczyć a nie maskować. W przypadku bólu głowy, na takim upale to może być kwestia odwodnienia lub przemęczenia, przegrzania. Od tabletki lepszy jest odpoczynek trochę cienia. Jeszcze jedna sprawa jeżeli tabletka z aspiryną to gwałtownie wzrasta ryzyko krwawienia z nosa a co za tym idzie spadek ciśnienia, zawroty głowy, tak może być niebezpieczne. Bardzo dużo zależy od rodzaju leku, rodzaju bólu i tolerancji na leki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian1400 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Powiedz więcej, jaka tabletka, jaka ilość? Co boli? Masz czym popić czy nie? Co uważasz za bezpieczne a co nie, jako student farmacji stanowczo odradzam łykanie tabletek przeciwbólowych w bólach kostnych i mięśniowych ponieważ są one objawem urazu, a to trzeba leczyć a nie maskować. W przypadku bólu głowy, na takim upale to może być kwestia odwodnienia lub przemęczenia, przegrzania. Od tabletki lepszy jest odpoczynek trochę cienia. Jeszcze jedna sprawa jeżeli tabletka z aspiryną to gwałtownie wzrasta ryzyko krwawienia z nosa a co za tym idzie spadek ciśnienia, zawroty głowy, tak może być niebezpieczne. Bardzo dużo zależy od rodzaju leku, rodzaju bólu i tolerancji na leki. Apap lub Etopiryna jeśli o to ci chodzi, nie więcej niż jedna (zazwyczaj mi pomaga), chodzi mi o ból głowy oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bop3 Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Jeżeli już masz brać to Apap, Etopityna zawiera aspirynę i tak jak pisałem jest ryzyko krwotoku z nosa. Najpierw jednak upewnij się czy nie pomoże czapka, więcej płynów, chwila odpoczynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Tak samo mogę ci podpowiedzieć że jeśli jeździsz bez czapki bądź kasku to bynajmniej mnie często głowa boli od przewiania przez wiatr. Dlatego jeżdżę zawsze w czapce z daszkiem lub jeśli jest zimny wiatr to o ile jestem w kasku to zakładam czapeczke Accent pod niego, super osłania od wiatru i nic głowa od niej się nie grzeje i nie poci. Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturs Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 dokładnie - jak Ci przewieje głowę i zaziębisz zatoki to zobaczysz co to ból głowy.. a leczenie tego może parę lat.. ja np. jak jest wiosna i około 5-8 stopni śmigam w czapce - niektórzy patrzą jak na dziwaka bo przecież ciepło jest.. a jak zatoki bolą to dopiero jest "jazda".. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CMIK Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Oczywiście jeśli da się zapobiec bólowi głowy lub wyeliminować go w inny sposób, to warto to zrobić zanim się weźmie jakiekolwiek leki. Jeśli jednak koniecznie chcesz wziąć tabletkę, to faktycznie nie bierz niczego z aspiryną, raczej też bez ibuprofenu. Te leki (zwłaszcza aspiryna) ma działanie zmniejszające krzepliwość krwi. To nie jest tak, że powoduje akurat krwawienie z nosa. Po prostu w przypadku jakiegokolwiek urazu dowolnej części ciała, o co na rowerze nie trudno, krwawienie może być trudne do opanowania, mogą tworzyć się siniaki, nawet wylewy dostawowe. Paracetamol jest zdecydowanie bezpieczniejszy w tym względzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 dokładnie - jak Ci przewieje głowę i zaziębisz zatoki to zobaczysz co to ból głowy.. a leczenie tego może parę lat.. ja np. jak jest wiosna i około 5-8 stopni śmigam w czapce - niektórzy patrzą jak na dziwaka bo przecież ciepło jest.. a jak zatoki bolą to dopiero jest "jazda".. Kurde to ja śmigam w czapce często nawet do 12-13stopni, a do 17 nakładam Buffa. Przewiana głowa to nic dobrego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.