Rulez Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Jeśli powietrze wydostało się z komory powierznej do goleni dolnej i tam pozostaje to w przypadku "umbrellavirus" istnieje możliwość, że po spuszczeniu tego co pozostało w komorze goleń górna działa jak tłok i jest wypychana do góry ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 ja mam od kilku dni Recona Gold TK 120 mm sag ustawiłem na 10-15% przy mojej wadze 102 kg wyszło mi jakieś 145 psi dziś miałem pierwszą terenową przejażdżkę i zbiłem ciśnienie do 135 psi i amorek pracował bardzo dobrze więc niewiem na co ludzie narzekają albo ktoś nie umie ustawić pod siebie amorka albo mają wyimaginowane oczekiwania co do niego Na pewno masz wersję solo air? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 A widziałeś Recona Dual Air? Pomijając jakieś mody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Wybacz, coś mi się pomieszalo, chyba pomylilem recona z czymś innym. /wytapatalkowane z x8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazujama Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Na pewno masz wersję solo air? nie coil no solo air innych przeca nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 No właśnie jest też Coil ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazujama Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 no ale chyba coil'a bym nie pompował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 A coil od solo air dużo cięższy jest jest? Bo jest tych wersji parę i trudno się połapać... /wytapatalkowane z x8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazujama Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 coil - 1935g sa - 1776g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arw Napisano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Dodam od siebie, ze w moim rowerku śmigam na Rebie RL 2012, ale przejechalem się też Cube z Reconem i pomijając kwestie dostrojenia do swojej wagi i preferencji, rowniez odczułem roznice w pracy w porównaniu ze swoją Rebą. Gorzej wybiera, jakiś taki twardy ten amor. Ale z tego co mówił kolega, nabił do tabelkowych ciśnień i może to stąd. Reba ma tę wyższość, że pompujemy w negatywną o 15-20PSI więcej i praca staje się czulsza, ale jesli ktoś jest przyzywyczajony do liniowej pracy sprężyn, progresywna praca nigdy uzytkownika nie zadowoli, wówczas jak dostroimy na czułość, w miarę uginania się amor staje się coraz twardszy i przy kamieniach faktycznie można czuć dyskomfort. Odnosnie pracy Dual Air, ze szytwnego widelca przesiadlem się na RST T4, tego zmieniłem na Bombera Comp Coil - znaczna poprawa z uwagi na tłumienie - później na Rebę Race 2007. Tutaj był ogromny uśmiech z poprawy komfortu jazdy. Obecnie zmienilem rower, który fabrycznie ma Rebę 2012 i po przejażdzce na wspomnianym bomberze w zyciu nie wrócilbym do Coil. PS. Poza tym nie wiem jak można narzekać na pracę amortyzatora, na jego mułowatość, podczas gdy stwierdza jednocześnie, że jazda bez tłumienia mu nie przeszkadza ;/ Może coś źle zrozumialem, jeśli tak, to przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
umbrellavirus Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Wiecie co.... Brak mi już cierpliwości z tym Reconem. Postanowiłem go sprzedać. W tym tygodnu kończy się kilka fajnych aukcji na niemieckim eBayu więc na pewno coś dla siebie znajdę. Będzie to albo Revelation albo FOX. Tak czy siak , dziękję wam za pomoc. Jak tylko dostanę nowy widelec , opiszę moje odczucia w odniesienu do Solo Air. Pomożecie mi proszę w wyborze . Mam na oku 3 Rock Shox`y i 2 Fox`y. Wszystkie są nowe. Budżet do 350Euro. Myślę, że w tej cenie mógłbym mieć każdego z nich. Priorytetem jest dla mnie wygoda na drobnych i średnich nierównościach. 90% jeżdżę w lesie. Nie skaczę, nie jeżdżę na maratony. Ot po prostu lubię pruć przez las 40km/h - szczególenie w nocy i na krętych trasach Może mieliście już z którymś z nich do czynienia i moglibyście napisać co nieco o jego pracy. Będę wdzięczny za każdą sugestję. http://www.ebay.de/i...IT/221103438974 http://www.ebay.de/i...EU/251125204907 http://www.ebay.de/i...10/261084522724 http://www.ebay.de/i...12/261083230030 http://www.ebay.de/i...mm/251126617440 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Mam air u-turna i doradzam, bez wzgledu czym nasmaruje, co wleje, jak napompuje czulosc jest mniejsza niz w standartowym widelcu typu dual air, czyli jesli RS to albo zwykly RVL, badz Reba. Wychodzi, ze wieksza ilosc elementow i uszczelnien uposledza prace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
umbrellavirus Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Kiedyś słyszałem też o tym. Podobno komora pozytywna jest w oddzielnym zamknięciu , przez co ma mniejszą objętość. Dobra... więc U-Turn odpada. Rozmawiałem przed chwilą z typem od Foxa. Tego RLC 2011 FIT mogę mieć jutro za 350€ . Tego drugiego za 300€. Kupiony w 2012, ale to model z 2007. Który brać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 19 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Prywatnie kupiłbym "zwykłego" Talasa bez FITa- większe szanse na samodzielny serwis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
umbrellavirus Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Fox z FIT odpada. Przekonała mnie instrukcja serwisowa komory FIT. Zresztą zobaczcie sami: http://service.foxracingshox.com/consumers/Content/Service/QuickTech/32FITFullServiceProc.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Więc tym bardziej nie myśl o Talasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastern Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Recona ustawiłem na 55psi. W tłumiku zamiast oleju 5W jest 2,5W. Sag 25mm - czyli miękko. To czemu do jasne cholery jak uwieszę się na kierownicy (85kg) zostaje jeszcze 40mm ?! Katowałem go wczoraj po lesie i pierścień z brudu na goleniach był 38mm od korony. Czyli 120mm (całkowity skok) - 25mm (sag) - 40mm ( to czego nie sposób dobić) = 55mm !!! Jak by było tego mało, amortyzator nie reaguje na malutkie nierówności. Wtrace. Moj recon po powrocie z reklamacji zaczal dzialac-niestety tylko dzialac. Cisnienie identyczne jak u Ciebie - max 55PSI dla 120mm przy 65kg + 45l plecak (ok 10kg). Nie jestem francuskim psem, ktory wybrzydza na lewo i prawo, lecz w powazniejszym terenie amortyzator po prostu sie gubi bez wzgledu na predkosc. Na zjazdach przy hamowaniu ostro nurkuje w przod co w wypadku mocnego obciazenia spowodowanego plecakiem jest niebezpieczne (zostaje gdzies 30mm swobodnej pracy). Jedyny plus - bardzo dobrze trzyma sie podloza przez co bez obciazen plecow mimo tepej pracy daje frajde z jazdy. Chcialem podobnie jak ty od razu go sprzedac, lecz postanowilem dac mu szanse i na razie conieco na nim pojezdze, przynajmniej w tym sezonie. Po krotce w mojej opinii-tragedii nie ma, lecz dobrze tez nie jest. Twierdze, ze wydalem 1k na cos, co tak naprawde nie jest tego w zadnym stopniu warte. Lecz coz, madry polak po szkodzie. Teraz moge jedynie odradzac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 jesli trzyma sie podloza tzn ze pracuje, czy wy oby na pewno wiecie jakie zadanie ma amortyzator? czy nie koniecznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastern Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Trzymanie podloza to jedno, amortyzacja to drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Ooooo, to te dwie rzeczy da się rozdzielić? Jeśli widelec jest tępy i podbija przednie koło, bo brak mu czułości to najbardziej efektywny system tłumienia nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
umbrellavirus Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Eastern. Zgadzam się z tobą. Jest dokładnie jak piszesz. Ale w przeciwieństwie do ciebie nie zamierzam go zostawiać. Jak po myślę że za każdym razem miałbym go przeklinać to wszystko mi jedno za ile go sprzedam. Postanowiłem kupić coś raz a dobrze. Nawet jeśli miałbym się zaporzyczyć. Jak na razie zostaje mi albo Reba RLT 2012 albo Fox Talas RLC z 2007. Oba nowe. Reba wyjdzie trochę taniej, ale boję się, że to będzie miał złe nawyki jak Recon. Za trochę więcej mogę mieć jeszcze Fox'a RL na 2013 rok ( open bath ) Warto brać tego starego Foxa czy tego nowego ale wykastrowanego z regulacji kompresji? Co z rebą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Eastern. Zgadzam się z tobą. Jest dokładnie jak piszesz. Ale w przeciwieństwie do ciebie nie zamierzam go zostawiać. Jak po myślę że za każdym razem miałbym go przeklinać to wszystko mi jedno za ile go sprzedam. Postanowiłem kupić coś raz a dobrze. Nawet jeśli miałbym się zaporzyczyć. Tylko z wami jest tak ze... z niczego nie bedziecie zadowoleni, jak Amor sie klei do ziemi tzn ze wybiera, i pracuje jak powinien, macie jakies PO%$%$ w bani pojecie Amortyzacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Chciałbym jedynie wtrącić ,że głównym zadaniem amortyzatora jest utrzymywanie jak najdłuższego kontaktu koła z podłożem. Przy miękko ustawionym amorku nurkowanie to normalka ( szczególnie w Solo Air) - można oczywiście próbować zmieniac ustawienie wolnej kompresji,ale nie zawsze przynosi to spodziewane efekty - no i nie zawsze jest to możliwe. Gubienie się amorka w "powazniejszym terenie" czesto jest efektem złego dopasowania tłumienia do SAGu i terenu w jakim się poruszamy. Amorki typu Reba czy też Foxy zapewne poprawią komfort jazdy ( a na pewno poprawia komfort psychiczny właściciela ) ,ale nie mozna ich traktowac jako remedium na wszystkie problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
umbrellavirus Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Poradźcie coś: Fox 2007 RLC Reba 2012 RLT Fox 2013 tylko RL Który z nich zapewni bardziej komfortową, liniową pracę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Nie rozumiem jednego. W jakim terenie i w jaki sposób jeździsz, że wymagasz aby amor powietrzny pracował w 100% skoku i bardzo liniowo? Bo wszystkie moje poprzednie amortyzatory (prawie) pełen skok wykorzystywały tylko w sytuacjach bardzo awaryjnych (gdzie te 2-3 cm zapasu ratowało tyłek przed glebą). Nawet obecny fox - wykorzysta dużo skoku dopiero podczas jakiegoś małego dropa na górskim szlaku. Przy poruszaniu się po lasach i innych wertepach - nawet przy dużych prędkościach nigdy nie zdarzyło mi się wykorzystać całego skoku. Tak samo - uwieszając się na kierownicy - jest to b. trudne. (oczywiście przy prawidłowym sagu) Bo jak by miało to wyglądać gdyby "jadąc 40km/h po lasku" na korzeniu amor wykorzystałby cały skok? Gleba murowana! Ugięcie rzędu 60-80mm przy szybszej jeździe po lesie jest wg mnie całkiem normalne i nie doszukiwałbym się tutaj problemu. Inna sprawa gdyby amortyzator nie trzymał się podłoża. Wszystkie możliwości ustawień sprawdzone? np więcej psi ale wolniejsze tłumienie albo odwrotnie? Kolejna sprawa to taka - że jak wymagam mięciutkiej kanapy to ustawiam niższe ciśnienie licząc się z nurkowaniem i znacznym bujaniem. Natomiast kiedy jadę w góry - ustawiam na tyle twardo żeby nie tracić kontroli na zjazdach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.