templariusz Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Witam. Wiem ze duzo bylo tego typu tematow, wiekszosc z nich czytalem i mam tylko jeszcze wiekszy metlik w glowie, dlatego w celu rozwiaznia wszelkich watpliwosci pisze tego posta. Mam nadzieje ze nie dostane zki. No wiec chcialem sobie zlozyc dwa kola - przod i tyl, w miare rozsadnej cenie. Nie jestem wymagajacy, chociaz czasami lubie poszalec - XC, FR. Waze 70-75 kg i potrzebuje obreczy w miare tanich i solidnych, ktore wytrzymaly by moja wage. Jak juz pisalem troche czytalem i stworzylem cos takiego: PRZOD: AlexRims ACE18 piasta DEORE HB-M510 lub DEORE LX HB-M570 lub Novatec NT 751 SB szprychy CHAMPION TYL: Mavic XM-317, a moze AlexRims DH19 ? piasta pozostaje stara szprychy CHAMPION Mam tez inne rozwiazanie PRZOD i TYL obrecze AlexRims DH22 albo Mavic XM-117 ? a moze AlexRims ACE18 ? .....cholera nie wiem I teraz pare pytan: Gdzies na forum wyczytalem ze jezeli chodzi o Mavica to placi sie za firme, obrecze AlexRims maja rownie dobra wytrzymalosc i sa tansze. Zalezy mi na tym zeby zlozyc te dwa kola malymi kosztami ( nie jestem zbytnio wymagajacy i chcialbym jeszcze powymieniac pare innych rzeczy w rowerku, ale to na innych podforach ). I co z ta piasta przednia ? Deore, Deore LX a moze maszynowy Novatec ? Sam nie wiem, mam nadzieje ze mi doradzicie. Na tyl pozostaje 36 szprych, mysle ze na przod przy mojej wadze wystarczy 32 szprychy ? Jeszcze takie pytanie, co do tych szprych to lepsze sa te CHAMPIONY czy moze tansze CHROMOWANE - sorry zielony jestem. Jedni sobie cenia Mavica inni Alexa co jest zrozumiale, ja bym chcial wybrac cos naprawde optymalnego, zrownowazonego cenowo i wytrzymalosciowo bo w planie mam zakup szereg innych czesci. Acha i jeszcze jak zaplesc koleczka ? przod i tyl - 3 krzyze a moze 4 ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vader Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 mavic XM317 to bardzo wytrzymala obrecz, jest to nastepca X221 a ta obrecz przejechala u mnie w tylnym kole juz ponad 26000km (!!), w sumie to tylko raz udalo mi sie ja porzadnie rozcetrowac i to wtedy jak mi weszla galaz w kolo kolo mam zlozone na piascie SRAM 9.0 i sprzychach DT Competition ostatnio kupilem sobie XM317 a stare kolo pojedzie do drugiego kompletu na szose Alex Rimsa niestety nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Watpie zeby od razu mozna bylo powiedziec ze u mavica sie przeplaca - jakos ich wyrobow , zwlszcza ze sredniej polki jest bdb i moim zdaniem lepsza od konkurencji. Ktos , kto mowi ze przeplaca za mavica pewnie nigdy go nie mial i stad taka opinia ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 wookie trochę sie naraziłeś bo to byla opinia Żbika, że "z mavicem jest jak z sony - płacisz za firmę" Na tył bierz XM317 i się nie zastanawiaj, najlepiej jeśli masz kase oba koła złóż na mavicach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templariusz Napisano 3 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Co jeszcze mozecie powiedziec o AlexRims'ach ACE18 i Mavic'ach XM117 ? na razie, odnoszac sie do waszych wypowiedzi wychodzi najdrozsza opcja, a co z tymi tanszymi ? Kase to ja mam, ale tak jak juz pisalem w planie mam zakup innych czesci i na tym etapie kazda zlotowka jest wazna. Nie dostalem jeszcze odpowiedzi na temat przedniej piasty - Deore, Deore LX czy maszynowy Novatec ? Czy na przod wystarczy 32 szprychy przy mojej wadze 70-75 kg ? I jaki zaplot mi radzicie na przod i tyl. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 32 szprychy spokojnie stykną ,zaplot na 3 krzyże.Mam obręcz alexa ale td 16 to pod tarcze ,nie moge za wiele powiedzieć krótko ją mam ,tylko 1000km zrobiłem póki co nie mam porblemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 No coz moze sie narazilem Poki co moge powiedziec ze Mavic mnie nigdy nie zawiodl ;]. Deemaxy trzymaly sie pomimo wieku bdb , teraz mam D521 , 2 wlasciciel kola od 3 lat centrowane nie byly !. Zreszta reszta znajomych ktorzy jezdza tez zadowoleni. Ja z czystym sumieniem moge polecic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templariusz Napisano 3 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 A co z przednia piasta ? Chyba na przod pojdzie ACE18 a na tyl Mavic XM317. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamoreks Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 SONY to MAVIC CANON to ALEXRIMS więc wybieram AlexRims Wydaje mi się że to kwestia gustu. Bo obie są wytrzymałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 A ja bede lepszy :razz: Z przodu mam piaste Deore z Mavicem x221 (xm317), a z tyłu mam piaste Lx z Ace 18. Ogolnie rzecz biorąc z obydwu jestem zadowolony. Mavic był drozszy o 20zł od Alexa. Mam wrażenie że Mavic lepiej hamuje - z przodu i z tyłu mam okładziny BBB ale fakt faktem ze inny zestaw hamulców. jedyne czego mi brakuje w x221 to ten rowerk pokazujący ile zostało obreczy - co jest w alexie. Patrzac po wyważeniu kół, miejscu spawu i ogolnie, myśle, że Mavic jest droższy ale lepiej wykonany. Moje nastepne obrecze to beda xm317 obie. To tyle odemnie Chyba ze do tej pory juz bede miec dwie tarcze lub jedna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Jakieś 3 tyg. temu zakupiłem przednie koło - Deore M510, DT Champion srebrne oraz Alex ACE18. Potrzebowałem jedynie w miare taniego koła (wiadomo - koła to nie wszystko ) które przynajmniej ten sezon przejedzie, czyli liczę jakieś 3500 - 4000 km. Powyższy zestawik kosztował 134 zł + 20 zaplecenie. Po 120 km wnioski następujące: 1) koło cały czas proste - znaczy się jest w miare wytrzymałe, ważę 85 kg a pare razy już skoczyłem z półmetrowego murka. 2) piasta się dopiero dociera, więc nie ma co sprawdzać Zastanawia mnie tylko jeden fakt, mianowicie jak się dobrze składam w zakręcie (tak z 45 stopni) słychać jak obręcz obciera o hamulce. Ale nie mam pojęcia czy to wina małej sztywności koła, czy amortyzatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Jeśli chodzi o piastę, to bierz Novateca. Kręci się rewelacyjnie, wyroby Shimano się nie umywają. Najlepiej przejdź się do jakiegoś sklepu i poproś o pokazanie LX i Novateca. Jak pokręcisz osiami będziesz wiedział o co chodzi. W zeszłym roku przejechałem na takiej w dwa miesiące 1500km bez objawów zużycia, w tym roku idzie do roweru żony, ja przesiadłem się na tarczę z przodu. Nawet jeśli padną łożyska to wymienisz je za kilka złotych, a odpadają problemy z kasowaniem luzów, kontrowaniem, smarowaniem itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templariusz Napisano 3 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 roge, a sprawdze, sprawdze te piasty :030:. Mysle ze juz wystarczajaco duzo uslyszalem opinii na temat jednych i drugich obreczy. Przy wyborze bede sie kierowal zasobami pienieznymi przy uwzglednieniu waszych wypowiedzi. Wydaje mi sie ze na przod pojdzie ACE18 ( 32 szprychy ) + piasta Novateca, a tyl Mavic XM317 + stara piasta Alivio. Jezeli, ktos chce jeszcze cos dodac od siebie to piszcie bo zakupy planuje koncem kwietnia, poczatkiem maja, tak wiec nie spieszy mi sie Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc1n Napisano 4 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 SONY to MAVICCANON to ALEXRIMS Hehe, a może:SONY TO MAVIC PANASONIC TO ALEXRIMS...prawda jest taka, że u Mavica troche sie płaci(chodz nie tak dużo), ale naprawde obręcze są pierwsza klasa. Wg. mnie nie ma lepszej techniki, a raczej stopu aluminium od tego, co oni stosują, czyli Maxtal. Chodź w tej XM317 jeszcze nie obecny, to dalej jest bardzo sztywna i wytrzymała. Sam miałem(jeszcze mam, ale już wysyłam koło)X-221 i po 1000km nie zużyta wg. wogóle, jak sklep. Idealnie prościutka. Wszystko cacy. Może tak jak u Sony, płaci się za markę, ale jestem zwolennikiem także Sony, które to oferuje ponad przeciętną jakość. Bierzcie Sony i Canona do reki i porównajcie jak tam wszystko spasowane i wykonane PS. Jakie rowerowo-foto-elektroniczne porówniania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryta Napisano 4 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 A ja jakoś po pękniętym Mavicu x-221 (czyli najtańszej wersji) zakupiłem Alexy dh-19 i chwalę je sobie dużo bardziej. Co do szprych, radzę zakupić DT a na przód obręcz alexa td 16 pod tarcze z piastą nie shimanowską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templariusz Napisano 4 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 fryta, a mozesz cos powiedziec o obreczy Alexa DH22 ? niestety na hamulec tarczowy nawet ten najtanszy i w miare dobry ( czyzby Alivio ? nie wiem nie jestem w tamacie) nie moge sobie pozwolic , ale kiedys, moze. Sorki jezeli offtopicowo ale wezme v-ki Avida SD5 badz Sram 7.0, nie wspominajac o LX'ie na tyl i przod i klamkomanetkach Alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 4 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Jeśli szukasz w miarę taniej i dobrej piasty przód to mam do opchnięcia w super stanie przednią Sram 9.0 32H z nieużywanym zaciskiem. Piasta ma przejechane niecałe 800km, jest na łożyskach maszynowych i świetnie się nadaje do Twojego stylu jazdy. Wymieniam ją tylko dlatego, że kupiłem o wiele lżejszą Cena 75zł + koszt wysyłki (mogę też załatwić taką nową ze sklepu po cenie promocyjnej 122zł (ze 150zł) bez zacisku ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryta Napisano 4 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 dh22 jest troszkę innej konstrukcji od dh19 - ale parę osób z forum także sobie ją chwaliło. Co do obręczy pod tarcze - pomyliłem się (niedoczytałem, że to nie ty o nich wspominałeś). Żbika pomysł na piasty - popieram (używam srama 7,0) Co do hampli, lepszą opcją będzie Avid (zmieniłem sramowskie, a dodatkowo 5,0 bardziej ceniłem od 7,0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templariusz Napisano 5 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Żbika pomysł na piasty - popieram (używam srama 7,0) Co do hampli, lepszą opcją będzie Avid (zmieniłem sramowskie, a dodatkowo 5,0 bardziej ceniłem od 7,0) Co do piasty to dobilismy targu ze Zbikiem . Hample Avidki ( kazdy mi je radzi ), co do obreczy jeszcze sie zastanowie - to zalezy od zasobnosci mojego portfela. Dzieki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 ja mialem mavica x139 i sprawowal sie bosko bylem z niego bardzo zadowolony a dalem za niego 70 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BONUS Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Ja miałem podobny dylemat (kupowałem koła do krosowego roweru - 28") i po zapoznanu się z opiniami kolegów zamówiłem dwa koła, które po świętach odbiorę: - obręcze Mavica A319 - szprychy Championa - piasty LX Koła już czekają na odbiór, więc doczekać się nie mogę. Mam nadzieję że będę zadowolony z wyboru. Przy okazji dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi w podjęciu decyzji. Co jeszcze mozecie powiedziec o AlexRims'ach ACE18 i Mavic'ach XM117 ? na razie, odnoszac sie do waszych wypowiedzi wychodzi najdrozsza opcja, a co z tymi tanszymi ? Kase to ja mam, ale tak jak juz pisalem w planie mam zakup innych czesci i na tym etapie kazda zlotowka jest wazna. Nie dostalem jeszcze odpowiedzi na temat przedniej piasty - Deore, Deore LX czy maszynowy Novatec ? Czy na przod wystarczy 32 szprychy przy mojej wadze 70-75 kg ? I jaki zaplot mi radzicie na przod i tyl. Pozdrawiam. Moim zdaniem im więcej szprych, tym lepiej. Dużo nie zaoszczędzisz kupując 32 szprychy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.