Skocz do zawartości

[obrecze] Mavic czy AlexRims

templariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem ze duzo bylo tego typu tematow, wiekszosc z nich czytalem i mam tylko jeszcze wiekszy metlik w glowie, dlatego w celu rozwiaznia wszelkich watpliwosci pisze tego posta. Mam nadzieje ze nie dostane zki.

No wiec chcialem sobie zlozyc dwa kola - przod i tyl, w miare rozsadnej cenie. Nie jestem wymagajacy, chociaz czasami lubie poszalec - XC, FR. Waze 70-75 kg i potrzebuje obreczy w miare tanich i solidnych, ktore wytrzymaly by moja wage.

Jak juz pisalem troche czytalem i stworzylem cos takiego:

PRZOD:

AlexRims ACE18

piasta DEORE HB-M510 lub DEORE LX HB-M570 lub Novatec NT 751 SB

szprychy CHAMPION

TYL:

Mavic XM-317, a moze AlexRims DH19 ?

piasta pozostaje stara

szprychy CHAMPION

Mam tez inne rozwiazanie

PRZOD i TYL obrecze AlexRims DH22 albo Mavic XM-117 ? a moze AlexRims ACE18 ? .....cholera nie wiem

I teraz pare pytan:

Gdzies na forum wyczytalem ze jezeli chodzi o Mavica to placi sie za firme, obrecze AlexRims maja rownie dobra wytrzymalosc i sa tansze. Zalezy mi na tym zeby zlozyc te dwa kola malymi kosztami ( nie jestem zbytnio wymagajacy i chcialbym jeszcze powymieniac pare innych rzeczy w rowerku, ale to na innych podforach :P ). I co z ta piasta przednia ? Deore, Deore LX a moze maszynowy Novatec ? Sam nie wiem, mam nadzieje ze mi doradzicie. Na tyl pozostaje 36 szprych, mysle ze na przod przy mojej wadze wystarczy 32 szprychy ? Jeszcze takie pytanie, co do tych szprych to lepsze sa te CHAMPIONY czy moze tansze CHROMOWANE - sorry zielony jestem.

Jedni sobie cenia Mavica inni Alexa co jest zrozumiale, ja bym chcial wybrac cos naprawde optymalnego, zrownowazonego cenowo i wytrzymalosciowo bo w planie mam zakup szereg innych czesci.

Acha i jeszcze jak zaplesc koleczka ? przod i tyl - 3 krzyze a moze 4 ?

Pozdrawiam.

mavic XM317 to bardzo wytrzymala obrecz, jest to nastepca X221 a ta obrecz przejechala u mnie w tylnym kole juz ponad 26000km (!!), w sumie to tylko raz udalo mi sie ja porzadnie rozcetrowac i to wtedy jak mi weszla galaz w kolo

kolo mam zlozone na piascie SRAM 9.0 i sprzychach DT Competition

ostatnio kupilem sobie XM317 a stare kolo pojedzie do drugiego kompletu na szose

Alex Rimsa niestety nie znam

Watpie zeby od razu mozna bylo powiedziec ze u mavica sie przeplaca - jakos ich wyrobow , zwlszcza ze sredniej polki jest bdb i moim zdaniem lepsza od konkurencji. Ktos , kto mowi ze przeplaca za mavica pewnie nigdy go nie mial i stad taka opinia ;]

Co jeszcze mozecie powiedziec o AlexRims'ach ACE18 i Mavic'ach XM117 ? na razie, odnoszac sie do waszych wypowiedzi wychodzi najdrozsza opcja, a co z tymi tanszymi ? Kase to ja mam, ale tak jak juz pisalem w planie mam zakup innych czesci i na tym etapie kazda zlotowka jest wazna. Nie dostalem jeszcze odpowiedzi na temat przedniej piasty - Deore, Deore LX czy maszynowy Novatec ? Czy na przod wystarczy 32 szprychy przy mojej wadze 70-75 kg ? I jaki zaplot mi radzicie na przod i tyl.

Pozdrawiam.

No coz moze sie narazilem :)

Poki co moge powiedziec ze Mavic mnie nigdy nie zawiodl ;].

Deemaxy trzymaly sie pomimo wieku bdb , teraz mam D521 , 2 wlasciciel kola od 3 lat centrowane nie byly !. Zreszta reszta znajomych ktorzy jezdza tez zadowoleni. Ja z czystym sumieniem moge polecic.

A ja bede lepszy :razz:

Z przodu mam piaste Deore z Mavicem x221 (xm317), a z tyłu mam piaste Lx z Ace 18.

Ogolnie rzecz biorąc z obydwu jestem zadowolony. Mavic był drozszy o 20zł od Alexa. Mam wrażenie że Mavic lepiej hamuje - z przodu i z tyłu mam okładziny BBB ale fakt faktem ze inny zestaw hamulców. jedyne czego mi brakuje w x221 to ten rowerk pokazujący ile zostało obreczy - co jest w alexie. Patrzac po wyważeniu kół, miejscu spawu i ogolnie, myśle, że Mavic jest droższy ale lepiej wykonany. Moje nastepne obrecze to beda xm317 obie. To tyle odemnie :) Chyba ze do tej pory juz bede miec dwie tarcze lub jedna :D

Jakieś 3 tyg. temu zakupiłem przednie koło - Deore M510, DT Champion srebrne oraz Alex ACE18. Potrzebowałem jedynie w miare taniego koła (wiadomo - koła to nie wszystko <_<) które przynajmniej ten sezon przejedzie, czyli liczę jakieś 3500 - 4000 km. Powyższy zestawik kosztował 134 zł + 20 zaplecenie.

Po 120 km wnioski następujące:

1) koło cały czas proste - znaczy się jest w miare wytrzymałe, ważę 85 kg a pare razy już skoczyłem z półmetrowego murka.

2) piasta się dopiero dociera, więc nie ma co sprawdzać

Zastanawia mnie tylko jeden fakt, mianowicie jak się dobrze składam w zakręcie (tak z 45 stopni) słychać jak obręcz obciera o hamulce. Ale nie mam pojęcia czy to wina małej sztywności koła, czy amortyzatora.

Jeśli chodzi o piastę, to bierz Novateca. Kręci się rewelacyjnie, wyroby Shimano się nie umywają. Najlepiej przejdź się do jakiegoś sklepu i poproś o pokazanie LX i Novateca. Jak pokręcisz osiami będziesz wiedział o co chodzi. W zeszłym roku przejechałem na takiej w dwa miesiące 1500km bez objawów zużycia, w tym roku idzie do roweru żony, ja przesiadłem się na tarczę z przodu. Nawet jeśli padną łożyska to wymienisz je za kilka złotych, a odpadają problemy z kasowaniem luzów, kontrowaniem, smarowaniem itp.

roge, a sprawdze, sprawdze te piasty :030:.

Mysle ze juz wystarczajaco duzo uslyszalem opinii na temat jednych i drugich obreczy. Przy wyborze bede sie kierowal zasobami pienieznymi przy uwzglednieniu waszych wypowiedzi. Wydaje mi sie ze na przod pojdzie ACE18 ( 32 szprychy ) + piasta Novateca, a tyl Mavic XM317 + stara piasta Alivio.

Jezeli, ktos chce jeszcze cos dodac od siebie to piszcie bo zakupy planuje koncem kwietnia, poczatkiem maja, tak wiec nie spieszy mi sie :)

Pozdrawiam.

SONY to MAVIC

CANON to ALEXRIMS

Hehe, a może:

SONY TO MAVIC

PANASONIC TO ALEXRIMS...prawda jest taka, że u Mavica troche sie płaci(chodz nie tak dużo), ale naprawde obręcze są pierwsza klasa. Wg. mnie nie ma lepszej techniki, a raczej stopu aluminium od tego, co oni stosują, czyli Maxtal. Chodź w tej XM317 jeszcze nie obecny, to dalej jest bardzo sztywna i wytrzymała. Sam miałem(jeszcze mam, ale już wysyłam koło)X-221 i po 1000km nie zużyta wg. wogóle, jak sklep. Idealnie prościutka. Wszystko cacy. Może tak jak u Sony, płaci się za markę, ale jestem zwolennikiem także Sony, które to oferuje ponad przeciętną jakość. Bierzcie Sony i Canona do reki i porównajcie jak tam wszystko spasowane i wykonane :)

PS. Jakie rowerowo-foto-elektroniczne porówniania :)

fryta, a mozesz cos powiedziec o obreczy Alexa DH22 ? niestety na hamulec tarczowy nawet ten najtanszy i w miare dobry ( czyzby Alivio ? nie wiem nie jestem w tamacie) nie moge sobie pozwolic :), ale kiedys, moze. Sorki jezeli offtopicowo ale wezme v-ki Avida SD5 badz Sram 7.0, nie wspominajac o LX'ie na tyl i przod i klamkomanetkach Alivio.

Jeśli szukasz w miarę taniej i dobrej piasty przód to mam do opchnięcia w super stanie przednią Sram 9.0 32H z nieużywanym zaciskiem. Piasta ma przejechane niecałe 800km, jest na łożyskach maszynowych i świetnie się nadaje do Twojego stylu jazdy. Wymieniam ją tylko dlatego, że kupiłem o wiele lżejszą :) Cena 75zł + koszt wysyłki (mogę też załatwić taką nową ze sklepu po cenie promocyjnej 122zł (ze 150zł) bez zacisku :D )

dh22 jest troszkę innej konstrukcji od dh19 - ale parę osób z forum także sobie ją chwaliło.

Co do obręczy pod tarcze - pomyliłem się (niedoczytałem, że to nie ty o nich wspominałeś).

Żbika pomysł na piasty - popieram (używam srama 7,0)

Co do hampli, lepszą opcją będzie Avid (zmieniłem sramowskie, a dodatkowo 5,0 bardziej ceniłem od 7,0)

Żbika pomysł na piasty - popieram (używam srama 7,0)

Co do hampli, lepszą opcją będzie Avid (zmieniłem sramowskie, a dodatkowo 5,0 bardziej ceniłem od 7,0)

Co do piasty to dobilismy targu ze Zbikiem :). Hample Avidki ( kazdy mi je radzi ), co do obreczy jeszcze sie zastanowie - to zalezy od zasobnosci mojego portfela. Dzieki za rady :)

• 2 tygodnie później...

Ja miałem podobny dylemat (kupowałem koła do krosowego roweru - 28") i po zapoznanu się z opiniami kolegów zamówiłem dwa koła, które po świętach odbiorę:

- obręcze Mavica A319

- szprychy Championa

- piasty LX

Koła już czekają na odbiór, więc doczekać się nie mogę. Mam nadzieję że będę zadowolony z wyboru.

Przy okazji dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi w podjęciu decyzji.

Co jeszcze mozecie powiedziec o AlexRims'ach ACE18 i Mavic'ach XM117 ? na razie, odnoszac sie do waszych wypowiedzi wychodzi najdrozsza opcja, a co z tymi tanszymi ? Kase to ja mam, ale tak jak juz pisalem w planie mam zakup innych czesci i na tym etapie kazda zlotowka jest wazna. Nie dostalem jeszcze odpowiedzi na temat przedniej piasty - Deore, Deore LX czy maszynowy Novatec ? Czy na przod wystarczy 32 szprychy przy mojej wadze 70-75 kg ? I jaki zaplot mi radzicie na przod i tyl.

Pozdrawiam.

Moim zdaniem im więcej szprych, tym lepiej. Dużo nie zaoszczędzisz kupując 32 szprychy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...