FiDeK Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Witam, mam w rowerze hamulce Formula RX (oryginalne w cube LTD), niestety po ok 200km hamulce strasznie głośno pracują. Nie chodzi o to że piszczą jak w przypadku twardszych klocków, ale wydaja bardzo wyraźny pulsujacy dźwięk. Czy taka praca hamulców jest normalna dla tego zestawu? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Dźwięk który opisujesz jest podczas hamowania czy podczas np wchodzenia w zakręt?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FiDeK Napisano 31 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Dźwięk występuje podczas hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 31 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Jakie masz tarcze? Nie są skrzywione? Oryginalne tarcze formuli to straszne padło :< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszm7 Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 A nie jest tak, że oryginalne klocki Formuli po prostu strasznie głośno "chroboczą" podczas hamowania ? Ja miałem tą przypadłość, zmieniłem klocki na Unex Thermodissipator i nastała cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Druid Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Kolega wyżej ładnie to nazwał że chroboczą u mnie nie jest to głośne ale wyczuwalne na klamce. Możliwe że zmiana klocków pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FiDeK Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Postaram się nagrać, jak to brzmi i wrzucę na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deTem Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Jeżeli to oryginalne tarcze Formuli to "ten typ tak ma" - pewnie przez specyficzny układ dziurek albo coś takiego. U mnie przód radośnie chrobocze (czy jakkolwiek nazwać ten dźwięk), nawet po zmianie klocków. Tył natomiast, po wymuszonej zmianie tarczy na Avida G2, zdecydowanie przycichł. Co do siły hamowania - przód się poprawił, tył bez zmian, ale to akurat nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn2807 Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Generalnie temat juz byl zakladany. Osobisce go poruszalem. Tez mam cuba ltd tez mam rxy 2012r i ich pisk i taki specyficzny chrobot to.normalka. Musisz przywyknac, choc szczerze powiem ostatnio udalo mi sie tak wyregulowac hamulce, ze zero pisku i chrobotu. Tez uwazam, ze to po czesci wina klockow, naczy.tego, ze one nie maja stalej pozycji tylko ruszaja sie - nie sa przymocowane sztywno. Takze proponuje przywyknac. One maja hamowac, glownie hamowac. Znajomy ma rxy z 2011r i ma idetycznie. Zapomnialem dodac, ze nie ma co sie bawic w zmienianie klockow z fabryczbych organicznych na polmetaliki itp. pisk i chrobot taki sam, pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszm7 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Marcinn2807, a widzisz, u mnie zamiana na lepsze klocki pomogła piski i chrobotania ucichły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn2807 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 O widzisz.. To musze sprobowac. Dwoch moich znajomych zmienilo ibez rezultatow. Ile placiles za te klocki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszm7 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Dokładnie takie: http://allegro.pl/klocki-unex-thermodissipator-formula-r1-rx-mega-i2533498026.html w takiej samej cenie, sprzedawane są bez blaszek. A z aukcję nie mam nic wspólnego - żeby nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn2807 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 O dzięki wielkie. na pewno zmienie i zobaczymy co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylus Napisano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Witam, W rowerze Cube AMS 100 mam zamontowane hamulce Formula RX tarcze 180 przód i tył. Ogólnie działają bez zarzutu ale ostatnio przy wchodzeniu w zakręt przy dość szybkiej jeżdzie tylne hamulce zaczynają ocierać. Proszę o pomoc czym może to być spowodowane. ? Nie zauważyłem żadnych luzów na zacisku, czy też na piascie. Czy może mieć na to wpływ praca tylnego amortyzatora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylus Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Witam, W rowerze Cube AMS 100 mam zamontowane hamulce Formula RX tarcze 180 przód i tył. Ogólnie działają bez zarzutu ale ostatnio przy wchodzeniu w zakręt przy dość szybkiej jeżdzie tylne hamulce zaczynają ocierać. Proszę o pomoc czym może to być spowodowane. ? Nie zauważyłem żadnych luzów na zacisku, czy też na piascie. Czy może mieć na to wpływ praca tylnego amortyzatora ? Wygląda na to że problemem jest tutaj sztywność ramy. Takie info mam z serwisu Formula. Przeciążenia powodują ocieranie, trzeba przywyknąć ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.