Skocz do zawartości

[problem] Formula RX

FiDeK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam w rowerze hamulce Formula RX (oryginalne w cube LTD), niestety po ok 200km hamulce strasznie głośno pracują.

Nie chodzi o to że piszczą jak w przypadku twardszych klocków, ale wydaja bardzo wyraźny pulsujacy dźwięk.

Czy taka praca hamulców jest normalna dla tego zestawu?

Pozdrawiam.

Napisano

A nie jest tak, że oryginalne klocki Formuli po prostu strasznie głośno "chroboczą" podczas hamowania ? Ja miałem tą przypadłość, zmieniłem klocki na Unex Thermodissipator i nastała cisza.

Napisano

Kolega wyżej ładnie to nazwał że chroboczą ;) u mnie nie jest to głośne ale wyczuwalne na klamce. Możliwe że zmiana klocków pomoże.

Napisano

Jeżeli to oryginalne tarcze Formuli to "ten typ tak ma" - pewnie przez specyficzny układ dziurek albo coś takiego.

U mnie przód radośnie chrobocze (czy jakkolwiek nazwać ten dźwięk), nawet po zmianie klocków.

Tył natomiast, po wymuszonej zmianie tarczy na Avida G2, zdecydowanie przycichł.

Co do siły hamowania - przód się poprawił, tył bez zmian, ale to akurat nie przeszkadza.

Napisano

Generalnie temat juz byl zakladany. Osobisce go poruszalem. Tez mam cuba ltd tez mam rxy 2012r i ich pisk i taki specyficzny chrobot to.normalka. Musisz przywyknac, choc szczerze powiem ostatnio udalo mi sie tak wyregulowac hamulce, ze zero pisku i chrobotu. Tez uwazam, ze to po czesci wina klockow, naczy.tego, ze one nie maja stalej pozycji tylko ruszaja sie - nie sa przymocowane sztywno. Takze proponuje przywyknac. One maja hamowac, glownie hamowac. Znajomy ma rxy z 2011r i ma idetycznie.

Zapomnialem dodac, ze nie ma co sie bawic w zmienianie klockow z fabryczbych organicznych na polmetaliki itp. pisk i chrobot taki sam, pozdro.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

W rowerze Cube AMS 100 mam zamontowane hamulce Formula RX tarcze 180 przód i tył. Ogólnie działają bez zarzutu ale ostatnio przy wchodzeniu w zakręt przy dość szybkiej jeżdzie tylne hamulce zaczynają ocierać.

Proszę o pomoc czym może to być spowodowane. ?

Nie zauważyłem żadnych luzów na zacisku, czy też na piascie. Czy może mieć na to wpływ praca tylnego amortyzatora ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

W rowerze Cube AMS 100 mam zamontowane hamulce Formula RX tarcze 180 przód i tył. Ogólnie działają bez zarzutu ale ostatnio przy wchodzeniu w zakręt przy dość szybkiej jeżdzie tylne hamulce zaczynają ocierać.

Proszę o pomoc czym może to być spowodowane. ?

Nie zauważyłem żadnych luzów na zacisku, czy też na piascie. Czy może mieć na to wpływ praca tylnego amortyzatora ?

Wygląda na to że problemem jest tutaj sztywność ramy.

Takie info mam z serwisu Formula.

Przeciążenia powodują ocieranie, trzeba przywyknąć ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...