Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni]Epicon LO 120 mm

Rekomendowane odpowiedzi

Co powiecie na taki wariant epicona, bo zastanawiam się który spośród dostępnych wybrać. Tutaj w cenie ~~20 zł większej od najtańszj wersji na allegro dostajemy gratis pompkę co oszczędza nam wydatek na najtańszą pompkę ~~70 zł.

Głównie chodzi mi o skok, który wynosi 120mm. Jako że Gt avalanche 3.0, którą posiadam jest ramą trailową to nie sądzę, że były problem z geometrią. 120 w xc zresztą jak niektórzy twierdzą staje się standardem (ja swojego zdania nie mam). Podkładek do zmiany na 100 w zestawie nie ma i nie wiem czy jest to możliwe. Sprzedawca zapewnia, że jest to model 2011

Zapomniałem dać link !

Suntour EPICON LO TYLKO 1670 g 120mm POMPKA GRATIS (2523614648) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Przepraszam, zapomniałem o nawiasach w temacie, proszę moderatora o poprawę.

Niedawno kupiłem wersję LOD 2012. Jak dla mnie brak tej literki D byłby wielkim minusem, bo brak regulacji tłumienia powrotu to spory minus. Nie wiem jak tłumiki są ustawione fabrycznie, ale ja trochę zmieniałem to ustawienie żeby mi pasowało idealnie. Ja wolałbym kupić wersję LOD bez tej pompki - bez pompki da się obyć. Można dmuchnąć inną pompką z wężykiem albo węższą końcówką, a później lekko upuszczać powietrza. A jeśli chce się pompkę to można napisać na regionalnym forum rowerowym - na pewno takie jest - i od kogoś pompkę pożyczyć.

Nie spotkałem się jeszcze z Epiconem SF9 lub nowszym bez regulacji tłumienia powrotu. Ale warto by się upewnić. Szczególnie, że sprzedawca twierdzi, iż to model SF11, a ten miał czerwone, plastikowe pokrętło tej właśnie regulacji. Zaś zdjęcia pokazują model SF9, z pokrętłem metalowym.

na fotkach jest LOD...

Czyli jest to dobry wybór ? Nie ustępuje innym modelom w podobnych cenach, bez gratisowej pompki ? W sumie to 120 mm mogłoby być ciekawe.

Na dolnej goleni widać coś na wzór tych czerwonych pokręteł aczkolwiek jak już zauważyliście jest to srebrne, napisze do sprzedawcy, ale w opisie aukcji nie ma nic odnośnie tłumienia odbicia :whistling:

Chwila, Polek ! Przecież ty masz identyczne pokrętełko :)

Może ma fotkę tylko sf9 a sprzedaje sf11, czasem się ktoś pomyli ale nie dowiesz sie jak nie zadwonisz, pompka gratis to jak kolega już nawinął to żadna okazja ja swojego epicona dmuchnąłem raz ze 4 miesiące temu samochodową bez manometru i wszystko działa pięknie.

Co do ustawienia to istotnie można to samemu zrobić z tym że może być problem z gwarancją potem jak porzylukają że ktoś go rozkręcał.

Wydaje mi się że ustawiony na 120mm chyba lepiej pracuje,mniej podskakuje jakoś płynniej działa, porównałem sobie swojego 100mm z narzeczonej 120mm z tym że ona ma oś 15mm i jest sztywniejszy no ale nie testowłem ich zbyt długo dlatego tylko takimi spostrzeżniami mogę się podzielić

A mozesz napisac gdzie?

Właśnie tak piszesz, że nie allegro, ale to też racja, bo na stronach sklepowych są taniej wystawione, bo nie muszą płacić prowizji od allegro jako sklep.

Wracając do tego 120 to dostałem odpowiedzi od sprzedawcy :

Nie jestem alfą i omegą ,żeby znać się na kolorach pokręteł… Widelec jest dokładnie taki jak na zdjęciu. Pozdrawiam

Tak , jest to pokrętło tłumienia powrotu, pozdr

Jeszcze znalazłem coś takiego, ale używka : Manitou Black Elite 100mm 1902g RockShox Fox (2530444196) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

I wygląda na to, że zaliczyła szlif na lewym boczku :)

A inne epicony z allegro za te 560 są z 2012.

Wiesz co cena pewnie jeszcze do utargowania ale jak sobie kupisz nowego epicona to będziesz miał dwa lata gawrancji, wagę w granicach 1690g i myślę no i serwis będzie tańszy odrobinę także ja bym chyba brał epicona.

A co do gościa, oczywiscie że nie jest alfą i omegą skoro nie odróżnia tych modeli albo myśli że jak napisze iż amor jest nowszy rocznikowo to go szybciej sprzeda!

Witam!

Widzę że jest tu o moim sprzęcie ;) Nie namawiam , zrobisz jak uważasz. Mogę jedynie polecić zarówno Blacka , jak i Epicona. Jeśli masz pieniądze żeby dołożyć i zamierzasz jeździć dłuuugo na tym sprzęcie , warto. Zresztą sam będziesz wiedział najlepiej.

Mam jedynie pytanie do elton29. W którym miejscu pisałem gdzieś że amor jest nowszy ? Na naklejce widnieje napis Black Elite Fluid Flow , tak też napisałem w aukcji. Naklejki oczywiście oryginalne.

Mam jedynie pytanie do elton29. W którym miejscu pisałem gdzieś że amor jest nowszy ? Na naklejce widnieje napis Black Elite Fluid Flow , tak też napisałem w aukcji. Naklejki oczywiście oryginalne.

Chodzi mu o epicona, gdzie wyszło, że to co pisze sprzedawca i zdjęcia to dwie różne sprawy.

W każdym razie, mówicie że epicon. No cóż ciężko określić w jakim stanie jest ten black, ile był używany (co nam może powiedizeć użytkownik) i jakby się miał do epicona. Wiadomo porównujemy używkę do nówki z gwarancją, ale z używki mamy zaoszczędzone >200 zł co daje możliwość zamontowania przedniej hydrauliki :) A w przypadku epicona będzie używana bb5 no i na pompkę będzie trzeba dozbierać.

Co do tego zdania 'sam wiesz lepiej' to gdybym sam wiedział, nie byłoby tematu :)

Chodzi mu o epicona, gdzie wyszło, że to co pisze sprzedawca i zdjęcia to dwie różne sprawy.

W każdym razie, mówicie że epicon. No cóż ciężko określić w jakim stanie jest ten black, ile był używany (co nam może powiedizeć użytkownik) i jakby się miał do epicona. Wiadomo porównujemy używkę do nówki z gwarancją, ale z używki mamy zaoszczędzone >200 zł co daje możliwość zamontowania przedniej hydrauliki :) A w przypadku epicona będzie używana bb5 no i na pompkę będzie trzeba dozbierać.

Co do tego zdania 'sam wiesz lepiej' to gdybym sam wiedział, nie byłoby tematu :)

Ah ten brak edycji...

Poza tym czy 70 zł (z przesyłką) za używany bb5 zacisk + klamkę tektro (klocki ~~90%..) to dobra cena ? Bo chyba tańszej alternatymy na tarcze co by działała nie znalazłem.

Na co ja liczyem ;p

http://allegro.pl/show_item.php?item=2507019332

Zreszta nie dam rady sobie nabic punktow na koncie juniorskim bo na takim zakupy na jednej aukcji ine moga przekraczac 500 zl o czym sie przekonalem. Ale wracajac do epiconow to bralbym jak najtansza mozliwa oferte nie koniecznie allegro. I biore tez pod uwage tego blacka jednak musialbym miec wiecej informacji i jakiejs zachety :)

Cóż mogę napisać o Blacku. Luzów nie ma , serwisu nie wymaga. Pracuje płynnie. Jestem drugim właścicielem amortyzatora , poprzednim był znajomy. Sztywność naprawdę super , niektórzy używają tych amortyzatorów do streetu/dirtu czy pieron wie jeszcze czego. Długo na nim nie jeździłem a teraz rower stoi nieużytkowany jakiś czas ( złożyłem rower na zbyt małej ramie , i aktualnie zmieniam cały set ). Tyle mogę napisać od siebie. Jak coś to wal PW o jakieś szczegóły.

Nie zmieniałbym go , ale marzy mi się Reba :wub:

Właśnie przeglądałem strone suntoura i okazało się, że nie ma modelu 2012 na 26 " ! Chyba, że coś gdzieś ukryli... oraz design jest zupełnie inny od '11, bo właśnie taki rocznik mają wszystkie te widełki na allegro, nawet te zastrzegane o roku 2012 ! Nie wspominając o tych ze srebrnym pokrętłem, bo to już nie wiem jaki model, a jednak mam - 2008 najwyżej, bo epicony od suntoura występują w 2011 najnowszej wersji na 26", a poprzednia jest dopiero w 2008, z czego w 2009 nie ma nawet widelców do xc.

No to obalamy powyzszy post z stekiem bzdur...

Są Epicony 2012 na 26"http://www.srsuntour-cycling.com/index.php?screen=sh.product_series&tnid=3169

Są 2009 które są identyczne jak 2010;P http://www.srsuntour-cycling.com/index.php?screen=sh.product_series&tnid=2145

2011 ma inne pokrętło, środka nie znam ale pewnie taki sam: http://www.srsuntour-cycling.com/index.php?screen=sh.product_series&tnid=2829

jak ktos nie wie w 2008 były czarne lagi:) http://www.srsuntour-cycling.com/index.php?screen=sh.product_series&tnid=1590

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...