Skocz do zawartości

[Pedały] LOOK CZY TIME?

Gibas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję wymianę pedałów na typowo szosowe. Który system polecacie i dlaczego - LOOK, TIME a może SHIMANO?

Ograniczenia budżetowe zmuszają do skupienia się raczej w dolnej granicy(do 300pln).

Co sądzicie o następujących modelach:

LOOK KEO

TIME XEN lub RXS

Shimano 5700

Witam,

Planuję wymianę pedałów na typowo szosowe. Który system polecacie i dlaczego - LOOK, TIME a może SHIMANO?

Ograniczenia budżetowe zmuszają do skupienia się raczej w dolnej granicy(do 300pln).

Co sądzicie o następujących modelach:

LOOK KEO

TIME XEN lub RXS

Shimano 5700

Cześć,

Jako użytkownik pedałów SH 5700 mogę je śmiało polecić :)

Co prawda są to moje pierwsze "SPD-y" ... Jak na razie (kilka miesięcy ledwie) nie znalazłem w nich żadnych minusów. Kręcą się gładko, sprężyna umożliwia szeroką regulację. Podparcie jest naprawdę szerokie i bardzo wygodne. Używam ich na razie z żółtymi blokami z paczki. Jedynie wytrzymałość bloków mnie drażni. O ile podczas jazdy nic im się nie dzieje to podczas zwykłego postawienia nogi przy światłach zostawia widoczne ślady na plastiku. Mimo wszystko jestem z nich bardzo zadowolony !

O który model LOOK keo Ci chodzi?

Mój znajomy używał KEO EASY -> strasznie łatwo je zniszczyć... pękły raz przy opieraniu roweru, drugi przy upadku z zerową predkością. Za to bloki są trwalsze. Nie ścierają się tak szybko jak SHIMANOwskie.

KEO CLASSIC są z kolei chyba niezniszczalne.

Plus do bloków LOOKa są dostępne gumowe nakładki ochronne.

Ja wybrałem 5700 z powodu ceny i wyglądu tak naprawdę... no i może dla tego że do niedawna była to grupa Ultegra ;P

To potraktuj jako "pierwszość". Looki mają bardzo kiepskie łożyskowanie i dostają luzów. Korpus jest z plastku (fachowo nazywany kompozytem :) ) i łatwo go uszkodzić, szczególnie przy kontakcie z ziemią. Mam z tymi pedałami styczność na co dzień. Look to badziew i marnej trwałości, bez względu na model.

Jeśli nie zależy ci na "prowyglądzie" szosowym kup pedały mtb spd. W praktyce nie ma właściwie żadnych przeciwskazań by tak zrobić. Zyskujesz dwustronny mechanizm wpięcia, metalowy blok o dużo większej trwałości niż plastik szosowy. Buty są bardziej uniwersalne i łatwiej w nich chodzić.

Mówiąc dyskomfort pewnie chodziło o mały punkt podparcia , no i stopa na dłuższych wypadach się może bardziej meczyć , zależy to jeszcze od butów . Ja używam pedał shimano 6700 , cenowo chyba 360 zł ? Ale 5700 są praktycznie takie same , i tańsze , naprawde dobre pedały , jeżeli chodzi o bloki , to wystarczy nieco dbać , i nie łazkikować za wiele w nich . przejechałem w moich ( żółte) z 8 tys km i nadal nadawają siędo jazdy gdzie moj kolega klubowy przy tym samym przebiegu wymieniał bloki już dwukrotnie , tak że mam punkt odniesienia .

Co do pedałów Time , wiem , że RXS Carbon są dobrymi pedałami , wykonane z carbonu , bardzo lekkie , ogolnie tajmy mają bardzo fajne bloki z takim metalowym bloczkiem po środku , ktory wydłuża życie bloków . Co do zwykłych RXS nie karbonowych , to nie wiem , ale zapewne takie same rak carbonowe , tylk owykonane z innego materiału , moga byc ( nie wiem) delikatnie cięższe . Bloki takie same są .

Looka też nie polecam , bo to plastiki , no chyba że wyższe carbonowe modele ( chociaż nie wiem no ale cena troche mowi sama za siebie) bloki w lookach raczejsłabe , jezdziłem kiedyś w miche 502 z blokami w systemie looka ( chyba tak) to strasznie słabe , szybko się niszczyły , pedałka też raczej do najmocniejszych nie nalezały ,no i strasznie ciężkie były te miche .

Co do dyskomfortu to erico opisał to dokładnie. Do tej pory jeździłem w butach raczej marnej jakości(jeśli o jakości jakiejkolwiek można mówić).

Czytając wasze wpisy LOOKa sobie daruje. Jako że lubię czasem eksperymentować to chyba pomyślę nad RXS. Cenowo są zbliżone do 5700. Dam znać jak się sprawują po kilku km.

Dziękuję za opinię

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Dziś po pierwszej próbie generalnej nowego zakupu muszę powiedzieć, że różnica jest duża w porównaniu do SPD. Zalety TIME RXS to:

Większa powierzchnia styku daje dużo lepsze przeniesienie siły

Wymusza nieco inny kont w stosunku do podłoża

Chodzi bardzo gładko

Nie obraca się na lewą stronę co ułatwia wpinanie

Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...