Skocz do zawartości

[rower] Marki godne zaufania

semy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam właśnie rowerów, głownie holenderskich i aż tak bardzo się na tym nie znam i jedyne czym się kieruję to marka + wygląd, bo wierzę że za marką stoi solidna jakość. No plus wymiary, które doradziliście mi tutaj na forum.

Wydaje mi się, że fajnie by było mieć jakąś listę cenionych marek, która to lista takim osobom jak ja - czyli z małą wiedzą na temat świata rowerów, pomogłaby w rozglądaniu się za dobrym rowerem.

Myślę, że postać: Marka - typ rowerów - krótki opis, albo od razu kategoriami.

Gazelle - rowery holenderskie / miejskie - Znana holenderska firma http://pl.wikipedia.org/wiki/Gazelle_(rower)

Batavus - rowery holenderskie / miejskie - http://pl.wikipedia.org/wiki/Batavus

Union - rowery holenderskie / miejskie - <na razie nie znalazlem linka>

Sparta - rowery holenderskie / miejskie - <na razie nie znalazlem linka>

Unibike - na pewno MTB - Polska firma mój ma prawie 10 lat i się bardzo dobrze trzyma

Mam jeszcze kilku innych producentów, których nie rozpoznaje i chętnie dowiedziałbym się czy produkują porządne rowery.

KTM (znalazłem jakiś holender tej firmy, ale nie wiem czy to holenderskie czy polskie), Pegasus, Koga Myiata

Ps. Kolory zawsze pozwalają latwiej znaleźć to czego szukamy :)

Napisano

Myślę że nie ma czegoś takiego jak Marka godna zaufania bo wiekszość producentów rowerów produkuje rowery w dużym zakresie cenowym i ten najtańszy to zazwyczaj jest typowy makrokesz albo coś minimalnie lepszego a najdroższy może być super maszyną za 20k złotych. Niestety trzeba się znać na osprzęcie - marka nie ma większego znaczenia.

Napisano

A ja myślę, że niektóe marki są bardziej godne zaufania niż inne. Np u Gazelle nie znajdziesz roweru na wolnobiegu, u polskich producentów całe zatrzęsienie.

Najtańsze modele u Gazelle to proste rowery na stalowej (ale dobrze wykonanej) ramie z jedynie podstawowym wyposażeniem - rowery proste ale solidne.

Najtańsze modele u największego polskiego producenta niewiele różnią się od rowerów z supermarketu.

Dużo zależy od polityki firmy. Niektóre firmy nie produkują badziewia. Inne produkują wszystko, badziewie jak i sprzęt z najwyższej półki (daleko nie szukając - Shimano).

Jeśli chodzi o holenderskie marki to pominąłeś Koga (www.koga.nl). To luksusowa marka, ale i bardzo dobre rowery. Ceny maja jednak wysokie (producja ręczna w Holandii) nawet jak na holenderskie warunki. Mało kto w Polsce pozwoli sobie na tak drogi rower.

Stronę internetową każdej z wymienionych firm znajdziesz pod www.[nazwa-marki].nl

Napisano

Moja mama kupiła rower miejski firmy Brennabor istniejącej od 1892, firma która również produkowała samochody :)

Dobrze wykonany, dobrze się sprawuje.

Napisano

Myślę że nie ma czegoś takiego jak Marka godna zaufania bo wiekszość producentów rowerów produkuje rowery w dużym zakresie cenowym i ten najtańszy to zazwyczaj jest typowy makrokesz albo coś minimalnie lepszego a najdroższy może być super maszyną za 20k złotych. Niestety trzeba się znać na osprzęcie - marka nie ma większego znaczenia.

No to może coś w ten deseń:

<Marka> - <typy z których jest firma znana np. holendry, MTB itp.> - <link/którki opis co to za firma, skąd itp.>

Niska półka cenowa - Słabe

Średnia półka cenowa - Średnie

Wysoka półka cenowa - Dobre

Ostatnio interesowałem się tylko holenderskimi/miejskimi i szczerze powiedziawszy nikt złego słowa na Gazelle/Batavus/Sparta nie pisał. Wszyscy zachwalali, więc jednak wydaje mi się, że marka też jest ważna. Tak jak Burak pisał. Są firmy, które składają z wszystkiego, a z kolei inne nawet tańsze modele mają dobre.

Ogólnie to jest chyba bardziej ogólny problem. Obecnie jak chcesz kupić cokolwiek od MP3, przez rower, komputer, samochód, kosmetyk, cokolwiek, to trzeba spędzić godziny czytając różne recenzje, opisy, opinie itp. Wszystko jest w internecie, problemem jest tylko czas i jak to znaleźć. Nie wiem czy większość jest podobnego zdania, ale ja jak mam iść do sklepu i pytać się sprzedawcy, co mi poleca, to zawsze mam wrażenie, że sprzedawca chce mi sprzedać jak najdroższy towar. Trzeba się dość dobrze znać, czy to na sprzęcie, czy to na ludziach (to może jest nawet bardziej przydatne), żeby wyłapać, czy ktoś nas wkręca w najdroższe, czy naprawdę chce pomóc i się zna.

Z doświadczenia, jak szukałem różnych rzeczy, to koniec końców widzę, że często kieruję się marką. Fakt czasami jeden producent produkuje tani badziew, ale za to bardzo dobre ekskluzywne rzeczy, ale właśnie takie informacje byłby mi najbardziej potrzebne jak czegoś szukam.

Np. Chcę szybko kupić np. pendrive. To co mi ktoś doradzi? Patrz na wielkość, prędkość odczytu, prędkość zapisu - techniczny stuff i na marki - Kingstone - tanie są wolne, Corsair - ma dobre szybkie, GoodRam - jest ogólnie tani, wiecej marek nie pamietam... I tak naprawdę na sam początek wystarczy mi informacja o markach, potem mogę się zagłębiać w askpekty dziedzinowe. Po co mi informacja, że model Kingstone Traveler jest dobry ale tani jest wolny, albo Corsair Voyager jest szybki... To już sobie sam obczaję jak już przefiltruje cały wór pod kątem marki, i jak już będę miał 30 konkretnych modeli z tysiąca dostępnych, to zacznę czytać dokładniej.

Może jak będę miał chwilę wolnego czasu to napiszę jakiś skrypt do tego typu sondy.

1. Wybierasz markę z listy zdefiniowanych

2. Wybierasz czy ogólnie robi wszystkie produkty dobre, - skala 1-5 - podobno skala 1-5 jest najlepsza, tak jacyś naukowcy stwierdzili :)

2.1 Jeśli nie robi ogólnie wszystkiego dobrze to 3 kategorie jak wyżej i przy każdej też skala 1-5.

np. Niska półka cenowa - Bardzo słabe/Słabe/Średnie/Dobre/Bardzo dobre

Co o czymś takim myślicie? Mi osobiście wydaje się, że ułatwiłoby to znacznie skoncentrowanie się na określonych grupach produktów. Oczywiście rozumiem, że to podejście ma wady - olewamy jednostkowe dobre produkty jakiegoś producenta, no ale jak już ktoś chce tak dokladnie szukać, to będzie siedział ten tydzień na forach i czytał...

Sorry, ze tak się rozpisałem :) Mam nadzieję, że ktoś to wszystko przeczyta i wyrazi swoją opinię.

• 2 miesiące temu...
Napisano

No szkoda, że nikomu nie chciało się przeczytać i odpowiedzieć. Zatem projekt umarł w butach.

No to może coś w ten deseń:

Ostatnio interesowałem się tylko holenderskimi/miejskimi i szczerze powiedziawszy nikt złego słowa na Gazelle/Batavus/Sparta nie pisał. Wszyscy zachwalali, więc jednak wydaje mi się, że marka też jest ważna. Tak jak Burak pisał. Są firmy, które składają z wszystkiego, a z kolei inne nawet tańsze modele mają dobre.

Ogólnie to jest chyba bardziej ogólny problem. Obecnie jak chcesz kupić cokolwiek od MP3, przez rower, komputer, samochód, kosmetyk, cokolwiek, to trzeba spędzić godziny czytając różne recenzje, opisy, opinie itp. Wszystko jest w internecie, problemem jest tylko czas i jak to znaleźć. Nie wiem czy większość jest podobnego zdania, ale ja jak mam iść do sklepu i pytać się sprzedawcy, co mi poleca, to zawsze mam wrażenie, że sprzedawca chce mi sprzedać jak najdroższy towar. Trzeba się dość dobrze znać, czy to na sprzęcie, czy to na ludziach (to może jest nawet bardziej przydatne), żeby wyłapać, czy ktoś nas wkręca w najdroższe, czy naprawdę chce pomóc i się zna.

Z doświadczenia, jak szukałem różnych rzeczy, to koniec końców widzę, że często kieruję się marką. Fakt czasami jeden producent produkuje tani badziew, ale za to bardzo dobre ekskluzywne rzeczy, ale właśnie takie informacje byłby mi najbardziej potrzebne jak czegoś szukam.

Np. Chcę szybko kupić np. pendrive. To co mi ktoś doradzi? Patrz na wielkość, prędkość odczytu, prędkość zapisu - techniczny stuff i na marki - Kingstone - tanie są wolne, Corsair - ma dobre szybkie, GoodRam - jest ogólnie tani, wiecej marek nie pamietam... I tak naprawdę na sam początek wystarczy mi informacja o markach, potem mogę się zagłębiać w askpekty dziedzinowe. Po co mi informacja, że model Kingstone Traveler jest dobry ale tani jest wolny, albo Corsair Voyager jest szybki... To już sobie sam obczaję jak już przefiltruje cały wór pod kątem marki, i jak już będę miał 30 konkretnych modeli z tysiąca dostępnych, to zacznę czytać dokładniej.

Może jak będę miał chwilę wolnego czasu to napiszę jakiś skrypt do tego typu sondy.

1. Wybierasz markę z listy zdefiniowanych

2. Wybierasz czy ogólnie robi wszystkie produkty dobre, - skala 1-5 - podobno skala 1-5 jest najlepsza, tak jacyś naukowcy stwierdzili :)

2.1 Jeśli nie robi ogólnie wszystkiego dobrze to 3 kategorie jak wyżej i przy każdej też skala 1-5.

np. Niska półka cenowa - Bardzo słabe/Słabe/Średnie/Dobre/Bardzo dobre

Co o czymś takim myślicie? Mi osobiście wydaje się, że ułatwiłoby to znacznie skoncentrowanie się na określonych grupach produktów. Oczywiście rozumiem, że to podejście ma wady - olewamy jednostkowe dobre produkty jakiegoś producenta, no ale jak już ktoś chce tak dokladnie szukać, to będzie siedział ten tydzień na forach i czytał...

Sorry, ze tak się rozpisałem :) Mam nadzieję, że ktoś to wszystko przeczyta i wyrazi swoją opinię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...