Piotrek111 Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Witam Nie dawno nada żyła mi się okazja kupna roweru polskiej firmy Active Fire. Rowerek jest podwójnie amortyzowany, amortyzator tył olejowy, stery 1" napęd 3x7 Shimano. Myślałem żeby go dorwać dla swojej piękniejszej połówki do spokojnej jazdy po leśnych ścieżkach, mieście i polniakach. Bez szaleństw. I tu pytam Was o zdanie. Czy opłaca się? Ile może to wytrzymać? Załączam fotkę dla podglądu: EDIT: poprawiłem błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Tył owszem ale przód nie wygląda na "olejowy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 A jakie zdanie o nim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nash Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Może być do zjeżdżania z krawężników. I nie żartuję. Przedni widelec albo jest wbity albo ktoś miał zryte poczucie humoru że wsadził go do fulla. Rama za słaba żeby jeździć na nim po górach 700m.n.p.m +. Powoli po polniakach spoko. Gdybyś podał cenę to byś się dowiedizał czy się opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Cena do 400 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nash Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Cena do 400 zł. To bierz nie pytaj o nic ;D Sam bym go wziął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 30 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 A ja jestem zdania, żebyś tego czegoś nie kupował. Przedni "amor" to XCU od Suntoura bodajże (wsadzany do makrokeszy) - coś co jest cieżkie i zachowuje się jak sztywniak i bynajmniej nie jest "wbity" jak ktoś sugerowal. Ten typ tak ma. Rower będzie ciężki, mało komfortowy i niebezpieczny dla zdrowia.. Do tego ta główka na 1".. no i rozmiar ramy? Wygląda na duży - czy aby Twoja luba jest aż tak wysoka? Poza tym rowery active to markeciaki sprzedawane chyba w makro.. Uważam, że na start lepiej rozglądnąć się nawet za sztywniakiem, który będzie stanowił bazę do rozbudowy. Nie pchać się w tarcze, fulla i inne tego typu pseudo-wynalazki, które w tej cenie nie mogą działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Dzięki Qba za tak wyczerpującą wypowiedź. Moja luba ma 175 cm wzrostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 30 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Moja luba ma 175 cm wzrostu Nie wiem ile ta rama ma cali i jaki przekrok, ale znając już z autopsji problemy doboru ramy dla płci kobiecej - jest to dosyć trudna sprawa. Przy tym wzroście celowałbym w ramę koło 17 - 17,5 cala. Dobrze gdybyście mieli okazję przymierzyć się do roweru. Myślę, że na jazdę jaką opisałeś- sztywna rama, v-ki, i jakieś lekkie oponki o wyższym profilu z niskim ciśnieniem pozwolą na zachowanie komfortu przy jednocześnie stosunkowo niskiej wadze. Warto też dodać, że sam serwis będzie wyjątkowo prosty, czego nie można powiedzieć o serwisowaniu takiego "fulla" z Twojego pierwszego postu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Dzięki Qba za taką wyczerpującą odpowiedź. Z tą sztywną ramką będzie rowerek w sam raz. Pozdrawiam i dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nash Napisano 30 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Mam na imię Wacław... Cena jakość jak na rower "do sklepu" bardzo dobra. Jak dla lubej i to do dłuższego użytkowania to rzeczywiście nie nadaje się. Szkoda że szczegóły ujawniłeś dopiero później bo wyszedłem na głupka. Jednakże wciąż bym go brał, szrot to jednak szrot i tak samo się go użytkuje. Zajechać ze 2-3 km do sklepu i nie trzeba się cackać z zapięciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek111 Napisano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Racja Nash. Zrezygnuję z tego zakupu. Ogólnie rama jak na fula wydaje mi się za wiotka. I te stery 1".. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.