Skocz do zawartości

[czyszczenie] Czym umyć ramę roweru szosowego

niko23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam specjalny środek z woskiem do mycia aut, ale nie jestem pewien czy to dobry pomysł w stosunku do rowerku, bardzo bym prosił o pomoc.

Jeszcze jedno pytanko, czy w internecie znajduje się jakiś kompletny poradnik co do konserwacji roweru szosowego (mycie, smarowanie, itp.) i czy ten http://www.rajubikes.pl/smarowanie.htm jest dalej aktualny co do mojej kochanej kolareczki. Serdecznie dziękuje i pozdrawiam

Napisano

Ja myje zwykłym szamponem samochodowym z marketu (bez wosku), ew płynem do naczyń, potem ramę woskuję woskiem Collinite 476s. Polecam.

Co do twojego środka, na pewno myjąc nim nic nie zapsujesz :P

Napweno nie niszczy smaru w pancerzach czy w piastach bardziej niż płyn do mycia naczyń. Kosmetyki samochodowe dobrze usuwają zabrudzenia drogowe

Napisano

Do wiekszych zaprodzen plyn do garow starczy jak sie patrzy:-) Potem tylko przejechac byle woskiem i cacko az sie blyszczy :-)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Bardzo dobrze się sprawdza płyn do mycia silników np DIMAR (tylko uwaga on jest bardzo mocny !) lub magillo (chyba tak się pisało). Magillo jest słabszy i pryskany wystarczy spryskać ramę i odczekać kilka minut później spłukać wodą, taki śodek można kupić za 13 zł w sklepie chemicznym i gwarantuje, że dobrze wyczyści :) Oczywiście to stosuj jeżeli masz taki większy brud np w starej szosówce :D

Napisano

woskowac rower :icon_confused: he he to przesada...

W dniu 14.08.2012 o 18:13, TrzecieKolo napisał:
łyn do naczyń widzę rządzi ;) Ja też używam, nieśmiertelny Ludwik.
dokłądnie tak :thumbsup:
Napisano

Do ramy szampon z woskiem z TESCO z 4 złote. Płyn do mycia naczyń jest za ostry do lakierów i usuwa powłokę po poprzednim woskowaniu ramy. po wytarciu do sucha jakaś pasta lub wosk do polerowania i jak nowy(albo lepiej niż jak był nowy)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.