Skocz do zawartości

[czyszczenie] Czym umyć ramę roweru szosowego

niko23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam specjalny środek z woskiem do mycia aut, ale nie jestem pewien czy to dobry pomysł w stosunku do rowerku, bardzo bym prosił o pomoc.

Jeszcze jedno pytanko, czy w internecie znajduje się jakiś kompletny poradnik co do konserwacji roweru szosowego (mycie, smarowanie, itp.) i czy ten http://www.rajubikes.pl/smarowanie.htm jest dalej aktualny co do mojej kochanej kolareczki. Serdecznie dziękuje i pozdrawiam

Ja myje zwykłym szamponem samochodowym z marketu (bez wosku), ew płynem do naczyń, potem ramę woskuję woskiem Collinite 476s. Polecam.

Co do twojego środka, na pewno myjąc nim nic nie zapsujesz :P

Napweno nie niszczy smaru w pancerzach czy w piastach bardziej niż płyn do mycia naczyń. Kosmetyki samochodowe dobrze usuwają zabrudzenia drogowe

• 2 tygodnie później...

Bardzo dobrze się sprawdza płyn do mycia silników np DIMAR (tylko uwaga on jest bardzo mocny !) lub magillo (chyba tak się pisało). Magillo jest słabszy i pryskany wystarczy spryskać ramę i odczekać kilka minut później spłukać wodą, taki śodek można kupić za 13 zł w sklepie chemicznym i gwarantuje, że dobrze wyczyści :) Oczywiście to stosuj jeżeli masz taki większy brud np w starej szosówce :D

Do ramy szampon z woskiem z TESCO z 4 złote. Płyn do mycia naczyń jest za ostry do lakierów i usuwa powłokę po poprzednim woskowaniu ramy. po wytarciu do sucha jakaś pasta lub wosk do polerowania i jak nowy(albo lepiej niż jak był nowy)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...