cezarypioro Napisano 28 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Witam, przymierzam się do zakupu kasku. Mój wybór padł na: UVEX XP CC z tego względu, iż jest całkiem dobrze wypada kolorystycznie (względem mojego stroju i roweru) i dają gratis okulary. Co możecie o nim powiedzieć? Czy to będzie dobry wybór? Jeżdżę w 75% szosą. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BananaMuffin Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Myślę, że każdy kask to dobry wybór. Jeżeli ma się się dylemat pt "kupić, nie kupić". Sam mam kask Uvexa - Xenova GT (podobny przedział cenowy). Jestem zadowolony, lekki, wygodny w środku. Na pewno też ta "owijka" na pasek pod brodą jest dużo bardziej wygodnym rozwiązaniem, niż w kaskach bez. Co do oferty z okularami, to mogę doradzić Ci, byś zorientował się dokładnie jakie to są okulary. Bo być może ktoś inny w swojej ofercie będzie miał identyczny kask, w podobnej cenie z "lepszymi" okularami. Ja jak kupowałem swój kask, to też był w promocji z okularami. W jednym sklepie powiedzieli mi, że są to jakieś dziecięce okularki (chyba najtańsze jakie mieli w sprzedaży). W innym jeszcze inne, droższe. W trzecim jeszcze droższe . W końcu kupiłem tam gdzie okulary dołączone gratis, wychodziły "drożej" niż sam kask . Później je sprzedałem . Przed kupnem kasku dobrze jest go przymierzyć, by się upewnić czy będzie nam pasował. Jak nie masz takiej możliwości, to chyba pozostaje Ci zakup w ciemno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezarypioro Napisano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Dzięki za odpowiedź. W ciemno właśnie nie chciałbym kupować, dlatego szukam produktów w sklepach w Warszawie. Z tego co się doczytałem to są to okulary UVEX z grupy Performance lub Venum.. Zobaczymy w sklepie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUBATRIX Napisano 30 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Ale UVEX się ceni No ale jest gratis... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezarypioro Napisano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Kurcze... Oglądałem go dzisiaj i szczerze powiedziawszy wygląda bardzo młodzieżowo.. Może "stary" nie jestem, ale jakoś dziwnie bym się w nim czuł. A o tym coś możecie powiedzieć? Niby gratisu nie ma, no ale już trudno.. http://wkreceni.pl/kask-rowerowy-giro-monza-o_l_87_422.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUBATRIX Napisano 30 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Ten giro to już dużo lepszy wybór niż to badziewko uvexa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0rdeczka Napisano 30 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Dokładnie, te Giro był w Lidlu za 60 zł pod inną nazwą. Bardzo fajne kaski.Ciekawe czy podczas wypadku dużą różnicę zrobi to czy to jakiś giro za 300 czy mój Joker za 60 z decathlonu No dobra, u mnie czuć tani plastik i styropian pod spodem .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 31 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 wiekszosc kaskow jest z tego samego materialu robiona, wiec roznicy nie ma pod warunkiem ze oba sa wykonane w technologii Inmolding co oznacza ze "styropian" jest wtryskiwany bezpośrednio d formy w ktorej lezy plastikowa skorupka:) dzieki temu przy glebie nie rozpada sie tak szybko na kawalki. Różnice to, chłodzenie, waga, ochrona przed owadami itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BananaMuffin Napisano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Ten giro to już dużo lepszy wybór niż to badziewko uvexa. Muszę się zapytać; co w tym Giro takiego "dużo lepszego", a co w Uvexie takiego "badziewiastego"? Ma więcej otworów wentylacyjnych, ale czy to wszystko? Dokładnie, te Giro był w Lidlu za 60 zł pod inną nazwą. Bardzo fajne kaski. Prawda jest taka, że tego czy "te" Giro były sprzedawane w Lidlu pod inną nazwą, to ani Ty, ani nikt na tym forum (i nie tylko) nie wie. To, czy faktycznie kaski sprzedawane w Lidlu są kaskami Giro, czy Cratoni, wiedzą ludzie z Lidla i z firm produkujących dane kaski, którzy zawarli między sobą umowę. A to jest tajemnicą handlową. To, że dany kask wygląda tak samo, i pochodzi z tej samej fabryki, nie oznacza, że musi być tym samym produktem! Można użyć np: tańszego materiału, i tym sposobem mamy podobnie wyglądający kask wyprodukowany w tej samej fabryce, który nie jest już tym samym produktem. Kupując swój kask, też myślałem o Giro. Bo mi się podobał. Ale jak zobaczyłem, że w środku ten plastikowy pasek, który "ściąga się" pokrętłem z tyłu by dopasować (docisnąć) do głowy, był dosłownie goły, a w Uvexie Xenova (podobna cena) był wyłożony gąbką. Cienką bo cienką, ale zawsze. No i miał owijkę na pasek pod brodą. To wiedziałem, że kasku Giro nie kupię. Ostatecznie kupiłem Uvexa Xenova GT (matowy "lakier"), bo mi się podobał i uważam, że był wygodniejszy od kasku Giro, który przymierzałem. W dodatku Uvex dawał okulary gratis. A okulary, to nie tylko lans, ale wygoda i ochrona. Chronisz oczy przed wiatrem. A latem dodatkowo przed owadami. Kilka razy zdarzyło mi się oberwać z robala. Gdybym nie miał okularów, to bym oberwał prosto w oko, a tak robal się tylko odbił od soczewki. Nie będę się upierał przy Uvexie. Każdy kask, w którym będziesz czuł się dobrze będzie dobrym zakupem. A jeżeli dostaniesz jakieś gratisy, to zakup będzie lepszy . In-mold jest ważny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.