silverbydgoszcz Napisano 28 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Witam, chcialem prosic o informacje, czy w tanim rowerku (12-16'') dla dziecka przy hamulcach szczekowych istnieje mozliwosc takiego wyregulowania hamulcow zeby 3-4 latek nie mial problemu z wciskaniem klamki hamulca. Co ewentulanie musialbym zmienic zeby hamulce dzialaly lzej? Dodam jeszcze ze na widelcu nie ma mozliwosci zamontowania hamulcow v-brake. Przepraszam ze to tendencyjne pytanie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 28 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Wszystko regulujesz długością (naprężeniem) linki (przykręcasz przy szczękach z większym lub mniejszym naprężeniem). Ale jest to skórka za wyprawkę - mocniejsze naprężenie (klocki bliżej rafki) wymaga mniejszego ruchu klamką, a mniejsze większego ale czuć jakby mniejszy opór. W zamian za walory doznaniowe uzykujesz efekt przeciwny do zamierzonego - 4 latek dociągnie bez oporu klamkę do końca ale nie wyhamuje przed przeszkodą. Ja bym ustawił tak żeby było bezpieczniej i nauczył 4 latka korzystać z torpedo - działa zawsze, dobrze i chyba nogą to każdy czterolatek będzie w stanie przyhamować. Dla trzy latka rower jest jeszcze czymś zbyt skomplikowanym i powinien jeździć w przyczepce/foteliku (źródło: angielska ksiązka do nauki jazdy na rowerze "Cyclecraft") Wiem że dla każdego rodzica jego dziecko jest wysoce uzdolnione, ale radził bym pójść za radą Anglików, którzy mają dość dobre rezultaty w edukacji rowerowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silverbydgoszcz Napisano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Wszystko regulujesz długością (naprężeniem) linki (przykręcasz przy szczękach z większym lub mniejszym naprężeniem). Ale jest to skórka za wyprawkę - mocniejsze naprężenie (klocki bliżej rafki) wymaga mniejszego ruchu klamką, a mniejsze większego ale czuć jakby mniejszy opór. W zamian za walory doznaniowe uzykujesz efekt przeciwny do zamierzonego - 4 latek dociągnie bez oporu klamkę do końca ale nie wyhamuje przed przeszkodą. Jasne rozumiem, probowalem ale sytuacja wyglada dokladnie tak jak piszesz. Ja bym ustawił tak żeby było bezpieczniej i nauczył 4 latka korzystać z torpedo - działa zawsze, dobrze i chyba nogą to każdy czterolatek będzie w stanie przyhamować. Juz potrafi na swojej 12'' gorzej mu wychodzi na 16''. Dla trzy latka rower jest jeszcze czymś zbyt skomplikowanym i powinien jeździć w przyczepce/foteliku (źródło: angielska ksiązka do nauki jazdy na rowerze "Cyclecraft") Wiem że dla każdego rodzica jego dziecko jest wysoce uzdolnione, ale radził bym pójść za radą Anglików, którzy mają dość dobre rezultaty w edukacji rowerowej. Rozumiem, tylko mi tutaj chodzi o duzo mniej "inwazyjne" jezdzenie rowerkiem (osiedlowe uliczki, lesnie drozki - max. 1-2 km dziennie). Rower jest poki co zabawa. Nasuwa mi sie jeszcze jedno pytanie, czy wymiana samego mechanizmu szczekowego na inny (drozszy) cos zmieni? Czy wymiana klamek cos pomoze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 czy wymiana samego mechanizmu szczekowego na inny (drozszy) cos zmieni? Wymiana tak, niestety wiąże się to z wymianą roweru/widelca (ciężko znaleźć rower dziecięcy z innym hamulcem niż szczękowe, po kilku minutach googlowania trafiłem aż na jeden z v-brake). Moim zdaniem to lepiej żeby jeździł na szczękowych i nauczył się, że przed przeszkodą trzeba dość daleko zwolnić. Nawet gdybyś jakimś cudem zamontował tarczowe 200mm to i tak musi się nauczyć rozwagi (trzylatki mogą mieć z tym problem), bo lekko naciśnie a przeleci przez kierownicę gdy mu się koło zblokuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.