piotrabc Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 Witam wszystkich! Mam następujące pytanie: Czy jest sens montowania lemondki w rowerze XC. Chodzi mi o zwiększenie prędkości i zmianę pozycji co jakiś czas na dłuższych asfaltowych odcinkach moich tras. Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania? Będę wdzięczny za pomoc.
cienkun Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 plusy- możesz przyjąć aerodynamiczną pozycję, oraz dać odpocząć nadgarstkom, minusy- zwiększenie masy, w zakrętach wymagających skręcenia kierownicy rower zacznie się zachowywać dosyć dziwnie (tak jakbyś jeździł z koszykiem na kierownicy.) W terenowym rowerze bez sensu.
piotrabc Napisano 28 Lipca 2012 Autor Napisano 28 Lipca 2012 plusy- możesz przyjąć aerodynamiczną pozycję, oraz dać odpocząć nadgarstkom, minusy- zwiększenie masy, w zakrętach wymagających skręcenia kierownicy rower zacznie się zachowywać dosyć dziwnie (tak jakbyś jeździł z koszykiem na kierownicy.) W terenowym rowerze bez sensu. A jeździłeś kiedyś z lemondką?
cienkun Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 A jeździłeś kiedyś z lemondką? Tylko na crossie.
piotrabc Napisano 29 Lipca 2012 Autor Napisano 29 Lipca 2012 Generalnie w tym sezonie teren to jakieś 15% mojej jazdy, dlatego myślę o zwiększeniu wygody i prędkości na asfalcie. Myślałem tez o przesiadce na szosę, ale to jednak duży wydatek.
piotrabc Napisano 29 Lipca 2012 Autor Napisano 29 Lipca 2012 Rogi już mam, takie: http://www.vtc-bikes.pl/product_info.php?products_id=939 Ale i tak czuje niedosyt możliwości zmiany pozycji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.