Skocz do zawartości

[Rower] Upgrade starych rowerów miejskich/holenderskich. Możliwy? Jak?

semy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym kupić używany rower miejski, może jakiegoś holendra czy coś w tym rodzaju. Według mnie największą wadą tych rowerów jest brak przerzutek, które szczególnie doskwierają płci pięknej w pagórkowatych krainach.

Czy da radę zamontować w każdym takim starym rowerze holenderskim/miejskim jakieś przerzutki? Ostatnio coś czytałem o przerzutkach w piaście, ale szczerze powiedziawszy z rowerami zatrzymałem się na moim MTB z Shimano Acera, który już od ~10 lat ciągle jeździ i nie bardzo jestem obeznany w temacie, a z kolei jak mam usiąśc i doczytać to co byłoby mi potrzebne to nie wiem gdzie zacząc.

Chciałbym się dowiedzieć na jakie używane rowery patrzeć - ramy, marki etc. W których da się zamontować takie przerzutki. Wystarczy, żeby były te min. 3 biegi i żeby nie trzeba było się o to bardzo martwić - często smarować, wymieniać etc. Jakie przerzutki do takich rowerów warto montować?

Chciałbym kupić jakiegoś używanego holendra w okolicach ~400 PLN i zamontować w nim przerzutki, może zmienić też hamulce itp, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Ile takie przerzutki kosztują, jeśli da się je wstawić, rzecz jasna. Jakie modelegodne polecenia (te tańsze i te ze średniej półki)?

No to by było na tyle. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano

W wielu holendrach montuje się seryjnie piasty wielobiegowe i to od bardzo dawna. Spóźniłeś się ;)

Mam zamiar się wybrać na jakś giełdę czy coś w tym rodzaju i chciałem się przygotować na co patrzeć. Nawet nie wiedziałem o takich piastach :thumbsup: Nie zmienia to faktu, że te tanie używane rowerki, często mają jeden bieg. Tak mi się wydawało do tej pory... Czyli jednym słowem da radę w nich wymienić tą piastę i wszystko będzie śmigało jak należy? Zważając na budżet to wydawało mi się, że musiałbym mieć wyjątkowe szczęscie, żeby za tą cenę znaleźć rower z wspomnianą przez Ciebie przekładnią i już się o nic nie martwić, dlatego podszedłem do tematu bardziej pesymistycznie i uznałem, że jak znajdę coś to będzie raczej bez przekładni i zacząłem się zastanawiać, czy będzie można jakoś ten problem rozwiązać...

Napisano

pierwsza strona na aledrogo po wpisaniu "rower holenderski" http://allegro.pl/ro...2507710812.html

Jest tego pełno.

Ok, nie będę się sprzeczał. Fakt jest tego trochę. Rower ma być dla kobiety, więc dochodzą do tego względy estetyczne i zamiast od razu kupować coś na allegro po prostu mam zamiar przejść się na giełdę i nie wiem co tam znajdę, ale przynajmniej będę mógł się tym przejechać i zobaczyć w jakim to jest stanie. Pytanie jest dość proste. Czy da radę we wszystkich tych rowerach, nawet jak nie mają piasty wielobiegowej. Taką piastę założyć i będzie to działało? Jak tak przejrzę rowery na allegro, to te które mi się podobają to kosztują 1000 i więcej, więc może akurat znajdę jakąś ładną ramę, nawet może za 200 PLN na tej małej giełdzie i sobie dokupię do tego tą piastę. Jak przeczytłem twojego posta to juz sobie ceny sprawdziłem i 200-350 PLN za nówkę, więc nie byłoby tak źle i na pewno taniej i pewniej niż kupować to z allegro. Jak już mam kupić cały używany rower, to wolałbym go już chociaż dotknąć przed zakupem. Jak będę same części kupował to już może mniej na to będę patrzył.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...