Lumac Napisano 31 Października 2006 Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Witam wszystkich! Kupiłem mojego Magica 2006 już w kwietniu (za 2430 zł czyli 10% taniej) i do września zrobiłem na nim blisko 2000 km. Zdjęcie mojej "Niuni" zamieściłem na bikefoto.pl: http://www.bikefoto.pl/rower/zdjecie/17247/ Nie żałuję ani złotówki, którą wydałem na ten rower - spisuje się świetnie i wbrew obigowym opiniom o kellysach mogę z czystym sumieniem polecić ten rower każdemu. Oczywiście nie jest pozbawiony drobnych wad ale w porównaniu z frajda którą mam śmigając na nim są one niezauważalne (raz posypało się łożysko w standardowo montowanych pedałach, dwa razy pękła mi sprężyna w tylnym hamulcu). Bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie zamontowane w Magicu dualcontrol'e. Nie wyobrażam już sobie powrotu do innego sposobu zmiany przełozeń. Dualcontrol jest poprostu najbardziej intuicyjny ze wszystkich na jakich do tej pory miałem okazje jeździć. Jeśli chodzi o plany na przyszły rok to szykuje się kilka powaznych zmian w konfiguracji mojego Magica. Chciałbym wymienić amortyzator na bomberka mx comp eta 2006 oraz zmienic hamulce na tarczowe LX-y oczywiście też z manetkami dualcontrol. Zmiana hamulców pociągnie też za sobą zmianę kół (będą to prawdopodobnie kółka na obreczach mavic xm317 disc i piastach deore). Zobaczymy ile z tych założeń uda się zrealizować Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ermac Napisano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Witam Byl by ktos w stanie (ten kto go ma) napisac mi wymiary roweru z rama 17 i 19 tych elementow ktore zaznaczylem? Nie mam mozliwosci sprawdzic tego w realu dlatego musze go dopasowac przez neta xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumac Napisano 4 Maja 2007 Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Witam Oto kilka fotek mojego Magica po zmianach w 2007 roku: http://www.bikefoto.pl/rower/zdjecie/23135/ http://www.bikefoto.pl/rower/zdjecie/23141/ http://www.bikefoto.pl/rower/zdjecie/23142/ Ermac: postaram się dzisiaj zmierzyć mojego magica jeśli jeszcze tego potrzebujesz mam ramke 19,5 Wie ktoś co się stało, że po przerwach technicznych jakiś czas temu z forum poginęła masa postów a nieraz całe tematy? Tak było w przypadku drugiego tematu dotyczącego magica 2006. Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadlubek Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 pięknie sie prezentuje rowerek z tymi tarczówkami pewnie deore 535? dokladnie to samo dostrzegłem, zginął moj temacik z testem Magica 06'. :[ :[ :D napisz co dokładnie zmieniłeś na zdjęciu widac własnie te tarczówki, spd-y i obręcze kółek. a korba została pozdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiger Napisano 6 Maja 2007 Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Witam. Na stronie kelly's jest przedstawiona większość geometri ramy roweru. Widziałem również na jakimś (chyba) blogu informacje, właśnie związane z przedstawionym wyżej rysunkiem (trzeba googlować i szukać, bo nie pamiętam adresu strony, ani frazy jaką wpisywałem w wyszukiwarce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumac Napisano 8 Maja 2007 Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 hello Pod pierwszym ze zdjęć na bikefoto.pl jest trochę napisane o zmianach, które zrobiłem w moim magicu Zapraszam tez do głosowania Zmiany w 2007: - Koła: z Kbix WMX na Shimano WH-M505 (Deore 2007 disc) - Hamulce: z v-ek Tektro+Deore DC na tarczówki Deore BR-M535 - Sztyca: z Ritchey Logic 30,4 na Ritchey Comp 30,9 - Siodło: z Kbix Ultraform na Velo VL-1133U Carbon - Zacisk sztycy: ze standardowego w magicach na Kolloy 31,9 (na śrubę) - Przerzutka tył: z LX na XT - Koszyk na bidon z Tacx Basic na Tacx Tao Zmiany w 2006: - Chwyty: ze standardowych na Ritchey WCS - dodane rogi Ritchey WCS - Pedały: ze standardowych platform na SPD PD-M520 - dodany licznik Sigma 1106 To chyba wszystko jak do tej pory Na wymianę czekają jeszcze: - amortyzator (tu brawdopodobnie bomber) - korba (LX a jak się uda moze i XT ) - kaseta z łańcuchem (tu na pewno będzie komplet XT) - opony (na pewno przód: Nobby Nic, tył: Racing Ralph) Po tych zmianach, które ze względu na spore koszty rozciągną się pewnie jeszcze na 2008 rok, rowerek wreszcie będzie skończony Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 9 Maja 2007 Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 bardzo ladnie agresywnie wygladajacy Kelly's, siodelko super ale jak z wygoda? Ile Cie te mody kosztowaly? Planujesz cos jeszcze np. zmiane amora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumac Napisano 9 Maja 2007 Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Dzięki Pulse Siodełko jest twarde i wymaga przyzwyczajenia ale po kilku dłuzszych wypadach jest super. Dzięki rozcięciu po środku fajnie pracuje co trochę łagodzi tę twardość a dodatkowo wentylacja lepsza . Ma długi wąski przód co daje dużą swobodę w czesie długotrwałego kręcenia (żadnych odparzeń, otarć itp.) No i lżejsze od poprzedniego. Dotychczasowe modyfikacje to wydatek rzędu 1400 zł (już po odliczeniu kasy jaka się zwróciła za sprzedane części z podstawowej wersji Magica). Do tego wypadałoby doliczyć cenę butów spd bo ich kupno oczywiście wiąże się z kupnem pedałów spd :] A o zmianach które jeszcze przede mną pisałem w poprzednim poscie Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabotagedsc Napisano 18 Maja 2007 Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Kurcze śliczny rowerek:) Eh, gdybym tylko mógł się cofnać w czasie to inaczej bym skompletował swojego Pozatym mogłem poczekać ten rok bo nowe malowanie baaardzo mi się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadlubek Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Właśnie stoje przed wymianą korby w moim Magicu. zdecydowałem sie na fc-m 540 z tej oto aukcji allegro : http://allegro.pl/item201432163_korby_deor...ink_149pln.html lecz nie jestem pewien jaki suport wybrać do tej korby. sprzedawca na allegro proponuje zgodnie z zaleceniami producenta zakup od razu suportu BB-ES 30 wraz z korbą , w rozmiarze 68-133 . i Mam pytanie do użytkownikow Magica 1. Jaka jest długość mufy w Kellysie Magicu? 2. Czy ten suport o wymiarach 68-133 podany na aukcji allegro jest odpowiedni do zamontowania w mojej korbie? 3. Czy ewentualnie po zamontowaniu zachowam dobrą linię łancucha? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź ) Posiadacze Magiców prosze powiedzcie mi ile wynosi szerokość mufy w modelu z 2006 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumac Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Mufa ma 68 mm. Nie wiem niestety jak z długością osi suportu bo nie zdejmowałem jak dotąd mojej korby. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Całkiem całkiem te wasze Magic'i suport 68 - ok ale * 133 ?? suport do tej korby powinien być 68*113, a nie 133. 20mm dłuższy suport wogóle tu nie wpasuje... A korba dobra jest Sam taką mam i jest w sam raz - nie za droga, nie za cięzka i całkiem ładna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadlubek Napisano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 ok, dzieki tak wiem, doczytałem literature forum i odpowiedni suport to 118 mm więc na taki sie zdecyduje Pozrdo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumac Napisano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Korba już zmieniona na nowego LX-a, łańcuch na XT - foto wkrótce Przy okazji zważyłem tą nową jak i poprzednia korbę: - kompletny LX = 922 g (na aukcji podawali 927 więc miłe zaskoczenie ) - suntour xcm314 + suport shimano = ...1337 g (!) Różnica 415 g jest naprawdę zauważalna. Sama korba chodzi fantastycznie i jest bardzo sztywna. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumac Napisano 8 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Siemanko! Dziś przyszła kolej na wymianę kasety Na miejscu srama PG-950 11-34 od dziś tryka shimanowska XT 11-32. Stary sram, który był od początku w moim Magicu waży 448 g, nowy XT tylko 259 g. Właśnie wybieram się kontrolnie pośmigać Pozdrawiam. No to jeszcze link do fotki: http://www.bikefoto.pl/rower/zdjecie/24635/ pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magicbike Napisano 14 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Lumac mam pytanie: Czy jak skręcasz maksymalnie w prawo kierownicą to obija ci o ramę to niebieskie z manetki do blokowania widelca? Bo ja zaliczyłem glebę i kierownica konkretnie obiła mi ramę - taki srebrny punkt 0.5cmx0.5cm I zastanawiam się czy tylko u mnie jest to źle obliczone, że kierownica nie może sie przekręcić czy tak jest seryjnie. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumac Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Hej. No faktycznie w zeszłym roku miałem taką glebę i trochę to pokrętło od lockout-u obiło mi ramę (2x2 mm gdzieś). Ale aby tak się stało trzeba skręcić kiere o ponad 90 st. co zdarza się naprawdę bardzo rzadko. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumac Napisano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Siemanko wszystkim po długiej przerwie Pół roku juz tutaj nikt nic nie napisał więc postanowiłem przerwac milczenie ;P Jak tam Wasze Magiki panowie? Jakies zmiany na nadchodzący sezon? Mój sprzęcik już prawie prawie gotowy. Ostatnio dostał nowe oponki (Schwalbe NN '08 na przód i RR '08 na tył). Za jakieś 2-3 tygodnie w miejsce wysłużonego amora J2 pojawi się nowiutka Reba SL i zacznie się śmiganie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 dla mnie nowy sezon zacznie się w okolicach marca. na razie dojeżdżam stary sprzęt. w marcu rowerek dostanie: -korbe LX H2 -kaseta suntour -łańcuch LX x2 -przerzutkę (na razie jeszcze nie kupiłem, jak nie zdążę znaleźć nic konkretnego to będzie to alivio 05:D) -spd no i jak zwykle nowe okablowanie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saszqa Napisano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 moj magic na ten sezon dostanie: -blacka 04 -korbe LX H2 -kasete LX -lancuch LX -kola (mavic317,LX,DT Competition) -chwyty boplighta -rydrauliki LX z DC -jakies rogi jeszcze musze kupic(wcs albo boplight) juz sie nie moge doczekac jak zrobi sie cieplo:D jami jami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumac Napisano 22 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Panie i Panowie, oto kolejna odsłona mojego Magica http://tiny.pl/lk9p Wiecej fotek, w lepszej jakości i przede wszystkim "w terenie" juz wkrótce. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saszqa Napisano 24 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Lumac (albo ktos kto ma magica i hydrauliki) jak przymocowales przewod tylnego hampla do tej ramy? u mnie on sie nie miesci w te otory (ktore ewidentnie sa przystosowane pod linki) pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumac Napisano 24 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 O tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e7c4ecd443693c99.html analogicznie dla drugiej przelotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekman Napisano 24 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Lumac co to za obrecze i ile wazy Ci teraz magic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumac Napisano 24 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Koła to shimanowskie wh-m505 centerlock czyli grupa deore. Ciężkie są niemiłosiernie (z taśmami na obwodzie - tył: 1166 g, przód: 984 g) ale po zimowym przeglądzie polegającym na rozłożeniu na częsci pierwsze piast w obu kołach, dokładnym wyczyszczeniu i nasmarowaniu wszystkiego na nowo toczą się bardzo dobrze i spokojnie ten sezon jeszcze przejeżdzą. Zdarłem jedynie srebrno-czerwone naklejki z napisem Shimano i strzałkami jakimiś bo mi wizualnie do reszty nie pasowało ;P W chwili obecnej cały bike waży 11,9 kg. W tym roku wymienione bedą jeszcze dętki, tarcze, kiera, rogi i mostek więc pewnie uda się zejść do 11,6 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi