Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] Kross level A3-tuning

pajak123

Pytanie

Witam jest to mój pierwszy post tak wiec wszystkich chciałem serdecznie powitać i prośić o wyrozumiałość. Jakieś dwa miesiące temu zakupiłem krossa A3 po pewnym czasie postanowiłem troche przy nim podlubać i coś zmienic wybór padł na napęd.Za pomocą alledrogo i koleżanki z tego forum dość szybko i jak sądze tanio udało mi sie skompletować naped dyna-sys.I tak orginalne podzespoł typu Alivio Altus zostaly zmienione na:Korba SLX M660,Manetki Deore M590,Kaseta SLX, łańcuch HG-X,Przerzutka przód Deore XT M780 oraz tylna Deore XT M771:) Mile widziane sugestie propozycje etc.

obraz031xt.jpg

obraz032e.jpg

obraz034ds.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba po prostu odpowiednio do tego podejść, wmówić sobie że to same zalety, skuteczność gwarantowana, jeśli będziesz pewny siebie to naprawdę ciężko ci będzie się wywalić, ważne żeby na początku ustawić sprężynę tak, żeby jak najłatwiej było się wypiąć, naprawdę dają kopa. ;)

No i nie ma się czego bać. Prawda z tą sprężyną, ale już po tygodniu będziesz miał zakręconą na max :) No i ciężko ogarnąć żeby wykorzystywać ten system w 100 % tj ciągnąć i pchać podczas pedałowania. Sam potrafię tak tylko prawą nogą, bo lewa stopa ciągle ma jakieś problemy adaptacyjne.

Prawda z tą sprężyną taka, że mam po 13 latach jazdy w spd ustawione dosyć miękko - jeśli kupisz pedały spd shimano to mechanizm wpięcia działa bardzo dobrze i przypadkowo nic się nie wypina. W przypadku shimano nie widzę żadnej potrzeby przyspawać się do pedałów.

Prawda z tą sprężyną taka, że mam po 13 latach jazdy w spd ustawione dosyć miękko - jeśli kupisz pedały spd shimano to mechanizm wpięcia działa bardzo dobrze i przypadkowo nic się nie wypina. W przypadku shimano nie widzę żadnej potrzeby przyspawać się do pedałów.

Jeżdżąc bardziej sportowo odczuwałem luz przy luźno ustawionej śrubie. Buty mam rockridera

Dzieńdobry.

Mam ten sam rowerek ... od 1 czerwca tego roku.

Wyjeżdżone do dziś jest około 2000 Km, +/- 100 Km, nie chce mi się wstawać do licznika.

Tuning fajny, też dokładnie o tym samym zacząłem myśleć przy zakupie (pierwsze co zrobię wymienię napęd).

Ja uważam że dobrze zrobiłeś, niby ten standardowy osprzęt ... na razie zero szwanku, pięknie działa, mimo że to jedna półka wyżej od Shimano Tourney.

Pierwsze co u mnie poszło do wymiany ... właśnie pedały. Nie wiem kto to wymyślił, ale baza pedała z plastiku, a obwódka z metalu, wkręcona w bazę metalowymi śrubami ... gwinty poszły i miałem po pedałach.

Aktualnie mam zawyżające wagę aluminiowe ... platformy? Nie wiem jak się zwą, są no name, nie malowane, ale wyglądają jak zwykłe plastikowe, lecz są z alu.

Ludzie, czemu czepiacie się amorka i hamulców ?

Ja tak naprawdę pierwsze co zmienię tak na poważnie to amorek, na jakiś powietrzny, aby zbić masę, ale nie mam zastrzeżeń do pracy tego który jest, luzów nie ma, chodzi w miarę, tylko regulacja nie działa, jaka będzie różnica między jakimś tam rock shoxem, a takim sounturem, jeżeli mój sountur nie łapie luzów? Cena i masa? :D

Opony .... tylną mam prawie zdartą, ale to pokonany dystans ją przetyrał, przednia też powoli zaczyna się trzeć.

Najgorsze w tym rowerze na samym początku to z tego co zauważyłem :

1. Te pedały, metal + plastik.

2. Łańcuch, jest luźny jak ... no dobra nie ważne, jest za luźny po prostu.

Co się bardziej opłaca? Wytrenować nogi czy zbijać masę roweru? Na razie jestem uczniem technikum, i nie stać mnie na obydwie rzeczy, albo rybki, albo akwarium.

Myślałem też o karbon kółkach, bo do roboty chyba pójdę :D.

Ogólnie tym rowerem nie jeżdżę po lesie, po prostu każdy poprzedni rower niszczyłem, więc tak wygląda moja wersja roweru szosowego :D.

Jak kolega posiadający A3 chce pojeździć po szosie ,,Like a pro", to są fajne oponki Kenda Kontender, 1 cal szerokości, bardzo lekkie, a dętki do nich też lekkie, od razu spada masa kół, i czuć różnicę w jeździe, głównie w przyspieszeniu. Nawet raz przez las nimi jechałem :D .

zaczynam poszukiwania SPD jak coś mnie zaciekawi bede sie radził Was o pomoc oczywiscie wezme pod uwage M540 :thanks:

ja posiadam M520 z butami Shimano MT43. Łączny koszt zakupu w necie ca. 300,- pln. Osobiście polecam w tej cenie to dobra opcja.

a faktycznie. Byc moze to sila sugestii ale mialem wrazenie,ze gorzej zmienialo sie biegi z przodu tył równiez pracowal moim zdaniem inaczej ciezko to okreslic ale czulo sie ,ze cos jest nie tak. Od tamtej pory zrezygnowalem całkowicie z wizyt w serwisach wszystkie wymiany naprawy przeprowadzam sam

W moim odczuciu zdecydowanie nie kłamano, jak go tylko odebralem przejechalem sie i mowie sam do siebie,ze jak na nowy naped w sumie wszystko nowe to te biegi cos marnie pracuja...zobaczylem jak jest zalozony lancuch i wszystko jasne odwrocilem go i chodzi idealnie. A co do centrowania dokladnie tak samo:D

Też chcę kupić m596 do mojej a2, jest nawet promocja na bikestacji za 400 zł komplet z adapterami, tylko mam rozterkę, kupować nówki czy poczekać i czaić na jakąś okazję używek na allegro :/ A promocja na bikestacji trwać wiecznie nie będzie. Do tego pewnie by doszły tarcze rt54.

Btw. aż tak bardzo ci potrzebne te m596, przecież masz teraz też tarczówki zamontowane.

Ale obecnie ma słabsze tarczówki, a one i tak się nie zmarnują bo powędrują do roweru dziewczyny, o czym napisał. ;)

No niby tak, ale nie wiem czy, oczywiście oprócz prezentu dla dziewczyny :D zmiana tylko na jedną grupę wyżej jest warta świeczki :P

Szymon 90 wiesz co nie wiem ile waża ale jutro sie dowiem:) tyle,ze pewnie zważe je u kolegi razem z oponami ale jeśli masz te same opony to będzie raczej to przybliżona waga ale może Ci to jakoś pomoże:).Zmieniłem póki co tylko przedni hamulec i jestem bardzo zadowolony plusy to zdecydowanie ergonomia klamki, siła hamowania naprawde trzeba sie przyzwyczaic i spokojnie operowac tym hamulcem,otwierane chwyty bardzo fajna sprawa-to na tyle plusów jak na razie, ledwo na nim zrobiłem 50km i to raczej w drodze-praca-dom minusem jest waga również nie sprawdzałem wagi M445 ale jest wyczuwalnie lżejszy niz 596. Racja jest to jedna grupa wyzej ale i tak uważam,że warto tym bardziej teraz kiedy kompletny hamulec na przód kosztuje 209zł na tył zabrakło w sklepie:) 1010056y.jpg

Szymon90 przednie koło z oponą tarcza waży około 2060gr -waga opony (Rapid Rob)650gr minus waga tarczy (sm rt51)150gr minus dętka nie mam pojęcia jaka i ile waży:D to przód wychodzi z moich obliczeń=1260gr no i jeszcze minus ta dętka ;) Tylne z tarczą i kasetą opona itp wyszło około 2690gr-waga opony (Rapid Rob)650gr minus waga tarczy (sm rt51)150gr minus waga kasety (SLX CS-HG81-10)369gr minus dętka też nie wiem jaka to tył wychodzi około=1521gr mam nadzieję,że to jakoś Ci pomoże Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...