Kasumi Napisano 28 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Znalazłem taką ramkę, na allegro: http://allegro.pl/orbea-alma-carbon-m-gwarancja-i2504638536.html Znalazłem na forum temat, który prawdopodobnie dotyczył składania bika na tej właśnie ramie. Interesuje mnie jednak, co znawcy tematu mogę powiedzieć o tej ramie (nigdy nie miałem do czynienia z tą firmą ani z karbonem, więc interesują mnie spostrzeżenia techniczne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 28 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 wiem tyle że na tej ramie Julek Absalon wywalczył w Pekinie złoto za igrzyskach, wiec do ścigania na wysokim poziomi się nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 28 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Profi jeżdzą tam gdzie im płacą... "Stara" Alma była niestety jeszcze bardziej wiotka niz obecny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 28 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 ...rama używana zgodnie z przeznaczeniem ...Rama używana 2 sezony.... Jeżeli zgodnie z przeznaczenie to zakładamy dwa sezony maratonów, co prawda masz dożywotnią gwarancję, ale nigdy nie wiadomo. Ja bym się zastanowił 2x zanim bym to kupił, dokładny wywiad z właścicielem, kto na tym jeździł i jak na pewno wniesie wiele do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 28 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 koledze pękła w okolicach główki, szczegółów nie pamiętam, ale możesz sam zapytać kolegę @Walen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasumi Napisano 28 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 koledze pękła w okolicach główki, szczegółów nie pamiętam, ale możesz sam zapytać kolegę @Walen W zasadzie jeśli to rama przeznaczona stricte do ostrego ścigania to nie dla mnie..ja potrzebuję bardziej uniwersalnego sprzętu. Dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasumi Napisano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Czy jest w ogóle sens rozglądać się za karbonowymi ramami jeśli kryterium jest wytrzymałość (90kg) i ogólne zastosowanie (wielogodzinnne wycieczki - śląsk, jura, beskidy..z jednoczesną pasją do szybkości i bicia rekordów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 jak dla mnie wydawanie takiej kasy na rame opłaca się gdy startujesz notorycznie w maratonach i zajmujesz tam TOP 20, tak to nie ma sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 90 kg to zadna waga cieżka skoro np. O.Nine ma limit 120 kg, a Flash 15 kg więcej. Na maratonach dzieją się cuda i o dobry dzwon chyba dużo łatwiej niz na wyprawie dookoła Polski więc z tym lepszym sprzętem bywa niestety różnie i to szczególnie w dalszych sektorach. W pierwszych to już czasem mam wrażenie że nie wypada latać na "budżetowych" bajkach chociaż jakie niektóre można spotkać rowery w ostatnich sektorach to dopiero jest szok... A co do węgla to kto raz kupi lepszą "szmacianą" ramę to cieżko juz bedzie mu wrócic do alu - zupełnie inna jazda. Jeśli masz ok 1,5k-2k pln to już można trafić coś ciekawego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasumi Napisano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Jeśli masz ok 1,5k-2k pln to już można trafić coś ciekawego. No właśnie z taką kwotą bym się liczył. Jeżdżę od 6 lat na GT Avalanche i w zasadzie wszystko jest ok...ale ciągnie mnie do spóbowania czegoś nowego...a zmiana materiału ramy jest właśnie takim nowym doświadczeniem....tyle że ja mam szczęście ciągle gdzieś przywalić tym rowerem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Np. taką, nie jest to jakiś krótki wynalazek jakich sporo, tylko rama o typowej geometrii : http://www.ebay.com/itm/FuLL-Carbon-3K-Mountain-Bike-MTB-Frame-Fork-Headset-17-Frame-/271026529515?pt=Mountain_Bikes&hash=item3f1a70a4eb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasumi Napisano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Np. taką, nie jest to jakiś krótki wynalazek jakich sporo, tylko rama o typowej geometrii : FuLL Carbon 3K Mountain Bike MTB Frame , Fork , Headset - 17" Frame | eBay Wow..kraj wysłania Hong Kong..i tajemnicze 3K..możesz coś więcej powiedzieć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 No i co, że Hong Kong , zapytaj "Tobo" skąd kupował swoją ramę, co do włókien karbonowych Karbon 3K to inaczej T300, : Tłumacz Google możesz też kupić ramę z karbonu 12K: http://www.ebay.com/itm/FR201-Full-Carbon-12K-Mountain-Bike-MTB-Frame-17-/350584255838?pt=Mountain_Bikes&hash=item51a073355e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasumi Napisano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 No i co, że Hong Kong , zapytaj "Tobo" skąd kupował swoją ramę, co do włókien karbonowych Karbon 3K to inaczej T300, : Do samego Hong Kongu nic nie mam, bardziej do faktu, że jest to "no name". Jeśli nikt tego nie sygnuje to jest bezpieczne?:)Spodziewam się, że są to jakieś ramy przed naklejeniem nazwy producenta..i dodaniu w związku z tym odpowiedniej marży...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Dokładnie, ta sama rama z naklejkami kosztuje około 100% więcej ... nie ma obaw o trwałość. Te ramy które podałem mają normalną geometrię, trzeba na to zwracać uwagę ponieważ wiele ram karbonowych jest bardzo krótkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasumi Napisano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Dokładnie, ta sama rama z naklejkami kosztuje około 100% więcej ... nie ma obaw o trwałość. Te ramy które podałem mają normalną geometrię, trzeba na to zwracać uwagę ponieważ wiele ram karbonowych jest bardzo krótkich. Ale czad! Bez widelca wychodzi 389 USD...i z tego co widzę wysyłka za darmo. Dzięki za info:)! POzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Isonic Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Co do ram chińskich to zdecydowanie polecam są lekkie i wytrzymałe ponieważ większość ram rowerowych jest wykonywana w chinach i importowana do krajów gdzie jest malowana i ozdabiana naklejkami producenta. Zawsze lepiej kupić nowe części z carbonu niż używane bo można się naciąc na starego bubla i mieć więcej nerwów i wydatków niż to warte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.