Skocz do zawartości

[Amortyzator] rst space jump tuning

Rekomendowane odpowiedzi

zniechęcony pracą mojego amortyzatora rst space jump zacząłem rozbierać go na części pierwsze . wyczyściłem go z tej mazi na ślizgach i zastąpiłem olejem. na każdą lege po 70ml oleju. smar z komory powietrznej tez usunąłem i zastąpiłem 10ml oleju Co dał ten tuning? komora powietrzna szczelniejsza amortyzator zaczął wreszcie chodzić prawie jak fox forx talas r mojego brata.ślizgi wrzeszczcie są smarowane amortyzator się nie przycina .jedyny minus olej strasznie bulgocze w lagach tak samo jak w foxach . Uszczelki olej trzymają idealnie nic nie cieknie nie zostają pierścienie z oleju na lagach. jeżeli miał by ktoś pytania to na pw naprawdę polecam taką operacje

• 1 miesiąc temu...
  • 5 miesięcy temu...

sorry za odkop, ale może wiesz coś na temat zmniejszenia wagi tego amortyzatora? Doszły mnie słuchy że wyjmujac sprężynę z komory powietrznej i tłumik oszczędza się wagę aż do 1.9kg. Czy to w ogóle jest realne???

negatywna? NIe rozumim :P Co do tłumika, to już się przekonałem że nie ma takiej opcji bo do niego się dokręca dolną śrubkę, trzymająca górne golenie z dolnymi :)) Co do spreżyny, to bez niej jest tak miękki że nie da się jeździć, może większe ciśnienie by dało lepszy efekt (zwykła pompka rowerowa authora),jednak nie wiem jak z wytrzymałością amortyzatora przy tak wysokich ciśnieniach. Jednak jeszcze pytam ludzi, może wiedzą na ten temat coś więcej.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

zadam może dziecinne pytanie. odkręcając rebound zauważyłem że o wiele szybciej i lepiej odbija amorek, ale cieknie mi sporo oleju z tamtego miejsca, czy to przez to że jest odkręcone czy dlatego że tłumik załatwiony? Na zakręconym, co raczej nie dziwne nic nie cieknie. Ale mam z amortyzatorami naprawde nie wiele wspólnego i nie znam sie na tym ; p

• Mod Team
negatywna? NIe rozumim

No wiele widelców lepszej klasy a już na pewno powietrzne ( bo sprężynowe też mają) posiadają sprężynę negatywną swoją siłą skierowanaprzeciwnie do pozytywnej - głównej. CO to daje ? a daje to to ze widelec robi sie czulszy, lepiej pracuje wraz ze wzrostem iły tejże sprężyny. Np w dual air można pompować obie komory odzienie przez co masz bardzo szerokie spektrum ustawień.

ale cieknie mi sporo oleju z tamtego miejsca

Obawiam się ze któreś z uszczelnień padło trzeba rozebrać tłumi o pozaglądać tu i ówdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...