Skocz do zawartości

(nagranie z jazdy)-Jak to zrobić?

samochodzik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

Mam taki problem otóż nie mam kasy na kamerke sportową(najtańszą widziałem za 50 zł) ale potrzebowałbym czasem nagrywać moje zjazdy,skoki,wycieczki itp ale nie wiem jak to zrobić.Miałem kiedyś taki pomysł aby przymocować telefon lub aparat do kierownicy,ubrania lub szelki plecaka ale nic mi z tego nie wyszło.Jak masz pomysł jak można zrobić coś w stylu kamerki sportowej lub jak umocować telefon/aparat na rowerze , ubraniu czy gdzieś to pomóż mi i o tym napisz.Chodzi mi głownie o to aby sprzęt nagrywający nie spadł podczas jazdy na ziemie i się nie potłukł bo będzie szkoda.Z góry dzięki za pomoc.

samochodzik ;)

Napisano

Jeśli możesz coś wydać to są plecaki, które na szelkach mają kieszonki niewielkie w sam raz na telefon, jednak wnioskując z twojego postu chcesz to załatwić najtańszym kosztem. Będąc na szlaku widziałem raz jak koleś miał przyczepiony telefon do uchwytu samochodowego i to do ramy roweru. Jako że byłem ciekawy to się przyjrzałem i dodatkowo telefon był "przytaśmowany" do uchwytu zwykłą przezroczystą taśmą zaś do kierownicy przymocował to jakimś uchwytem za bardzo nie mogłem rozpoznać co to jest. Możesz spróbować coś takiego pokombinować jak masz uchwyt.

Napisano

Jeśli możesz coś wydać to są plecaki, które na szelkach mają kieszonki niewielkie w sam raz na telefon, jednak wnioskując z twojego postu chcesz to załatwić najtańszym kosztem. Będąc na szlaku widziałem raz jak koleś miał przyczepiony telefon do uchwytu samochodowego i to do ramy roweru. Jako że byłem ciekawy to się przyjrzałem i dodatkowo telefon był "przytaśmowany" do uchwytu zwykłą przezroczystą taśmą zaś do kierownicy przymocował to jakimś uchwytem za bardzo nie mogłem rozpoznać co to jest. Możesz spróbować coś takiego pokombinować jak masz uchwyt.

tak,masz racje chce jak najtańszym kosztem,dzięki za pomysł spróbuje coś pokombinować

Napisano

W uchwycie na lampkę, dzwonek czy cokolwiek montowane na ramę/kierownicę wymieniasz srubke na taką, żeby gwint pasował do gwintu pod statyw w aparacie foto. Tylko żeby sam uchwyt był solidny...

Sam tego jeszcze nie próbowałem, ale gdzieś jakiś film z instruktażem na podobny temat widziałem.

~wymęczone taptokiem z galaxego~

Napisano

Na taki uchwyt na kierownice może być aparat za ciężki. Ja przyklejałem do odblasku telefon, odblask na swoim miejscu (to znaczy kiedyś tam był :P) na uchwycie ale i tak strasznie to drżało, jakiś pogląd jest ale to nie to o co nam chodzi, aparat będzie jeszcze cięższy chyba że na stalową obejmę do kierownicy i bezpośrednio w obejmie zrobisz dziurę pod śrubę.

Napisano
samochodzik jeżeli nie zrazi Cię jakość nagrania to można zainwestować w kamerę MD80(w 50 zł się zmieścisz i jeszcze zostanie na lizaka). Rozwiązanie, które umieścił Bop3 czyli przyklejenie na odblasku nie zda egzaminu, sam jak wspomniał drgania i jeszcze raz drgania. Pomysł z tą obejmą jest chyba najlepszą możliwą opcją bo jakikolwiek wysięgnik będzie powodował drgania z którymi jak wiadomo aparat czy telefon nawet nowszych generacji sobie nie poradzi. Tak więc pozostaje opcja obejma i przymocowanie do niej na sztywno pudełka, ewentualnie podkładka z twardej gąbki (pudełko-chodzi mi o koszyczek na tel. Lub aparat). Wydaje mi się że najlepszym miejscem do montażu będzie główka ramy roweru która jest jednym z bezpieczniejszych miejsc na lokowanie takich urządzeń.
Napisano

Moim zdaniem nie ma co kombinować we własne przeróbki. Są w normalnej cenie specjalne statywy na kierownicę, na które przykręca się aparat/kamęrę. Ja używam taki: REGULOWANY statyw uchwyt rowerowy rower na aparat (2528842299) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i z czystym sumieniem polecam. Rzeczywiście bardzo stabilny i dobrze wykonany.

dzięki , tylko mam wątpliwości czy pasowałby do mojego aparatu(nie chce wyrzucić 35zł w błoto) mój aparat to cannon powershot a560 jak wiesz czy by pasował czy nie to napisz
Napisano

Ja tam jak nie ma czym to zawsze używam szkota - ostatnio się przydał do przymocowania latarki na kierownicy bo wracałem z trasy i zrobiło się ciemno.

Napisano
jak wiesz czy by pasował czy nie to napisz

A jaki masz gwint w aparacie? Standardowy pod statyw to 1/4'' i praktycznie każdy aparat jest zaopatrzony właśnie w taki gwint, z tego co wiem Canony też. Nie wydaje mi się, żeby Twój aparat się w tej kwestii wyróżniał :)

Napisano

A jaki masz gwint w aparacie? Standardowy pod statyw to 1/4'' i praktycznie każdy aparat jest zaopatrzony właśnie w taki gwint, z tego co wiem Canony też. Nie wydaje mi się, żeby Twój aparat się w tej kwestii wyróżniał :)

gwint raczej standardowy bo podchodzi pod statyw z benq ,dzięki zamierzam kupić ten uchwyt/statyw do którego podałeś mi link
Napisano

Ja tam jak nie ma czym to zawsze używam szkota - ostatnio się przydał do przymocowania latarki na kierownicy bo wracałem z trasy i zrobiło się ciemno.

co masz na myśli pisząc szkot??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...