Skocz do zawartości

[Tylna piasta] shimano deore lx fh 585

zielony3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam tą piastę w mojej maszynie, i niestety zauważyłem, że jak się kręci koło, to delikatnie faluje kaseta, zatacza takie delikatne ósemki, czy to norma? Czy coś się sypło? Czy ktoś miał takie doświadczenie z tą częścią ( nie koniecznie tym modelem )? Pozdrawiam :)

Napisano

To falowanie - niestety - jest dosyć popularne. Świadczy o kiepskim wykonaniu elementów piasty.

Pocieszające jest jednak że jeśli to falowanie nie jest na tyle mocne by upośledzać pracę napędu (szybkość i precyzję zmiany biegów) to możesz tego nie ruszać.

Napisano

Jeśli jest minimalne to nawet nic nie ruszaj. Mam identyczną i też takie zjawisko występuje. Co do kiepskiego wykonania to życzyłbym sobie aby większość piast miała takie wykonanie i była tak żywotna z dodatkiem tegoż falowania oczywiście.

Napisano

Uf, troche mnie to uspokoiło, falowanie jest na maxa delikatne, a ja jestem pedantem, samochód może się sypać, ale rower musi być cacy. Jeszcze jedno techniczne pytanie, w takim razie co jest dokładnie przyczyną tego stanu rzeczy? I czy da się to naprawić, gdyby falowanie się powiększało? Heja.

Napisano

Przyczyną jest nieprecyzyjne wykonanie elementów bębenka. Musiałbyś go wymienić jednak licz się z tym że biorąc do ręki inny w sklepie nie będziesz w stanie stwierdzić czy taka przypadłość nie występuje, dopiero po zmontowaniu koła.

To ten sam problem co tolerancja bicia kół w rowerach gotowych - praktycznie koła w żadnym nie są proste; jeśli są to dzieło przypadku; a koła pod tarczówki są produkowane z jeszcze większą "nietolerancją", bo ruch obręczy na boki nie ma wpływu na działanie hamulca.

Napisano

No i dobra, dzięki za fachowe odpowiedzi, rozumiem, że bębenek w razie czego jest wymienny, raczej nie chciałbym rozstawać się z tą piastą, ponieważ ciężko już ją dostać, a i rower mam złożony na pełnej grupie lx ,tz prawie pełnej, bo korba to deore, pozdrawiam.

Napisano

Tak bębenek jest wymienny tylko weż pod uwagę to co napisał tobo. Też jestem pedantem ale tak szczerze to w trakcie jazdy nie patrzysz chyba czy kaseta lekko się "rusza" czy nie. Poza tym praktycznie każda z moich piast miała taką przypadłość co absolutnie nie wpływało na ich żywotność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...